Национален парк Пирин – народно богатство

национален парк пирин

Шумът  на тишината, най-сладката умора, любимата болка в краката, непознато чистият въздух, неподражаемата планинска прохлада, гледката от върха и удовлетворението  от изпълненото предизвикателство.

Това са някои  от  усещанията, които  може да ни донесе единствено планината и  ако веднъж сте се докоснали  до  тях, вероятно искате да ги изпитате отново.

Една разходка в планината носи много повече от  просто  раздвижване – това е чудесен начин да останете насаме със себе си и мислите си, да се полюбувате на чистотата и красотата с половинката си, да споделите весели моменти  с приятели, да презаредите батериите.

България е място, наситено  с неземна красота, и определено може да се похвали  с изобилие от планини, които просто  изкарват  въздуха от  дробовете ни с величието си.

Историята на Национален парк Пирин

Една от  перлите в короната на българския релеф е Пирин планина, където  се намира и  Национален парк Пирин– олицетворение на термина “земен рай”.

Национален парк “Пирин” е създаден през 1962 година и е основан под името Народен парк “Вихрен”. В първите години от основаването си, той обхваща само 6212 ха като  с течение на годините площта му  се увеличава няколко пъти  и   днес достига 40 000 ха.

растения и животни Национален парк Пирин

Какви растения и животни се срещат тук?

Този парк е от изключително високо биологично и природно значение. Тук пърхат близо 160 вида птици – около 40% от видовете в България. 57 от  тях  са в Червената книга на България.

Описани са близо 180 вида лечебни растения, над 300 вида мъхове и близо 200 вида водорасли. Тук виреят и над 1000 вида висши растения, което  е огромно количество за един национален парк. Тук се намират  ендемични за България дървесни видове и голяма част от  горите е съставена от  дървета на над 140 години.

Фауната същo бива представена от многобройни видове. Само безгръбначните животни са близо 3000 вида и подвида (охлюви, многоножки, паяци и др.) Интересно е, че от тях 300 вида са редки, ендемитите са 228 вида; реликтите (Организми от предишни геологични епохи, запазени в почти неизменен вид) -176 вида и 18 вида, които  са европейски или световни застрашени видове.

Тук се разхождат и  шипоопашатата костенурка и  жабата дървесница, които присъстват в Червения списък на Международния съюз за опазване на природата.

Това биологично разнообразие бива признато и с цел съхранението и поддържане на нормалното му развитие, през 1983 г. паркът е поставен под защитата на ЮНЕСКО.

Логото на парка представлява силует на орел, който гордо стои над  елха.Паркът  е разделен на 6 паркови  участъка – Вихрен ( най-урбанизираният); Безбог; Три реки; Синаница (разположен върху площите на три общини – Кресна, Симитли и Струмяни); Каменица; Баюви дупки (тук се намира резерват Баюви дупки – Джинджирица, който е включен в листата на биосферните резервати към ЮНЕСКО)

национален парк Пирин

Защо си струва да посетите Национален парк Пирин?

Паркът е отворен за посетители, които  да се любуват на планинските богатства, но трябва да се спазват определени правила –  абсолютно забранено е късането на растения, сечта, убиването на животни, риболовът и замърсяването!

Като главна природна туристическа дестинация, наоколо са изградени хижи, центрове и кътчета, които да го направят още по-привлекателен за туристите. Тук се намират 4 заслона и 8 хижи; в гр. Банско е изграден посетителски информационен център на Национален парк “Пирин”. Тук туристите могат  да се възползват от  интерактивни изложби, съвети и информация от  специалисти, обучения за възрастни и деца, мултимедийна и прожекционна зала и други.

Ако сте решили  да посетите това невероятно природно бижу по време на престоя си при нас, можете да прочетете повече за маршрутите за планиски разходки тук: https://ruskovets.com/activities/mountain-trekking/.