Попово езеро – най-дълбокото езеро в Пирин

Попово езеро, скътано в сърцето на Пирин, е едно от най-завладяващите природни чудеса в България. Това езеро не само впечатлява със своята дълбочина, но и със своята мистична красота, привличаща туристи и любители на природата от цял свят.

Кое е това величествено Попово езеро?

Разположено е в западния участък на Националния парк Пирин, езерото предлага незабравими гледки и спокойствие, далеч от градския шум. 

Намира се на височина от 2233,5 м, Папазгьол – както някога е било известно, е заобиколено от величествените пирински върхове Кралев двор, Джангал, Момини двори, Сиврия и Джано, които добавят допълнителен щрих към неговата магия. 

Неговата дълбочина е 29,5 м, а общата площ – 123,6 дка. Това го прави второто по големина езеро не само в България, но и на Балканите като цяло. 

Любопитен факт, който може би не знаете, е, че тук не могат да виреят никакви животински видове. Преди много години е опитано да бъде зарибено, но всяка риба, поставена в него, умирала след няколко дена. 

Попово езеро и неговия малък остров в средата

Попово езеро – еднодневна разходка из Пирин

Попово езеро е идеалното място за еднодневна разходка, особено за тези, които се намират в близост до Банско или Добринище. Разположено е в западния участък на Националния парк Пирин и предлага незабравими гледки и спокойствие, далеч от градския шум. 

През летния сезон е често избирана дестинация за пикник и излет сред природата, защото маршрутът е лек и подходящ дори за семейства с малки деца. 

Около него може да посетите и други впечатляващи дестинации, като х. Безбог, Самодивски езера или Тевно езеро.

Да не забравяме и че Банско и Добринище са в близост, където може да се потопите на невероятната местна кухня, както и на историческите и културни центрове, като къщата-музей на Никола Вапцаров. 

От хижа Гоце Делчев до Попското езеро

Ако не искате да използвате лифт, пътешествието ви до Попово езеро може да започне от хижа Гоце Делчев. Тук пътеките са добре маркирани и предлагат лесен достъп.

Маршрутът е сравнително лек и приятен, подходящ дори за начинаещи туристи. Общата денивелация по маршрута е около 181 метра, което го прави достъпен и за семейства с деца.

По пътя към Попово езеро туристите могат да се насладят на богатата флора и фауна на Пирин, както и на впечатляващите гледки към околните върхове.

След като стигнете х. Безбог, може да отпочинете с чаша горещ чай, а след това да поемете по пътя към Попово езеро. Като времетраене може да ви отнеме около 3 часа в двете посоки, но задължително си добавете още малко, за да се насладите на всяка една гледка, а и да си направите много снимки. 

Попово езеро - Най-дълбокото езеро в Пирин

Попово езеро е не само най-дълбокото в Пирин, но и едно от най-красивите и мистични места в българските планини. Неговата уникалност се крие в природните му характеристики, но и в богатата история и легенди, които го обгръщат. Посещението му е задължително за всеки, който иска да изпита истинската красота на българската природа. А за един невероятен завършек на своята почивка, се отдай на спокойствието и релакса при нас – в Русковец Резорт. 

Picture of Ruskovets Resort

Ruskovets Resort

Комплекс Русковец е разположен в живописната котловина на известния с минералната си вода курорт Добринище. Богатата зимна програма на дестинацията Банско – Добринище, отличните ски писти и модерни съоръжения са чудесна комбинация за заредена с много емоции зимна ваканция. Разстоянието до Банско e 6 км.