Банско – перлата на Пирин

Кратка история на Банско

Банско е един от градовете, които остават важна следа в многовековната българска история и до днес пази живи традициите от едно време. Не можем да кажем кога точно се появява на картата, но учените предполагат, че селището се формира при сливането на няколко махали през IX или X век.

Тогава местното население се препитава основно чрез отглеждане на животни и земеделие. За пръв път Банско се споменава в официален документ през 1576 г. в османски регистър на джелепкешаните (овцевъдите).

През Възраждането градът се оформя като един от важните културни и духовни центрове по българските земи. По това време банскалии активно развиват търговия както със съседните страни, така и с държавите от Западна Европа. Това позволява на местните търговци да натрупат големи капитали.

В допълнение обаче, връзката с външния свят, поддържа будно съзнанието на местните живели, които вземат активно участие в национално-освободителните борби на българския народ. Планинския град е родно място на значими исторически личности като Отец Паисий, Неофит Рилски, Никола Вапцаров и др.

 

Активности и забавления

Банско е един от родните курорти, който предлага голямо разнообразие от активности и забавления, както през лятото, така и през зимния сезон. Затова той е посещаван редовно както от български, така и от чуждестранни туристи.

Банско е най-популярният ски курорт в България. През активния зимен сезон, гостите на града могат да покарат ски на някоя от 16-те писти, които са с обща дължина повече от 70 км. Независимо дали сте начинаещ, напреднал или професионалист, ще откриете най-подходящото трасе, където да покажете своите умения.

Също така, освен пистите,  в курорта има един кабинков, шест 4-седалкови, и два 8-седалкови лифта, които позволяват лесното придвижване до пистите. Не на последно място, има и училище за ски, където желаещите могат да придобият умения. За добрите условия за зимни спортове в Банско, говори и факта, че там няколко години подред се провеждат престижни състезания като Световната ски-купа и Световното по сноуборд.

хора качили се на лифт

Една от активностите, на които запалените планинари могат да се насладят са разходките сред природата. Банско и района разполагат с множество природни забележителности, които си струва да посетите. Градът е в непосредствена близост до Национален парк Пирин, където се намират и вторият най-висок връх в България – Вихрен. През по-топлите месеци, туристите могат да се насладят на конна езда, разходка с бъги, скално катерене, рафтинг и каякинг, риболов и др.

Множество хотели в Банско предлагат пакети с включени спа процедури, на които търсещите уют и спокойствие могат да се насладят. Такива са масажи, парни бани, сауни, различни разкрасителни и козметични процедури.

В ски курорт номер 1 в България, може да се насладите на вкусна българска кухня. Повечето хотели в Банско предлагат автентични ястия в своите ресторанти. На тях може да се насладите и в уютните механи и кръчми, които изобилстват в  района.

Не на последно място, в града целогодишно се провеждат различни културни събития и фестивали, които привличат интереса на множество посетители. Градът е известен и с нощния си живот. Не случайно е едно от предпочитаните дестинации за студентския празник – 8-ми декември. В града ще намерите огромно разнообразие от ресторанти, механи и нощни клубове.

 

 Природни забележителности около Банско

Банско е разположен в подножието на една от най-величествените планини в България – Пирин. Благодарение на този факт, градът дължи своята красива природа и прекрасните условия за туризъм. В следващите редове ще ви разкажем накратко за едни от най-интересните места, които всеки любител на природата трябва да посети поне веднъж.

Байкушевата мура

Байкушевата мура е най-старото иглолистно дърво в България и едно от най-старите на Балканския полуостров. То се намира на около 15 км от Банско,  в местността Бърденица.  Открито е  и е описано за пръв път в края на XIX в. от известния български лесовъд – Константин Байкушев. Така в историята черната мура остава да носи неговото име. Дървото има наистина впечатляващи размери, което не е учудващо предвид факта, че то е на повече от 1300 години. Височината му е цели 26 метра, а обиколката му –  почти 8 метра. Със сигурност този природен феномен ще впечатли и малки, и големи.

Връх Вихрен

Връх вихрен е вторият най-висок връх в България и трети на Балканския полуостров. Той е висок цели 2914 м, като отстъпва по височина единствено на рекордьора Мусала (2925 м.). Вихрен е един от предизвикателните за изкачване върхове, заради стръмните участътци по трасето, а също и променливите метеорологични условия. Затова, ако решите да се отправите на това приключение, непременно проверете прогнозата за времето и се екипирайте добре –  с удобни обувки, топли дрехи, вода, храна и слънцезащитен крем.

Национален парк “Пирин”

Национален парк “Пирин”е един от трите функциониращи национални парка на територията на Република България. Той се простира на повече от 40 хиляди хектара площ. Той е създаден през 60-те години на миналия век и основната му цел е запазването на уникалните растителни и животински видове, които могат да бъдат открити в района. На територията на националния парк се намират и два големи резервата – Джирница и Юлен. Семейна разходка в планината е чудесна възможност да релаксирате, докато малките приключенци учат за природата и защо е важно да я опазваме.

Национален парк Пирин

Парк за танцуващи мечки в Белица

Паркът за танцуващи мечки е открит през 2000 година в град Белица. Той е посветен на едно добро дело, а именно да върне обратно в природата, танцуващите мечки. Зад осъществяването на този проект стоят фондация “На четири лапи”, а също и фондацията, основана от известната актриса Бриджит Бардо. За своите почти две десетилетия работа, паркът успява да приюти всички 25 регистрирани танцуващи мечки в България и дори няколко от съседните страни. Посетителите в парка имат възможност да научат повече за тези интересни животни и да срещнат някои от тях. Със сигурност децата ще бъдат много развълнувани от тази среща.

Скален комплекс Сватбата

Скален комплекс Сватбата се намина на по-малко от 30 км от Банско, в близост до село Осеново. Природният феномен представлява варовикови скали, които наподобяват човешки фигури. Според местна легенда, преди векове, сватбари тръгнали от съседното село да вземат булката. Свекървата, която също била с тях, се наложило да се върне обратно, защото забравила да вземе нещо важно. Тя изрично заръчала на сватбарите да я изкачат и да не отиват без нея. Те обаче не изпълнили нейното нареждане и продължили напред. Ядосана от факта, тя ги проклела да се превърнат в каменни фигури. И така те остават и до днес.

Село Добърско

Добърско е китно планинско селце, което в последните години привлича все повече туристи, желаещи да се насладят на тишината и природата. За селото се разказва интересна легенда, която твърди, че през Средновековието в него се заселват част от ослепените самуилови войници. Те отсядат в селото по пътя за Рилския манастир. Там обаче откриват изворна вода, която  облекчава болката в очите им и те решават трайно да се заселят там. В селото се намира и храмът „Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“, в който могат да се видят някои много интересни и нетрадиционни стенописи. Ако имате възможност, отделете време, за да посетите с. Добърско. То се намира само на 17 км. от Банско и е чудесно място за разходка.

Добринище

Добринище е курортен град, който се намира само на 6 км от Банско. Ежегодно то се превръща в популярна дестинация за спа туризъм. Множество хотели предлагат разнообразни спа процедури и услуги. Освен това Добринище е известно със своите топли минерални извори, които имат лечебно действие върху различни болестни състояния. В града има още ски писта и лифт, които предлагат добри условия за каране на ски през зимата. Там се намира и единствената у нас градина за еделвайси.

Зимен изглед на курорта Добринище

Исторически забележителности в и около Банско

Град Банско и районът изобилстват от множество  исторически забележителности, които може да посетите. Някои от тях за много популярни за  туристите, други не чак толкова, но всички те пазят частица от българската история. През вековете Банско се оформя като важно търговско, духовно и културно средище по нашите земи, а доказателствата за това са запазени и до днес. Ето част от интересните места, които Ви съветваме да посетите следващия път, когато сте в района.

Църквата Св. Троица

Един от символите на града безспорно е православният храм Света Троица, който е разположен в централната част на Банско. Той е построен преди 184 години, през далечната 1835 г. и е една от най-големите църкви в страната. Историята около нейното построяване е много интересна, тъй като, както може да забележите сами, това се случва по време, когато българските земи се намират в пределите на Османската империя. Заради религиозните различия, строежът на християнски църкви изисква специално одобрение от султана, което по разбираеми причини не се получавало никак лесно. Банскалии обаче били настоятелни и тяхното благородно дело накрая се увенчава с успех.

Къща-музей  “Никола Й. Вапцаров”

Банско е родно място на редица значими личности, намерили своето достойно място в историята. В централната част на курортния град се намира къщата, в която е израснал известният поет Никола Вапцаров. Тя официално е отворена за посетители в началото на 50-те години и с нейното откриване се поставя начало на музейното дело в града. Ако не сте били там, съветваме Ви да отделите време и да посетите родния дом на Вапцаров. Експозицията ще ви потопи в автентичната атмосфера на Банско, а също ще научите повече личността на Вапцаров, а също ще видите интересни предмети, свързани с неговия живот.

Къща-музей “Неофит Рилски”

Бенината къща е още едно интересно място, което може да посетите, докато сте в града. Това е родния дом на Никола Бенин, който е обаче остава известен в нашата историята с монашеското си име – Неофит Рилски. Той е една от важни фигури на българското просветно движение и е автор на редица учебници и пособия. В музея са изложени лични вещи на Неофит Рилски, а също и част от неговите най-значими произведения. Сред тях е и “Българска граматика”, която той пише през 1835 г.

Духовно-исторически център “Св. Паисий Хилендарски”

Духовно-историческият център “Св. Паисий Хилендарски” отваря врати през 2008 г. Както е известно, историята знае много за делото на хилендарския монах, но малко за неговия живот. Редица доказателства сочат, че родният град на Отец Паисий е именно Банско. Затова по инициатива на местните жители, в курортния град  е построен духовно-исторически център  на мястото, където се предполага, че се е намирала родната му къща. Посетителите могат да видят точно копие на килията в Хилендарския манастир, където Паисий създава може би най-значимия труд в българската история – “История славянобългарска” през 1762 г. Това определено е място, което си струва да бъде посетено.

Безименният град

Безименният град е още една от историческите забележителности, които Ви препоръчваме да посетите. Ако сте отседнали на хотел в Банско, той се намира на около 5-6 км, в посока Добринище. Той е открит случайно през 2003 г., докато тече реставрацията на намиращия се в близост параклис “Св. Никола”. Останките от древния град се разпростират на голяма площ. И до днес учените не могат да определят кое е това историческо място, затова го наричат просто “безименния град”. Любопитен факт е, че там са открити останки на тела с височина около 2 метра, което изобщо не са характерни размери за древните хора. Посетете Безименния град и научете повече за всички мистерии, свързани с него, докато се разхождате сред природата.

Роженският манастир

Роженският манастир “Рождество Богородично” е най-големият манастир в района. Той е построен още през Средновековието и е едно от най-значимите духовни и културни средища през вековете. В него се намира и чудотворната икона Св. Богородица Вратница, която се вярва, че лекува болести и сбъдва желания. Храмовият празник се чества всяка година на 8-ми октомври. Вярващи християни от цялата страна се събират предната вечер, за да пренощуват в храма и да се помолят за изцеление. В случай, че решите да посетите Роженския манастир, имайте предвид, че той се намира на малко повече от 100 км от Банско. Затова най-добре е да отседнете в някой от хотелите в зимната столица, за да имате достатъчно време да разгледате тази забележителност.

ИЗглед от високо към Роженския манастир

Родопската теснолинейка Септември – Добринище

През Банско преминава и една пътуваща забележителност – Родопската теснолинейка. Този влак е много специален, не само защото разстоянието между релсите е само 76 см (от където идва и името теснолинейка), но също така защото е последната функционираща теснолинейка в България. Нейната история започва преди повече от 100 години, когато е взето решението за построяването на линията. Днес посетителите на града могат да се повозят в този уникален влак, съхранил частица от българската история и да се любуват на красивите панорамни пейзажи, докато пътуват.

Традиционни български ястия, характерни за  Банско и региона

Банско е едно от местата в България, където може да се насладите на традиционни ястия, приготвени по автентични рецепти. Те се предават в семействата от поколение на поколение и са запазили специфичния си начин на приготвяне. Както българските туристи, така и чужденци от цял свят, посещават местните ресторанти, механи и кръчми, за да се насладят на вкусните блюда с чаша хубаво вино.

Ако досега не сте имали възможността да опитате ястия от традиционната банска кухня, съветваме Ви да попълните този пропуск. Нека Ви разкажем малко повече за  специалитетите, които да опитате, когато посетите Банско.

Може би най-известното ястие от този край е банската капама.

За приготвянето й се използват няколко вида месо. Рецептата може и да варира, но обикновено това са пилешко, свинско и телешко, а също  сланина и кървавица. В допълнение към тях се прибавят още кисело зеле, ориз и цвекло. Ястието се готви  на бавен огън в дълбок глинен съд. Както прави впечатление, капамата е доста хранително ястие. Затова банскалии са я приготвяли обикновено през зимния сезон за важни семейни празници. Една от характерните особености е, че ястието се готви в продължение на 5-6 часа, а понякога и повече. Това по всяка вероятност се дължи на факта, че едно време жените са били много заети с домашните задължения, затова повечето ястия се оставят да се готвят на бавен огън, докато те вършат други задачи.

Още едно традиционно ястие, което се приготвя по този начин, е чомлекът.

Той се прави със телешко или свинско месо, а към него се добавят различни зеленчуци – домати, моркови, едро нарязани картофи. За да стане още по-вкусно, се слага и малко количество вино. Подправките също са грижливо подбрани и допринасят за невероятното ухание на ястието. Съветваме Ви да го консумирате в компанията на чаша червено вино. Този комбинация е истинска наслада за сетивата.

В ресторантите в Банско имате възможност да опитате и костурета с чекане и сланина.

Зад това сложно на пръв поглед име, се крие едно много вкусно ястие. То представлява зрял боб, варен в гърне, към който се добавя цвекло от туршия (чекане) и сланина. Страхотен избор за по-хладните месеци.

Разбира се, след всички месни ястия, за които Ви разказахме, не може да пропуснем и най-популярния деликатес в Пиринския край, а именно Бански старец.

Това мезе традиционно се приготвя от сурово сушено свинско месо. То се оставя да престои около 6 месеца. Затова най-добрата възможност да опитате този деликатес е през лятото. В миналото банскалии са го слагали на трапезата само за много важни поводи, като годежи и сватби, например.

Ако не сте почитател на месото, а по-скоро предпочитате сладките изкушения, банската кухня ще предложи по нещо и за вас. За закуска може да опитате традиционни кукурини. Това са тестени сладки изделия, които след като се изпържат се поръсват с голямо количество пудра захар. Още един известен десерт е т.нар. борек. Той се приготвя с тиква и орехи. В повечето заведения, където се предлага, обикновено е гарниран със сладолед или цедено мляко.

В заключение можем да кажем, че Банско е едно от местата, където може да се насладите на автентичната българска кухня. Ако досега не сте опитвали някое от тези ястия, съветваме Ви да го направите, защото са наистина вкусни.

 

Picture of Ваня Грънчарова

Ваня Грънчарова

Участвам активно в културния живот на туристическа дестинация Банско. Член съм на родолюбивото сдружение „Дедо Лазко“. Ангажиментите си към туристическия бизнес съчетавам с преподавателска работа по предметите история и философия. Част съм от авторския екип за адаптирането на „История славянобългарска“ за ученици. Фирма „Арт Идея Бг“ за дизайн, интернет порталът за кулинарен туризъм www.culinarytourism.bg и проектът „Вкусът на Банско“ развивам като напълно мои авторски пространства.