Самодивските езера или така наречените Кралевдворски езера

Самодивските езера, известни още като Кралевдворски езера, са перла в короната на Българската природа. Разположени в северната част на Пирин планина, тези езера представляват не само естествена красота, но и място, обвито в мистерии и легенди, които оживяват с всяка стъпка по пътеките към тях.

Легендата за Кралевдворските езера

Кралевдворските езера са обвити в множество легенди и поверия, които придават мистичен ореол на това природно съкровище. Според легендата Пирина била планината на бог Перун. Винаги, когато подухвали силни ветрове, планината започвала да се люлее и да гърми. Старите овчари вярвали, че щом идвало такова време, били разгневили бога на бурите.

Бог Перун живял заедно с осемте си дъщери. Винаги каквото им заръчвал, те го изпълнявали. Един ден обаче младите момичета чули звънчета на овчарско стадо и красивите звукове на гайди. Толкова им харесало, че момичетата искали да видят отблизо младите овчари. Баща им можел да чете мисли и узнавайки какво искали девойките, се разгневил. Избягали птици, зверове, започнали да падат камъни. Момичетата се опитали да излъжат баща си, че нямали никакви помисли, но от ревност и яд, той ги заплашил, че ще ги убие. Натъжените девойки започнали да плачат и така се появили 8те езера. За да не ги даде на никого, Перун ги превърнал в 8 самодиви, по една на всяко езеро.

Според едно от най-разпространените поверия, и до днес езерата са били обитавани от самодивите, които използвали водите им за свои нощни къпания и танци. Вярва се, че който види самодива, ще бъде обзет от вечна любов и тъга. Тази легенда привлича множество туристи, желаещи не само да се насладят на красотата на езерата, но и да усетят магията, която обгръща това място.

Самодивски езера

Как да стигнем до Самодивските езера?

Достъпът до Самодивските езера е предизвикателство, което изисква подготовка и увереност в планината.

  1. Началото на пътешествието до Самодивските езера обикновено започва с кола до хижа Гоце Делчев.
  2. Може да вземете лифта до хижа Безбог.
  3. Предстои ви ходене пеша от хижа Безбог до Попово езеро около час и половина. Най-трудната част е още в началото.
  4. Пътят Попово езеро до Самодивските езера трае около 40 минути ходене пеша. Тръгнете надясно по Попово езеро и ще излезете на широка поляна. Ще видите разклонение, на което трябва да тръгнете надясно. Ако продължите направо, ще стигнете до връх Джангал. Следвате само синята маркировка.

Следва възходът към самите Самодивски езера, които се намират на различна височина, като пътят преминава през разнообразни терени – от зелени поляни до стръмни скали и впечатляващи циркуси. Важно е да се следва маркировката внимателно, тъй като маршрутът може да бъде труден за ориентация за хора без опит в планината.

Кралевдворски езера

Пътуването до Самодивските езера е изпълнено с красота, предизвикателства и възможност за среща с легендите на Пирин. Всяка стъпка по пътеката към езерата е възможност да се насладите на невероятни гледки, да се докоснете до мистиката на мястото и да откриете част от богатството на българската природа.

След подобно изкачване всеки турист има нужда от заслужена почивка, а ние от Русковец резорт сме мястото, което ще ви предложим не само великолепно и отпускащо СПА, но вкусна храна за всяко взискателно небце.

Образование: магистър по Международен Туризъм от УНСС