Тевното езеро и Каменишките езера на Пирин

Величественият Пирин, със своите върхове, които се издигат към небето, крие в себе си истински природни бижута – Тевното езеро и Каменишките езера са две от тях. Те са не само едни от най-красивите в България, но и представляват идеалното място за любителите на планинския туризъм.

Тевно езеро – обиколка из многото езера на Пирин

Тевното езеро, най-голямото и високо разположено езеро в Пирин, е истинско чудо на природата. Със своята издължена форма, която прилича на бъбрек, и площ от 60 декара, то е впечатляващо зрелище. 

Около него се намират още няколко езера, които създават една невероятна панорама:

 • Триъгълното езеро: разположено под Тевното езеро, с площ само 7 декара;
 • Група малки езера: намират се под Триъгълното езеро, като най-голямото от тях е с площ 1,8 декара;
 • Продълговато езеро: събира водите на останалите езера, разположено на 2375 м н.в.Тевно езеро - Най-голямото езеро в Пирин

  Маршрут от хижа Безбог до Тевното езеро

  Пътят до Тевното езеро започва от хижа Безбог, която е лесно достъпна и представлява идеалната отправна точка за този маршрут. Пътеката е добре маркирана и води през величествени планински пейзажи, като предлага незабравими гледки към Пирин и околните езера. Най-трудната част е до Попово езеро, след това става по-леко. До тук времетраенето е горе долу час и половина. Следва изкачване до Самодивските езера, като тръгвате надясно и следвате синята маркировка. След като стигнете до тях, започва изкачване по скали и морени, което не е сложно, но изисква много внимание. Ще стигнете до Лява Краледворска порта, а след малко още малко усилия и катерене, ще ви се открие приказна гледка към Тевното езеро. 

  Каменишките езера

  Каменишките езера, разположени в долината на река Бистрица, са група от около 10 езера, но повечето не са постоянни. Те са известни също като Белеметски езера и се намират в подножието на върховете Джано и Ченгелчал. Разположени са на височина 2306 и 2307 метра. Най-голямото от тях е Долно Каменишко езеро, което е с площ от 24 декара. Тези езера предлагат уникални възможности за изследване и наблюдение на природата. 

  Тевното езеро и Каменишките езера в Пирин са истинско съкровище за всеки любител на планината. Те предлагат не само красиви гледки, но и възможност за приключения и откриване на нови места. Русковец Резорт е идеалното място за отдих след един дълъг и изпълнен с вълнения ден в Пирин.

Picture of Ruskovets Resort

Ruskovets Resort

Комплекс Русковец е разположен в живописната котловина на известния с минералната си вода курорт Добринище. Богатата зимна програма на дестинацията Банско – Добринище, отличните ски писти и модерни съоръжения са чудесна комбинация за заредена с много емоции зимна ваканция. Разстоянието до Банско e 6 км.