Маршрути от Добринище до хижа Гоце Делчев

Екопътеки от Добринище

Добринище е типично българско градче със семейни къщи, малки дворчета и провинциална идилия. Широко известно е с лековитата минерална вода и факта, че е последна спирка на Родопската теснолинейка. Добринище си има талисман: мечокът Пиринчо, намиращ се в парка до градския площад. Това е селището с най-много църкви в региона: „Св.Св. Петър и Павел“, „Св. Богородица“, „Св.Св. Козма и Дамян“, „Св. Марина“.  През града минава река Десилица, край бреговете на която е популярния сребърен извор.

Маршрути в близост до Добринище

beauty of pirin mountain 1

  • Добринище- манастир „Св. Панталеймон“. Продължителност приблизително час и половина. Разклонението към мястото е в ляво, непосредствено след последните добринишки къщи в посока хижа Гоце Делчев. Горският път лъкатуши сред букова гора. Няма да се изненадате от специалното място, където е изградена светинята: естествено защитено и изключително красиво. Празничните дни на манастира, които се отбелязват с общоселски курбани са : 6 юли- старият Атанасовден, почитан като родов закрилник на жителите от близкото село Обидим; 27 юли- Св. Панталей Пътник; 15 август- Успение на Пресвета Богородица и 8 септември – Рождество Богородично. Мястото е подходящо за пикник. В двора на манастирчето има чешма, пейки и маси. Църквата е възстановена преди десетина години и сега е в много добро състояние. Предлагат се стаи за престой на поклонници. Светиня на манастира е иконата Св. Богородица достойно ест, сама намерила пътя към храма през далечната 1909г. и пазена като най-скъпа реликва.
  • Добринище- местност Св. Никола. Разстояние 2,4км., пешеходна продължителност около 30мин. Св. Никола е извисено над Разложката котловина място, защитено от отвесни скали и скрито от погледа. Археологическите разкопки показват антично селище с дълъг живот на съществуване, със средновековни напластявания, вероятно свързано със стария търговския път в подножието на планината.

Добринище е порта към  Национален парк Пирин и парков район Безбог

Това е гранитния дял на планината, отличаващ се с богатство на води, величествени панорами и мистични легенди. Асфалтовият път до хижа Гоце Делчев /1895м.н.в./ е добре поддържан и с дължина 10км. С автомобил се минава за 30 минути. Хижа Гоце Делчев е в местността Логовете. От тук тръгват леки и по-трудни пътеки. Микроклиматът и подходящата надморска височина отдавна са определили тази част като подходяща за климатотерапия и лечение на хора, които имат проблеми с горните дихателни пътища, възстановяват се след пневмония и имат нужда от закаляване на организма. Все още са видими следите на многобройните почивни бази и ученически лагери, скрити сред горите.

Разходките около хижата са много приятни и по добре утъпкани горски пътища. Спокойствието на природата тушира натрупаното от ежедневието напрежение, а красотата във всички посоки носи удоволствие. Маршрутите са подходящи за хора от всички възрасти и деца. Предпочитани са и за планинско колоездене без да са екстремни.

Какво да очаквате край хижа Гоце Делчев

През март и април пъстри поляни със сини и жълти минзухари. Можете да потърсите сред тях и да намерите уникална находка: редкия бял минзухар. Край хижата има рибарник с прясна пъстърва- добра идея за обяд. Иглолистните насаждения са от бял бор. Периодът е подходящ за бране на връхчета от бял бор за чай и така наречения боров мед.

През май пролетта достига до поляната пред хижа Безбог, която сменя цвета си в наситено лилаво от минзухарите. Ледената шапка на езерото се разтопява. Пирин е все още твърде сурова, за да се отпуснете в обятията и. Планинските порти са затворени от големи снежни преспи и само най-подготвените и добре екипирани планинари, познаващи капризите на времето, могат да пристъпят към леденото сърце на планината.

През юни: пищни пролетни цветя, истински ботанически рай, ромолещи ручеи и серенади на птици, пъстри пеперуди. Забележителен е цъфтежът в наситено жълто на глухарчето. Билкарите са наясно с неговите здравословни ползи при проблеми с отделителната система, камъни в жлъчката и подобни заболявания. Захарният сироп от глухарче или още  наречен мед от глухарче е чудесна добавка към чая през зимата.

Дългият юнски ден може да бъде доста ползотворен. Все още вечерите са хладни, но пък няма комари и всякакви други нежелани насекоми. Започва началния цъфтеж на мащерката на широката поляна Мочарата. Предвидливите могат да се подсигурите с лековитата билка за чай. Добра идея са планинските пикници, далеч от тълпите през лятото.

22 юни е чудесна възможност за посрещане на лятното слънце на Попово езеро. Мигът на сливането на небето със земята по изгрев в най-дългия ден на годината е дълбоко почитан от древните траки. Изследователите смятат, че край бреговете на езерото е имало тракийско светилище, а пътят на траките към върха на планината минавал по долината на реката Ретиже. Идеята изисква нощувка на хижата, заради ранното ставане и тръгване час и половина преди зазоряване.

Пътеки от хижа Гоце Делчев

 

Минзухари в Пирин

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

От хижа Гоце Делчев до местността Мочарата. Разстояние: 4,4км. Пешеходен тур: 1 час. Горският път е полегат и широк. През широката поляна на Мочарата тече пълноводен поток. Открива се красива панорама към връх Десилица

  • От хижа Гоце Делчев до шестте мури до междинна станция на лифта по ски пътя; Разстояние: 4км. Пешеходен тур: 1 час
  • От хижа Гоце Делчев до чешмата на Иван Козарев. Пътят започва от разклонението към село Места. Интересно е. Правят впечатление многобройните места с пейки за почивка и чешми, поддържани от местните хора.
  • Дендрологичен маршрут от хижа Гоце Делчев /1895м.н.в./ до Широката поляна и местността Изворите /2130м.н.в./. Линията е част от маркиран с кафява боя маршрут към Кременските езера. Минава се през стара и добре гледана гора, част от землището на село Кремен, което местните ревниво пазят от натрапници. Ще се изненадате пътьом от хубави местенца за пикник с чешма, скара, беседка, но недостъпни за „непосветени“, поради проста причина- пускането на водата е от тайно място, а без вода нищо не може да се случи. Идеята на маршрута е да се опознаят различните растителни пояси в планината, които са ясно разпознаваеми. Крайната точка- Изворите, е в пояса на клековете и високопланинските поляни. Ще се влюбите в това място от първи път и мигом ще забравите стръмната пътека.

След цял ден в планината Ви очаква щастлив момент- топлият минерален басейн и джакузита на хотел „Русковец“. Към това можете да допълните СПА терапия за релакс и тонизиране или пък спортен масаж в „Онсен СПА“!

Picture of Ваня Грънчарова

Ваня Грънчарова

Участвам активно в културния живот на туристическа дестинация Банско. Член съм на родолюбивото сдружение „Дедо Лазко“. Ангажиментите си към туристическия бизнес съчетавам с преподавателска работа по предметите история и философия. Част съм от авторския екип за адаптирането на „История славянобългарска“ за ученици. Фирма „Арт Идея Бг“ за дизайн, интернет порталът за кулинарен туризъм www.culinarytourism.bg и проектът „Вкусът на Банско“ развивам като напълно мои авторски пространства.