От Добринище до хижа Безбог

Добринище е китно градче, което е известно със своите минерални извори и красивата природа. Ако предпочитате да се отдадете на планински гледки, отколкото на градски разходки, то днес ще ви представим едно друго приключение, което започва оттук и завършва в сърцето на Пирин – при хижа Безбог.

Как да стигнем до хижа Безбог?

Построена на Полежанското било, Хижа Безбог се намира в сърцето на Пирин, на надморска височина от 2236 м.

Най-лесно можете да стигнете, като се качите на лифта, започващ от хижа Гоце Делчев. От Добринище до хижата са 11 км, като пътят е асфалтов и спокойно може да стигнете с автомобил. Няма остри завои и се минава доста леко, но бъдете предпазливи, защото се случва да падат камъни. През зимата имайте нужното оборудване, тъй като заледяванията не са рядкост. 

С лифта

Може да изберете да стигнете, като се возите на двуседалков лифт. Едно голямо предимство е, че докато си почивате, може да се насладите на красивите гледки, които ви предлага Пирин. По пътя с него има една междинна станция. Времетраенето е около 30 минути (в зависимост от метеорологичните условия, може да стигне до 40 минути, но не и повече). От там, пътят към хижа Безбог продължава пеша, като може да се насладите на спиращи дъха гледки към езерото и уникалната котловина. 

Пеша

Преходът не е тежък, но всичко зависи от вашата подготовка. Ако метеорологичните условия са добри, може да изминете разстоянието пеша за 2-3 часа. Трябва да поемете от хижа Гоце Делчев към Високата ела и Солището и да стигнете до Тузлата. Отдъхнете малко и поемете по разклона за Говедарника към хижа Безбог. Винаги следвайте маркировката, която е обозначена в зелен цвят. 

Безбожкото езеро и хижа Безбог

Природните чудеса наоколо

Хижа Безбог е заобиколена от невероятна природа. От тук може да видите величествените планини и да се потопите в спокойствието на парковия район. В близост се намира и езерото Безбог, което е едно от най-красивите езера. 

Вие сте запален скиор? Тогава не пропускайте да се спуснете по пистата Добринище – Безбог, дълга 5 км. Подходяща е както за начинаещи, така и за деца. 

Ски писта Добринище - хижа Безбог

За хората, които обичат преходите, могат да се отклонят и до Попово Езеро или до Кременските езера, където гледката също ще ви завладее. 

Ако все още се чудите къде да отседнете, изберете Русковец Резорт. При нас може да се насладите на луксозна почивка след дългия път до хижа Безбог. Имате възможност да опитате невероятна кухня и да се отпуснете в минералните ни басейни. 

Picture of Ruskovets Resort

Ruskovets Resort

Комплекс Русковец е разположен в живописната котловина на известния с минералната си вода курорт Добринище. Богатата зимна програма на дестинацията Банско – Добринище, отличните ски писти и модерни съоръжения са чудесна комбинация за заредена с много емоции зимна ваканция. Разстоянието до Банско e 6 км.