Минерална вода в Добринище

Добринище е известен с лековитите си минерални води още от древността, когато тези земи са се населявали от римляни (4 – 5 век).

Днес, град Добринище е утвърден балнеоложки курорт със 17-те си минерални извора в комбинация с девствената природа на Пирин планина. В Добринище няма нито едно промишлено предприятие и цялото градче е в прегръдките на планината.

Комплекс Русковец е разположен на площ от 20 дка, в подножието на Пирин планина, до гора с иглолистни дървета.

Въздухът в хотелския комплекс е не просто кристално чист, а е с неповторим аромат на бор. Съдържащите се във въздуха смолисти микрочастици въздействат изключително благоприятно при дихателни проблеми.

Комбинацията от красива природа, чист въздух и минерална вода дават на гостите здраве, енергия и чувство на спокойствие и свежест. Природните дадености на Русковец Резорт го правят подходящ както за балнео, така и за климатолечение.

Минералната вода в Добринище е хипертермална, ниско минерализирана, хидрокарбонатно– сулфатна-натриева и силициева вода, с високо съдържание на флуорид, с алкална реакция и температура от 38,4 до 43,1 градуса по Целзий.

Водата е без специфичен мирис и цвят, което я прави подходяща и за пиене с лечебна цел, но не за ежедневна употреба поради високото съдържание на флуор.

Лечебни препоръки и въздействие на добринишката минерална вода

Доказано е, че хидрокарбонатно-сулфатната вода предизвиква така наречената разреждаща секреция в стомашно-чревния тракт, което обуславя едно от най-популярните въздействия в балнеологията – предизвикват перисталтичен ефект от преразтягане на червата, което води до очистителен ефект. Тези води стимулират кинетиката на жлъчните пътища, имат противовъзпалително действие и влияят върху секреторната функция на черния дроб и жлъчката, като предизвикват холеретично и по-малко халогенно действие.

Сулфатните води въздействат върху обмяната на веществата, при затлъстяване чрез очистителния ефект, при захарна болест като подпомагат пълното изгаряне на въглехидратите и гликогенообразуването, подобряват пуриновата обмяна. Наличието на силиций има адстригентно и антисептично въздействие и намира приложение при лечение на кожни заболявания.

I. ВЪНШНИ ТЕРАПИИ (БАНИ)

* При хронични заболявания на ставите, костите, мускулите и сухожилията: хроничен ставен ревматизъм /ревматичен полиартрит/, хроничен мускулен ревматизъм, заболявания на междупрешленните стави /спондипартрит/, невъзпалителни заболявания на ставите /артрози/, последствия от костни счупвания, наранявания, контузии, последствия от нараняване на мускулите, трудна подвижност и ограничение на движението на ставите, възпаления на околоставните торбички /бурсити/, възпаления на сухожилните влагалища /тендовагинити/ 

* при хронични заболявания на периферната нервна система: невралгии, ишиас, лумбаго, радикулит, плексити 

* при заболявания на централната нервна система – след травми на гръбначния мозък или прекаран полиомиелит

* при заболявания на дихателни органи – хронични рингофарингити, бронхити, астма в неактивен период

* при хронични заболявания на женските полови органи: хронични възпаления на яйчниците /аднексити/, хронични възпаления на матката, недостатъчност и разстройство във функциите на яйчниците, безплодие 

* При хронични кожни заболявания и сърбящи заболявания на кожата:  екземи и псориазис

* при обменни и ендокринни заболявания – диабетна полиневропатия, подагра, затлъстяване

* обща профилактика, укрепване и закаляване на организма, след физическо или умствено претоварване, профилактика срещу преждевременно остаряване

II. ЧРЕЗ ПИЕНЕ НА МИНЕРАЛНА ВОДА 

* Хронични заболявания на бъбреците и пикочните пътища: хронични възпаления на бъбреците /нефрити, пиелити/, хронични възпаления на пикочния мехур /цистити/, пясък в бъбреците /нефролитиаза/ 

* Хронични заболявания на черния дроб и жлъчните пътища: хроничен хепатит и последствия след лечение, възпаления на жлъчния мехур /холецистит/, пясък в жлъчния мехур /холелитиаза/ 

* Хронични заболявания на стомаха и червата: хроничен гастрит, колит, язва на стомаха и дванадесетопръстника без кръвоизливи, хроничен запек 

III. ЧРЕЗ ИНХАЛАЦИИ

Подпомагат лечението на дихателни и белодробни заболявания.

IV. ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ

За питейно балнеолечение – да не се пие водата до 6 месеца след кръвоизлив от стомашно-чревния тракт, онкологични заболявания, заболявания в остър стадий, ХИБС – с ритъмни нарушения, епилепсия. 

МИНЕРАЛНАТА ВОДА В РУСКОВЕЦ РЕЗОРТ

ВАЖНО! Минералната вода в басейните за деца и възрастни се обновява всеки ден до 60%, което означава, че вие ползвате истинска лечебна минерална вода, ако сте наши гости.

Използваните модерни системи за филтриране на водата запазват в максимална степен нейните качества. 

В СПА центъра на хотела се предлагат специални терапии с минерална вода.

Двете външни джакузита в комплекса се ползват индивидуално или групово от 1 до 5 госта. Те се пълнят с минерална вода за всяко ново ползване. Работят целогодишно.

Заповядайте в нашия СПА хотел с гореща минерална вода, очакваме Ви! 

Физико-химичен състав на минералната вода в Добринище:

Аниони, mg/l

Катиони, mg/l

F – 6.05

NH4 – <0.05

CL – 6.03

Li – 0.12

SO4 – 40.33

Na – 60.92

CO3 – 24.00

K – 1.31

HCO3 – 76.27

Ca – 2.30

HSiO3 – 1.41

Mg – <0.12

NO3 – <1.00

Fe total – <0.02

NO2 – <0.05

Mn – <0.02

Total: 154.08

Total: 64.66

pH 8.96

Temperature °C – 38

Total minaralization: 287 mg/l

Данните са съгл. Протокол от изпитване № 409 от 3.02.2021 на Специализирана лаборатория за анализ към НСБФТР ЕАД, София

Най-известен от всички извори е Сребърният извор, поради повишеното съдържание на сребърни йони, които имат силно антиоксидантно и противовъзпалително действие върху човешкия организъм. Сребърната вода е особено лековита при очни заболявания.

Лечението с минерална вода в Добринище се осъществява чрез инхалация, различни външни водни терапии и чрез пиене, при лечебен цикъл от минимум 7 процедурни дни.