Какво да видим в Пирин?

В една от предишните статии в нашия блог Ви разказахме за интересните места, които може да посетите в Рила. Днес продължаваме тази традиция, като този път ще ви пренесем във виртуална обиколка на едни от най-вълнуващите и любопитни забележителности в Пирин.

Пирин е планина, която е скрила в себе си безброй богатство на природата – високи снежни върхове, студени кристални езера, предизвикващи въображението скални феномени и още други забележителности, за които ще Ви разкажем в следващите редове.

Вихрен – “върхът на бурите”

връх вихрен местността кончето

Вихрен е най-високият връх на Пирин. Със своите внушителни 2914 м., той е и един от най-високите в България. Вихрен е в списъка на много отдадени катерачи и планинари, защото е предизвикателство за всеки, който желае да го покори. Наградата за успелите – гледката която се разкрива от върха, е наистина красива и ще ви накара да се преклоните на творенията, създадени от майката природа.

До преди повече от 70 години, той е носил името Елтепе – върхът на бурите. Това никак не е случайно, тъй като времето горе често се мени. Затова опитните планинари препоръчват, ако решите да го изкачвате, непременно да тръгнете подготвени и да проверите какво ще бъде времето. Най-добре е да планирате изкачването през летния сезон, когато температурите са по-високи.

Мелник – най-малкият град

В училище по всяка вероятност сте научили много любопитни факти за географията на България, включително и кой е най-малкият град у нас. Точно така, това е Мелник. Градът е една от забележителностите, които си струва да посетите, ако все още не ви се е отдала тази възможност.

Мелнишкият край е прочут най-вече съм чудесните си вина, които може да дегустирате в някоя от многобройните винарски изби в района. Не пропускайте да отнесете вкъщи поне една бутилка вино, която да ви напомня за уюта на този град.

Ако пък не сте сред почитателите на виното, в района се намира и прочутият природен феномен – Мелнишките пирамиди. Интересен факт е, че ерозията на скалите продължава да променя и видоизменя формата им. Така че всеки път, когато ги посетите, те ще бъдат малко или много по-различни от предишния.

Банско – “перлата на Пирин”две момичета правят нещо на компютър в центъра на Банско

Банско е перлата на Пирин и най-посещаваният зимен курорт в България. Славата му е напълно заслужена, тъй като пистите в курорта се поддържат в отлично състояние и превръщат карането на ски и сноуборд в любимо занимание на мнозина.

Освен със ски пистите, Банско очарова със своята автентичност, типично българските ястия и специфичния диалект на местните хора. В града има много музеи, който може да разгледате, за да научите повече за българската история. През лятото градът е домакин на различни музикални и фолклорни събития, които привличат интереса на туристите на само от България, но и от далечни краища на света.

Добринище – лек от природата

Разбира се, не може да пропуснем да ви разкажем малко повече и за Добринище, където се намира и Русковец Резорт. Добринище е малко планинско градче, сгушено в полите на Пирин. То е дарена със спокойствие, чист въздух и красива природа. Но най-ценният дар от природата са топлите минерални извори. В района има цели 17 извора, от които блика лековита минерална вода. Лечебните свойства на водата са потвърдени с научни изследвания. Много туристи посещават мястото, за да се отдадат на спа процедури и балнеолечение.

Парк за танцуващи мечки в гр. Белица

Паркът за танцуващи мечки в Белица е открит преди 20 години. Неговата цел е да даде по-добри условия за живот, доближаващи се максимално до естествения хабитат, на мечки, които са били в принудителен плен. Съдбата на тези животни далеч не е лека – принуждавани са да танцуват и изпълняват номера, за да забавляват хората, държани са гладни и в ужасни условия. Те обаче са спасени и днес живеят в парка, където се радват на грижа, внимание и хуманно отношение. Може да посетите това интересно място и да научите повече за тези величествени животни.

Байкушевата мура – дърво старо колкото историятамъж в гръб върви в планината

Пирин крие още едно интересно съкровище, за което нямаше как да не ви разкажем. Това е Байкушевата мура. Тя е най-старото иглолистно дърво у нас. И под старо, наистина имаме предвид старо. Според анализите, тя е на почни 13 века. Трудно е да си го представим, но това дърво е било мълчалив свидетел на историята на българската държава още от нейното създаване през VII в. Висока е около 26 м, а обиколката на дървото е внушителните 8 м – нужни са няколко човека, които да се хванат в кръг, за да го обиколят с ръце.

Лятото наближава, а с това се разкрива и чудесна възможност да отделите няколко свободни дни и да разгледате необятните красоти на Пирин. Убедени сме, че планината има с какво да привлече интереса ви и да плени сърцето ви. Оставаме на Вас да се уверите сами.