Хижа Яворов и пътеката на еделвайса

Предпочитате спокойните планински разходки вместо изтощителните дълги маршрути? Или може би сте с деца и търсите лек и приятен път за цялото семейство? 

Ако се намирате наблизо до Банско или Разлог и желаете да прекарате един вълшебен ден сред природата, изберете екопътеката “Към царството на еделвайса”!

Екопътека “Към царството на еделвайса”

Събуждаща духа на приключението, екопътеката “Към царството на еделвайса” е истинско съкровище, скрито в сърцето на Пирин. Това място, където природата създава незабравими спомени, предлага уникален преход сред разнообразна растителност и изумителни панорами. Пътеката преминава през местността Бетоловото, обогатена с красиви водопади и уникални образувания. Освен това, тя предлага възможност да се насладите на редкия еделвайс, символ на Пирин. Еделвайс е не просто цвете, а олицетворение на красотата и издръжливостта на планината.

Екопътека Към царството на еделвайса

Как да стигнем до хижа Яворов?

Хижа Яворов се явява като идеална начална точка за туризъм в региона, като предлага уют и спокойствие в сърцето на Пирин.

За достигане до нея има различни маршрути, които зависят от личните ви предпочитания. 

Най-бързият начин е от местността Бетоловото, разположена близо до Разлог.   Най-удобният начин за желаещите да я посетят е с кола до информационните табели на природен парк Пирин, откъдето започва жълта маркировка, която води до хижата. Маршрутът е близо 5 км и може да се мине приблизително за час, час и половина.  

Може да стигнете и от Предела. Тръгнете от спирката на автобусите посока Банско. Преходът там е малко по-сложен и може да стигнете до хижа Яворов за около 5 часа и половина, като следвате червената маркировка. 

Хижа Яворов

Маршрути от хижа Яворов

От хижа Яворов се откриват разнообразни маршрути, които водят до най-забележителните места в Пирин. Те са идеални за семейства, търсещи приключения, и предлагат вълнуващи гледки сред природата. Пътеките са добре маркирани и поддържани, което гарантира безопасността на туристите. Всяка стъпка разкрива нови и впечатляващи гледки, води до скрити водопади и предлага срещи с уникалната растителност на Пирин.

  1. Хижа Яворов – до връх Баюви дупки

С дължина от 6 км, маршрутът до върха е предизвикателство, изискващо 4-5 часа усилие. Добре е да знаете, че неговата трудност е от висока степен.

 

Трасето тръгва отгоре на хижа Яворов, следвайки двойна маркировка – червена и жълта. Преходът минава през плътна гора, пресича заслон “Бункера” и води до Сухиндолското езеро за около два часа. Езерото, освен красиво, е последното място за зареждане с вода преди продължаване на маршрута. След него започва изкачването към Окаденския рид, където е необходимо да следвате червената маркировка към заслон “Кончето”. Изкачването е стръмно и изпълнено с рискове, преминавайки през Карстовия ръб и водещо към Разложки суходол, откъдето започва изкачването към върха.

За връщане се предлагат два варианта: обратно по същия път или продължение към хижа Вихрен, с възможност за достигане до връх Бански суходол, последвано от хижа Бъндерица и спускане до Банско. Този път е особено труден и изисква сериозна подготовка.

       2. Хижа Яворов – към карстовия ръб Кончето

Този маршрут е дълъг 8 км в едната посока, с висока трудност и продължителност от около 5,3-6 часа.

Пътят започва над хижа Яворов и изкачването е първоначално леко, но наклонът постепенно се увеличава. След достигане до заслон “Бункера” и Сухиндолското езеро, където е важно да си напълните вода, защото пътеката става по-стръмна. При Суходолския превал се разкриват зашеметяващи гледки към карстовите формации на Пирин. Проходът минава под връх Баюви дупки, достига до заслон “Кончето” и продължава още 15-20 минути до връх Бански суходол, началото на карстовия ръб “Кончето”. Този ръб е дълъг 400 метра, на места с ширина само половин метър. Трябва да се използват обезопасителни въжета за преминаването му, което е доста вълнуващо, но си струва усилията.

Оттам, възможностите са различни – спускане към хижа Вихрен, връщане до хижа Яворов или спускане до хижа Бъндерица. Този път също е предизвикателен и изисква добра физическа подготовка.

  1. Хижа Яворов – до връх Баюви дупки през циркуса Баюви дупки

Маршрутът е дълъг 7,5 км, със средна трудност и продължителност от 4-5 часа. Трасето тръгва от изток на хижа Яворов, поемайки към Яворова поляна. Маркировката е зелена, но понякога липсва. След достигане до поляната, трасето води към Каменитишкия превал. Наклонът се увеличава след влизане в гористата местност Погледеца, водеща към Събите. На билото на Събите, пътеката се среща с червена маркировка, която води от хижа Яворов до хижа Вихрен, но важно е да следвате пътеката наляво, която води директно към върха.

В края на деня, хижа Яворов се превръща в уютно убежище, където можете да разделите истории и впечатления от преживяното. Пътеката на еделвайса в Пирин не е просто преход, а пътуване към красотата и мистиката на планината. Всяка стъпка по този маршрут обещава незабравими моменти и създава спомени за цял живот.

Образование: магистър по Международен Туризъм от УНСС