На разходка в парк за танцуващи мечки в Белица – какво трябва да знаем?

близък кадър на мечка

Ако обичате пътешествията и разходките сред природата, а също така сте почитатели на едни от най-големите и силни животни – мечките, то непременно посетете Парка за танцуващи мечки в Белица.

Това е едно от местата, които не спира да привлича интереса на туристите в последните 20 години и дава уникалната възможност на посетителите да докоснат до трогващите истории на повече от 20 мечки, спасени от жестокостта на техните стопани и върнати отново в природата. Ако ви е интересно да научите повече за това място, прочетете статия до край.

В нея ще ви разкажем всичко, което е необходимо да знаете при посещение на парка.

История на Парк за танцуващи мечки Белица.

Дори самата история за създаването на Парка само по себе си е трогваща. Това се случва през 2000 г., когато организацията “На четири лапи” и едноименната фондация на френската актриса Бриджит Бардо застават зад каузата да създадат място, където да бъдат върнати обратно в природата т.нар. “танцуващи мечки”. Вероятно по-възрастните от вас си спомнят, че преди години да видиш мечка, водена на метална верига, по улицата беше атракция.

Още от малки, мечетата биват отделени от майка си, за да бъдат обучени. Въпросната дресировка обаче включва изключително жестоки методи. Мечетата са карани да вървят върху жарава, докато “дресьорите” им свирят на гъдулка. Така мечетата инстинктивно се научават да подскачат, чувайки музиката. Нехуманните практики обаче не спират дотук, носовете на мечките са пробивани, а на тях закачана метална халка със синджир.bear in cage

Зъбите и ноктите им също били отстранявани, за да не наранят собствениците си. За щастие, тази порочна практика е прекъсната. Благодарение на активната позиция на споменатите организации и на самия парк, през 2007 г. официално са спасени всички регистрирани танцуващи мечки в България. Така 27 мечки получават шанс за нов живот в естествения си хабитат.

Разказваме ви тази история с всичките й нелицеприятни детайли, защото тя е показателен пример, че хуманното отношение към животните е възможно и трябва да бъде отстоявано.

Какво трябва да знаете, ако решите да посетите Парка?

Паркът за танцуващи мечки е разположен в местността Андрианов чарк, на около 12 км. от град Белица. Мястото не е избрано случайно. То е съобразено с естествените условия и надморската височина, на които обичайно живеят свободните мечки. Паркът е изключително просторен и дава възможност на животните да се насладят на спокойствие и уединение. До там може да стигнете с автомобил, който да паркирате на обособения за целта паркинг.

разхождаща се мечка

Ако решите да посетите мястото, имайте предвид, че то не е отворено целогодишно. През зимата, когато повечето мечки спят зимен сън, паркът остава затворен за посетителите. Затова един практичен съвет е да погледнете официалния сайт на Парка за танцуващи мечки или тяхната Фейсбук страница, от където може да получите актуална информация за работното време.

За организирането на по-голяма група, добре е предварително да се обадите и да направите резервация. За посещение на парка се заплаща символична входна такса, като събраните приходи отиват главно за информационни кампании. В Парка са взети стриктни мерки, които да осигурят както безопасността на посетителите, така и тази на пухкавите четириноги. По време на обиколката с екскурзовод ще научите интересни факти за повечето обитатели на парка и тяхната история.

Обиколката за децата е особено интересна и те ще имат възможността да научат нови и полезни знания за косматите четириноги, а също да ги видят в естествената им среда. Ако имате път натам, непременно обмислете посещение на Парка за танцуващи мечки Белица. Това място ще ви накара да се замислите, но също така ще ви изпълни с приятни емоции и усмивки.