Муратово езеро – “сърцето” на Пирин

Сред величествените склонове на Пирин, където природата е създала своите неповторими шедьоври, се намира едно малко, но изключително красиво съкровище – Муратово езеро. Това е не просто езеро, а символ на чистотата и спокойствието, което Пирин предлага на своите посетители. Искате да разберете повече за това уникално място – прочетете статията и бързо направете своя туристически план, за да го посетите. 

Къде се намира Муратово езеро?

В сърцето на Национален парк Пирин, там, между в. Хвойнати и Муратов връх, на 2230 метра надморска височина, се намира едно от най-красивите и запазени места в България – ледниковото езеро Муратово. То е част от групата на Бъндеришките ледникови езера, които са общо 16 на брой. Погледнато от високо, има формата на сърце, което си е един невероятен отпечатък на природата, защото няма друго подобно в България. Самото езеро не е дълбоко – само 3 метра, но е с кристалночиста вода. Пътят до него е приключение само по себе си, предлагайки вълнуващи гледки и преживявания.

Природа и околия

Ако сте решили да посетите Муратово езеро, задължително си отделете време, за да разгледате околната природа, защото тя е изключително богата – от планински върхове, пресечени от чисти реки, до богат растителен и животински свят. В района може да се види редица редки видове, включително пъстърва и лешанка, която е един от символите на Пирин. Имайте предвид, че ловът е строго забранен.

Муратово езеро в Пирин

Как да стигнем до езерото?

Не се притеснявайте, ако не сте опитен планинар. Езерото е лесно достъпно и дори е подходящо за разходки на семейства с малки деца. До него може да стигнете по няколко начина: 

  1. Маршрут от Банско: най-популярният маршрут започва от Банско. Оттам може да се възползвате от различни туристически пътеки, които водят до езерото. Не пропускайте да обиколите природните забележителности и около самия град Банско, като парка за танцуващи мечки в Белица, скалното образувание Сватбата, Байкушевата мура и др. 
  2. Преход през планината: преходът до Муратово езеро е средно труден и отнема около 2-3 часа. Може да стигнете с кола до х. Вихрен и от там да се качите пеша. Пътеката е добре маркирана и предлага вълнуващи гледки към околните върхове и забележителности. Добре е да проверите предварително дали няма ограничения и да трябва да спрете на Бъндеришка поляна и от там да вървите пеша. Спокойствие и красота около Муратово езероМуратово езеро е идеално място за всеки, който търси спокойствие и красота сред природата. Независимо дали сте запален турист, или просто искате да се насладите на един ден сред красотите на Пирин, този район предлага по нещо за всеки. Русковец Резорт, разположен недалеч от езерото, пък ще ви предложи удобно настаняване и отлични условия за отдих след дългия преход.Муратово езеро не е просто едно от многото, намиращи се в Пирин. То е символ на чистотата и непокътнатата природа, което прави всеки преход до него незабравимо преживяване. Насладете се!
Picture of Ruskovets Resort

Ruskovets Resort

Комплекс Русковец е разположен в живописната котловина на известния с минералната си вода курорт Добринище. Богатата зимна програма на дестинацията Банско – Добринище, отличните ски писти и модерни съоръжения са чудесна комбинация за заредена с много емоции зимна ваканция. Разстоянието до Банско e 6 км.