Места, които да посетите в Добринище и региона

Добринище е спокойно и китно градче, разположено на 850 м. надморска височина, в полите на Пирин. Въпреки това, то не спира да се радва на интереса на туристите, тъй като предлага чудесни условия за почивка сред природата и интересни забележителности, за онези от вас, които обичат да пътуват и да опознават уникалните кътчета на нашата родина. 

В тази статия ще ви отведем на виртуална разходка из Добринище и околността, за да ви разкажем за някои от най-интересните забележителности, които може да разгледате, ако решите да прекарате почивката си именно тук. 

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ В ДОБРИНИЩЕ

Последната спирка на последната теснолинейка

Теснолинейка Септември Добринище
Източник: tesnolineikata.wixsite.com

По-всяка вероятност сте чували за Родопската теснолинейка, която повече от 70 години неуморно следва маршрута Септември – Добринище.

Този необикновен влак добива своята известност не само благодарение на факта, че е последната останала теснолинейка. Това, което печели сърцата на пътниците, е невероятно красивият и живописен маршрут, изпълнен със спиращи дъха гледки.

Ако не сте имали възможността да се повозите на Родопската теснолинейка, струва си да го направите! 

Информация за цени и билети тук.

Иконна изложба в Банско

Освен почивката е важно да разгледате забележителностите на града или тези на градовете около него. Така ще може да се докоснете до историята и да се успеете да се запознаете с повече нови неща.

Предлагаме ви да се насочите към постоянната иконна изложба, която ще видите в най-старата сграда в Банско – Метоха на Хилендарския манастир

Постоянна иконна изложба Банско
Източник: bulgariatravel.org

Това е най-посещаваната забележителност в Банско. Там са живели монахини и е било изключително важно да се запази духовното огнище по земите ни. Ще може да се насладите на истинско майсторство, което ще остави траен отпечатък в съзнанието ви. Ще се почувствате страхотно, ще може да разгледате невероятни творби, които датират още от 18 век. 

Изберете удобен хотел, които да е в близост до градовете, които искате да разгледане. Направете настанявате според вашите нужди и нека първото място, което да разгледате да са именно иконите. 

 

Насладете се на лечебните свойства на минералните извори

Спа зона Русковец

Добринище е един от най-известните и посещавани балнеоложки центрове у нас. В околността има цели 17 топли минерални извори, а водата в тях има доказани лечебни свойства за организма. Може да посетите минералната баня в Добринище или да се насладите на джакузитата и басейни с минерална вода на хотел Русковец. 

В Балнеолечебница Добринище минералната вода тече директно от извора с температура 34 – 37 градуса. Сменя се два пъти днвено.

Адрес в Google Maps: Минерална баня 19 4, 2777 Добринище

Работно време
Зимно работно време:
7.00 – 20.00 ч.
Лятно работно време:
6.30 – 20.30 ч.

Музей Никола Вапцаров

Този музей се намира в центъра на Банско. Отворени заведения заобикалят големия площад, където може спокойно да обядвате и да се насладите на един ден прекаран там. Музеят отваря врати през 1953г. и се намира в дома на поета. Там ще се запознаете отблизо с живота му, всички негови дела и разбира се, творчеството. Той е живял там със семейството си, което и до ден днешен буди уважение и интерес във всеки българин. 

Музей Никола Вапцаров
Източник: btsbg.org

Влизайки ще забележите, че духът от времето е запазен и това е благодарение на майката на Вапцаров Елена и брат му Борис. Целият житейски път на твореца е показан в дома му и може да се докоснете до него. Музеят работи целогодишно, което означава, че може да му се насладите всеки един ден. Направете си програмата така, че да изпиете кафето си в центъра на Банско, след това отидете в музея, а следобед се насладете на СПА зоната в хотел Русковец.

Работно време на музея:

Понеделник – неделя:
от 8.30 – 13.00 ч. и от 14.00 – 17.30 ч.

Адрес: гр. Банско пл. „Никола Вапцаров” № 3

Църквата “Св. св. Петър и Павел” 

ПРАВОСЛАВЕН ХРАМ СВЕТИ СВЕТИ АПОСТОЛИ ПЕТЪР И ПАВЕЛ
Източник: hram-dobrinishte.com

Църквата “Св. св. Петър и Павел” е един от символите на града, разположен в сърцето на Добринище.

Интересен факт е, че строежът на православния храм  започва още през далечната 1825 г. и е завършен в рамките на едно десетилетие. В храма и до днес се пазят ценни християнски реликви, датиращи от XI в. В края на миналата година кубетата на църквата са ремонтирани и позлатени, което подчертава уникалната архитектура на храма.

Адрес:

гр. Добринище, ул. Ал.Стамболийски 5

Храмът е отворен в:

Понеделник – Неделя
8-17 часа

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ ОКОЛО ДОБРИНИЩЕ

Безименният град и скрития до него водопад

Безименнтият град край ДобринищеТова е така да се каже двойна забележителност в района на Добринище. Ето защо ви я препоръчваме, ако сте с ограничено време или ако сте едновременно почитатели на историческите находки, и природните забележителности. 

Безименният град е една от най-новите местни атракции. Този град крепост бива открит съвсем случайно по време на реставрацията на близката базилика Свети Никола.

След като разгледате руините на древното тракийско селище, от едната ви страна ще видите и малка пътечка, водеща до водопада. Той се намира по протежението на реката. Ще се ориентирате по звука на течащата вода и след като го намерите, ще останете повече от очаровани от панорамната гледка, която предлага. 

 

Конна база Онгъл

Конна база Онгъл
Източник: ongal.bg

Ако обичате животните или пък имате деца, на които искате да покажете величествените коне е добре да се насочите към Добринище. Там може да се насладите на конна езда през летния и зимния сезон. Също така може да получите помощ с даване на уроци, ако искате да опитате да яздите. Опитните инструктори ще изберат за вас подходящия кон и ще може да използвате времето си за почивка пълноценно. Повече инфо за база Онгъл тук.

Ако язденето не е вашето нещо, може просто да се разходите. Намира се непосредствено до Добринище. Ще успеете да си направите хубави снимки, както и ще може да пиете ароматно кафе в компанията на красивите животни. Ако имате деца, те ще бъдат очаровани от красотата и бързината на конете. 

 

Покарайте ски през зимата 

покарайте ски през зимата

Добринище успява да се наложи и като един от предпочитаните зимни курорти у нас, където може да се покарате ски или пък, ако сте почитатели на по-високоадреналиновите преживявания – сноуборд.

Пистата, която курорта предлага, е с дължина 5 км и води началото си от известната хижа Безбог. Тя предлага трасета подходящи както за опитни скиори, така и за новобранци в зимните спортове. 

Горната част на пистата от хижа Безбог до междинна станция е подходяща за деца и начинаещи скиори, тъй като е с много лек наклон и добра видимост.

Долната част на трасето, след междинна станция на лифта, има стръмна част, т.нар. стена, която често е и заледена. Тя е по-екстремната част от трасето и през нея трябва да се преминава изключително внимателно и само от добре подготвени скиори/сноубордисти.
Стената може да се заобиколи по страничен ски път.

Други забележителности в региона, които си струва да посетите

Региона наистина е богат на различни природни и исторически забележителности, които си струва да бъдат посетени. В непосредствена близост до  Добринище, само на около 5 км се намира гр. Банско, който също е известен с възрожденския си облик и множеството музеи, които могат да бъдат посетени. Там може да се отдадете на зимни спортове, да опитате традиционни български ястия от пиринския край и да посетите някое от ежегодните събития, на които Банско е домакин. 

В близост се намира и Паркът за танцуващи мечки в гр. Белица. Към момента той е обитаван от над 20 мечки, които са спасени от нелека съдба и днес те живеят в условия близки до техния естествен хабитат. Посетителите на парка могат да се докоснат до красотата на тези величествени създания и да научат повече за техните навици. 

Ако ви е интересно да научите и за други впечатляващи забележителности в района на Добринище, вижте повече тук: https://ruskovets.com/activities/excursions-in-the-region/.