Кременските езера и връх Джано

В сърцето на Пирин, една от най-величествените планини в България, се крият природни съкровища, които всяка година привличат любители на планината от цял свят. Сред тях са Кременските езера и връх Джано — перлите в короната на Пирин, които предлагат незабравими преживявания и вълнуващи предизвикателства за всеки турист.

Кръгова обиколка от хижа Безбог до Кременските езера и обратно

Пътешествието до Кременските езера започва от хижа Безбог. Един от най-лесните начини да стигнете до хижата е със седалковия лифт от Добринище. Това е началната точка на един изключителен маршрут, който води до сърцето на Пирин и разкрива красотата на ледниковите езера.

Кременските ледникови езера

  1. От хижа Безбог до Долното Кременско езеро

За да стигнете до него, трябва да тръгнете по левия бряг на Безбожкото езеро. Пътеката се разделя и отново трябва да хванете левия маршрут. Когато стигнете Рибните езера, отново трябва да хванете наляво. След това започват изкачване по морени през борови гори и клекове, предлагайки спиращи дъха гледки. Следвайте камъните с червена маркировка. Общата продължителност до тук е между 2 и 3 часа. 

Долното Кременско езеро е най-голямото от групата и е известно със своите кристално чисти води и впечатляващи гледки към околните върхове.

2. Горното Кременско езеро

След кратко изкачване, посетителите се срещат с още едно великолепно езеро, което блести под слънчевите лъчи. То е много по-красиво от Долното, но е и по-плитко от него. 

3.Леденото езеро

Най-високо разположеното от групата, като около него често може да се види сняг дори през лятото, а вътре във водите – плуват ледени блокове. 

Кременските езера са група от девет ледникови езера, разположени в сърцето на Пирин. Те са известни със своите сини води и впечатляващи гледки. Всяко едно от тях има своя уникална красота и предлага различни възможности за фотография и отдих.

Изкачване на връх Джано

Изкачването на връх Джано е предизвикателство, което си струва да опитате. Върхът предлага невероятни гледки към Кременските езера, Поповото езеро и други в Пирин. Пътят до върха е изпълнен с каменисти терени и изисква добра физическа подготовка, но възнаграждението е незабравимо. 

Връх Джано извисяващ се между Попово езеро и Кременските езера

Тръгва се от Леденото езеро по немаркиран път. След като се изкачите в най-високата част на хребета, ще видите ясна пътека. 

Посещението на Кременските езера и връх Джано е едно незабравимо приключение, което предлага вълнуващи моменти и невероятни гледки. Това е място, където природата и спокойствието се сливат, за да създадат спомени у всеки. Независимо дали сте опитен планинар или търсите спокойствие сред природата, Кременските езера и връх Джано са идеалното място за вас.

Не забравяйте в края на своята обиколка да ни посетите в Русковец Резорт, където ще опитате невероятна кухня и ще отпочинете в топлото ни СПА.

Picture of Ruskovets Resort

Ruskovets Resort

Комплекс Русковец е разположен в живописната котловина на известния с минералната си вода курорт Добринище. Богатата зимна програма на дестинацията Банско – Добринище, отличните ски писти и модерни съоръжения са чудесна комбинация за заредена с много емоции зимна ваканция. Разстоянието до Банско e 6 км.