Бъндеришки езера – спираща дъха гледка в Централен Пирин

Времето вече е топло и започвате да размишлявате за следващата ви красива дестинация, която да посетите с приятели или семейство. Предлагаме ви да се насочите към централен Пирин, където се намират Бъндеришките езера. Спиращи дъха гледки, чист въздух и приятна разходка ви очакват до 16-те красиви езера. Разберете повече за 5 от тях в днешната статия. За повече информация, местоположение и схема на езерата ще разберете в следващите редове.

 

Жабешкото езеро

Жабешкото езеро

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Жабешкото езеро е едно от 16-те, които се намират в обсега на Централен Пирин. Също така е едно от малкото, което си има име, защото само 5 от всички си имат свои собствени названия. Жабешкото е най-високото и площта му е близо 6 декара. Сами ще се убедите, че водата е топла и затова има толкова много попови лъжички, откъдето идва и името му. 

 

Освен на красивата гледка, може да се насладите на пътеките, които се разделят от езерото и отиват към Вихрен, хижа Демяница и Тевното езеро. 

 

Дългото езеро

Дългото езеро

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ето го и езерото, което е разположено най-навътре в долината. Нарича се още Горното Бъндеришко езеро и е разположено на около километър от Бъндеришки чукар. Връх, който ви препоръчваме да разгледате. Пред погледа ви ще се разкрие уникална гледка, за която си заслужава да ходите дълго до достигането на това езеро. Максималната му дълбочина е 10м, дълго е 460м, а е широко 150м. А сега нека разгледаме и рибното езеро.

 

Рибното езеро

Рибното езеро

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Това е второто по големина езеро и е разположено по-надолу с височина 2190м. В него има много риба, откъдето идва и името му, но също е известно като Голямо или Долно Бъндеришко езеро. Изключително красиво и ви предлагаме да си направите доста снимки. То е най-голямо по площ – 65 декара, сами ще се убедите в това, а на дълбочина е малко повече от Дългото езеро – 12м. За съжаление, пътека до хижа Вихрен не минава покрай него, именно затова, ако някой иска да го посети, се отклонява с около 500м.

Муратово езеро

Муратово езеро

 

 

 

 

 

 

 

То се нарича още Хвойново и Овинато езеро и е разположено под Муратов връх. В него има още 3 малки езера и се намира на височина 2230м. Площта му е 12 декара, а е дълбоко само 3 метра. Връх Тодорка могъщо се извисява над него и гледката е спираща дъха. Не забравяйте да си вземете добра камера, за да може да запечатате този момент.

Езеро Окото

Езеро Окото

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Равнашкото езеро, което е по-известно като Окото и се намира на скален праг над хижа Вихрен като е сравнително малко езеро. Кръглата му форма дава името му и е толкова малко, че дори не се забелязва от пътеката, която е на около 100 метра от него. Площта му е само 2,5 декара, а е дълбоко около 5м. Заслужава си да отидете да го видите, защото красотата му е завладяваща и определено ще остави спомен у вас.

 

Как да стигнем до Бъндеришките езера?

Този маршрут е сравнително лесен за преминаване и на първо място трябва да се запътите към връх Вихрен, защото езерата се намират между него, Демяница, Синаница и Тевно езеро.

Най-лесният начин за достигане е да тръгнете от Банско, където по асфалтов път се стига до изходна точка към върха. Маршрутът е обозначен с червена маркировка и минава почти всички езера, с изключителни на Муратово езеро. 

Разходката до езерата ще ви отнеме не повече 4-5 часа като в това включваме и спирането за храна и снимки. Нивото на трудност на прехода е средно, но ако обичате да ходите или сте опитен планинар това ще ви се стори наистина “детска работа”. 

Струва си да си направите разходка до всички тези езера и не забравяйте да се поинтересувате от другите забележителности около Банско, Добринище и Разлог. Спа хотел Русковец ви очаква за престой с вкусна храна, множество разнообразни апартаменти и вили, както страхотна СПА зона, която ви препоръчваме да използвате след дългия преход. 

Гледките, на които ще се насладите, са завладяващи. Почивката ще ви се отрази положително, а и ще се откъснете от работната и ежедневна среда. Кои са свободните ви дати?

*източник снимки: wikipedia.org

Ваня Грънчарова

Ваня Грънчарова

Участвам активно в културния живот на туристическа дестинация Банско. Член съм на родолюбивото сдружение „Дедо Лазко“. Ангажиментите си към туристическия бизнес съчетавам с преподавателска работа по предметите история и философия. Част съм от авторския екип за адаптирането на „История славянобългарска“ за ученици. Фирма „Арт Идея Бг“ за дизайн, интернет порталът за кулинарен туризъм www.culinarytourism.bg и проектът „Вкусът на Банско“ развивам като напълно мои авторски пространства.