Защо да изберете почивка на планина през лятото?

защо да изберете почивка на планина през лятото

Само тези, които  са посещавали планината, знаят какво наистина може да предложи тя на “гостите си”. Всеки е чувал за чистия въздух, тишината, усещането за спокойствие, уют и релакс, които могат  да бъдат усетени сред планинската зеленина, но те никога не могат  да бъдат разбрани напълно, докато не се изпитат лично!

Както се казва, в планината има за всекиго по нещо. Необходимо е да прецените дали предпочитате пухкавия сняг, който е перфектен за практикуване на зимни спортове, тишината и спокойствието на зимните нощи, прекарани пред пукащия огън или шумът от пълноводните потоци  и  ароматът на прясно разцъфващи билки и дървета.

Планината има своя чар както през по-студени дни, така и през летния сезон. Разбира се, всеки човек има лични предпочитания и би избрал определен момент от годината за своята почивка на планина, но  днес ще Ви запознаем с изживяванията, на които  можете да се насладите, ако изберете да прекарате почивката си на планина през лятото.

планината се пробужда

  • Пробуждащата се природа

Красотата на планината докато  е покрита със снежна обвивка наистина е несравнима, но ако желаете да се насладите на цветовете и ароматите, то лятото е по-правилният за Вас момент. Тогава е най-подходящото време за планински преходи, които да ви накарат да забравите за  ежедневните задачи и бързане и просто да се оставите на сетивата си да Ви водят през планинската хладина и прелест.

 

  • Сезонност  на определени туристически  атракции

Парк хотел Русковец е разположен в тихия и красив планински курорт –  Добринище. В този район има много интересни забележителности, красиви екопътеки и невероятни гледки. В близост се намира и паркът за танцуващи мечки в Белица. Това е парк, основан през 2000 година, чиято цел и идея е да спаси дресираните и обучавани да танцуват мечки от жестоките и нехуманни практики на дресьорите им. Тъй като лятото е активният сезон на тези животни, тогава е подходящ момент  за посещаване на парка.

планината е подходяща за начинаещи планинари

  • Подходящо и за начинаещи планинари

Тъй като през по-топлите месеци по-ниските части на планината не са замръзнали и заледени, правенето  на туристически преходи е по-безопасно. Това дава възможност  и  на начинаещите планинари да се наслаждават на пълноводните реки  и  водопади  и без специална екипировка, но винаги трябва да се имат предвид атмосферните условия и препоръките за посещение на определени  райони.

палатки в планината

  • Удачно време за палатки  и лагерен огън

Лятото е перфектното време за лагеруване в планината. Можете да се насладите на барбекю под гъстата сянка на дървета и тъй като времето е по-топло, вечерите не са толкова студени колкото през зимата, а докато  сте сред горската прохлада, няма нужда да се притеснявате за летните жеги. Винаги лагерувайте на обозначените места и спазвайте препоръките при палене на огън.

жена прави слънчеви бани

  • Идеално време за слънчеви бани

Ако и Вие обичате да се излежавате под слънчевите лъчи на плажа и го правите често, вероятно знаете и недостатъците – пясък, полепващ по Вас, твърде много хора и непоносима жега в следобедните часове. Сега си представете, че всичко това може да бъде премахнато. В парк хотел Русковец можете да се препичате край басейна и да се наслаждавате на релакс и спокойствие. Звучи страхотно, нали?

 

Представихме  Ви няколко причини защо е добра идея да прекарате лятната си почивка в планината, но все пак, най-добрият начин да се уверите е да проверите сами! Заповядайте при нас!

Picture of Ваня Грънчарова

Ваня Грънчарова

Участвам активно в културния живот на туристическа дестинация Банско. Член съм на родолюбивото сдружение „Дедо Лазко“. Ангажиментите си към туристическия бизнес съчетавам с преподавателска работа по предметите история и философия. Част съм от авторския екип за адаптирането на „История славянобългарска“ за ученици. Фирма „Арт Идея Бг“ за дизайн, интернет порталът за кулинарен туризъм www.culinarytourism.bg и проектът „Вкусът на Банско“ развивам като напълно мои авторски пространства.