Невероятните езера в Пирин, които си струва да видите

Рилските езера са може би най-популярната езерна група, която предизвиква нестихващ интерес у много български и чуждестранни туристи. Макар и по-малко популярни, в Пирин се намират множество езера, които не отстъпват по красота на Рилските.

Според учените, броят на езерата в Пирин надхвърля 170, като някои от тях са непостоянни и пресъхват през лятото. В следващите редове ще ви отведем на виртуална разходка до едни от великолепните пирински езера, които непременно трябва да включите в списъка си с мечтани дестинации:

Муратовото езеро

Муратово езеро - Пирин

Муратовото езеро е едно от най-често посещаваните езера в Пирин. Причините за това са няколко. На първо място, езерото е много красиво и живописно, а около него се издигат Хвойнати връх, а също и Муратов връх, от където то получава името си.

Красивото ледниково езеро е разположено на 2232 м. надморска височина, а площта му е повече от 12 дка. Бреговете на езерото са отлично място за пикник и отмора, а също така може да направите красиви снимки. Добрата новина е, че преходът до езерото е кратък, отнема около 1-2 часа, за да стигнете, тръгвайки от хижа Вихрен. Маршрутът е подходящ и за не толкова опитни планинари.

Попово езеро

Поповото езеро е още една забележителност в Пирин планина, която ще очарова туристите. Любопитен факт е, че то е най-голямото, а също така и най-дълбокото от пиринските езера. Площта му е около 123 дка, а дълбочината – почти 30 м. – достатъчно, за да го превърнат в рекордьор. До средата на миналия век е било известно с названието Папазгьол.

Една стара легенда разказва трагична история, разиграла се още по време на османското владичество. В близко село живял поп, чиято дъщеря била убита от турските войници. Покосен от мъка, бащата се хвърлил в езерото. Изплувала единствено калимявката му. От тогава хората започнали да наричат красивото езеро с наричат с името Папазгьол (Попово езеро).

Тевното езеро

Тевно езеро - ПиринГледката, която се открива пред вас, когато стигнете Тевното езеро, е спираща дъха. Това е една от онези картини, които завинаги се запечатват в съзнанието на човек и го карат да се преклони към творящата сила на майката природа. Неслучайно легендите за езерото също са обгърнати от мистика. Според най-известната от тях, някога водите му били прозрачно сини и можело да се види всяко камъче по дъното му. Но истинската магия всъщност се криела в това, че езерото изпълнявало желания. Красива девойка идвала на бреговете му и го молила за всевъзможни неща, а то изпълнявало всичките й желания. Тя обаче никога не му благодарила. Разгневено от алчността на младата жена, то потъмняло. Така получило името Тевно (Тъмно) езеро.

Езерото е с площ 65 дка, а в близост до него има и заслон, където туристите могат да пренощуват. Тевното езеро е отправна точка към върховете Момин двор, Кралев двор и Джангала.

Синанишкото езеро

Връх Синаница е един от забележителните върхове на Пирин планина, а в подножието му е сгушено красивото Синанишко езеро. Дори да не успеете да покорите този връх, почивката и времето, прекарани край бреговете на езерото, сами по себе си са наслада за всеки турист. Водите му са тъмно сини, което се дължи на неговата дълбочина. Интересно е, че въпреки неголямата си площ, Синанишкото езеро е сред най-дълбоките в Пирин.

Кременски езераКременски езера - Пирин

Кременските езера са езерна група, разположена в Северната част на Пирин планина. Тя включва цели 9 езера, като най-голямото от тях е Долното кременско езеро. То е третото по-дълбочина, след Поповото и Тевното езеро.

Кременските езера не са чак толкова популярни сред туристите, тъй като повечето известни туристически маршрути ги заобикалят. Въпреки това, определено си струва да бъдат посетени. Най-лесният и бърз начин да стигнете до тях е от хижа Безбог.

Това са само малка част от красивите ледникови езера, които Пирин е приютил във високите си снежни върхове. Когато се зачудите къде да ви отведе следващото приключение, посетете някое от тези пленително красиви езера.

Picture of Ваня Грънчарова

Ваня Грънчарова

Участвам активно в културния живот на туристическа дестинация Банско. Член съм на родолюбивото сдружение „Дедо Лазко“. Ангажиментите си към туристическия бизнес съчетавам с преподавателска работа по предметите история и философия. Част съм от авторския екип за адаптирането на „История славянобългарска“ за ученици. Фирма „Арт Идея Бг“ за дизайн, интернет порталът за кулинарен туризъм www.culinarytourism.bg и проектът „Вкусът на Банско“ развивам като напълно мои авторски пространства.