Връх Джангал, известен още като Момин двор – 2730 м надморска височина

В сърцето на Пирин, където вечните върхове се докосват до небесата, връх Джангал ви кани на пътешествие, изпълнено с поезия и мечти. Тук, сред шепота на вековни борове и ехото на планинските извори, може да изживеете едно великолепно приключение. Пригответе раницата и да поемаме към върха!

Преход от Добринище до връх Джангал

Върхът, известен още като Момин двор, е висок 2730 метра и е един от емблематичните върхове в Пирин. До него може да стигнете по няколко начина:

  1. Старт от Добринище: пътеката започва от малкото, но живописния град Добринище, където пътешествениците могат да се насладят на кратка обиколка на местните забележителности преди началото на похода. От града се тръгва по асфалтов път посока хижа Гоце Делчев. Може и с кола да стигнете до там, която трябва да я оставите на паркинг. Може да се качите на лифт, който ще ви отведе до хижа Безбог.
  2. Минаване през хижа Безбог: ако сте избрали ходенето пеша, след около четири часа поход по добре поддържани маркировки, стигате до хижа Безбог, която предлага уют и възможност за кратка почивка.
  3. Преход през Попово езеро: маршрутът продължава към величественото Попово езеро, едно от най-големите и красиви езера в Пирин. Тук посетителите често правят по-дълга почивка, за да се насладят на спокойствието и чистотата на природата.

Това пътуване не е просто изкачване, то е истинско приключение, което предизвиква духа и тялото.

Връх Джангал

Маршрут от Тевно езеро до Джангал

Преходът от Тевно езеро до връх Джангал е предпочитан от много алпинисти заради своите впечатляващи гледки и стръмни предизвикателства. Този маршрут изисква добра физическа подготовка и опит в планинските преходи, но наградата в края е безспорна – възхитителна панорама от върха.

  1. Начало от Тевно езеро: разположено на 2512 метра надморска височина, Тевно езеро е идеалната стартова точка за изкачването към Джангал. До него може да стигнете по различни маршрути, най-често избиран от които е с начална точка Банско през хижа Демяница до Тевно езеро.
  2. Преход през Гоце Делчев заслон: следващият етап е преминаването покрай заслон Гоце Делчев, където маршрутът става по-стръмен и предизвикателен.
  3. Крайна цел – връх Джангал: върхът предлага зашеметяваща 360-градусова панорама, която обхваща цялата Пиринска планина и дори части от Рила и Родопите.

Връх Джангал и Попово езеро

Имайте предвид, че официален маршрут няма, но за улеснение, следвайте маркираните точки в оранжев цвят по камъните. През по-голяма част от времето сте на открито, а вода няма, така че предвидете това.

Преходите в района на Джангал са изключителни със своето разнообразие от маршрути, които предлагат както леки разходки, така и сериозни планински предизвикателства. Независимо дали избирате по-лекия път от Добринище или предизвикателния маршрут от Тевно езеро, връх Джангал винаги предлага незабравими изживявания и възможности за едно невероятно приключение сред природата.

За награда, елате при нас в Русковец Резорт, където може да се отдадете на заслужен релакс, хубава кухня, спокойствие и различни активности, с които да разпуснете.

Picture of Ruskovets Resort

Ruskovets Resort

Комплекс Русковец е разположен в живописната котловина на известния с минералната си вода курорт Добринище. Богатата зимна програма на дестинацията Банско – Добринище, отличните ски писти и модерни съоръжения са чудесна комбинация за заредена с много емоции зимна ваканция. Разстоянието до Банско e 6 км.