Водопад Юленски скок и река Демяница

Банско, онова китно, малко градче, сгушено в Пирин, очарова не само с красивата си природа, но и с калдъръмените си улички, невероятната банска кухня и различните възможности за СПА почивка. Обичате да го посещавате през всички сезони? Искате да разнообразите своята следваща почивка там? Ние ви предлагаме да се отправите към екопътека “Демянишка река” и водопад Юленски скок. 

Как да стигнем до екопътеката на река Демяница?

Екопътеката на река Демяница, чието пълно име е “Демянишка река разказва”, ни кани в свят на пленителна природа, където всяка стъпка разкрива нови забележителности. Намира се в местността Градището и е известна със своята недокосната природа и кристално чисти води, които създават усещането за истинско свързване с природата. Екопътеката се намира с Национален парк Пирин и е с обща дължина от 14 км отиване и връщане. Нивото и е със средна трудност и може да изминете целия маршрут за около 4 часа. 

Пътеката започва на няколко километра от Банско, което значи, че може да тръгнете с кола към хижа Вихрен, като следвате указателните табели по пътя. След около 3 км след Банско ще видите табела хижа Дамяница и след това ще стигнете до обособен паркинг, на който да оставите колата си и да започнете своята разходка по екопътеката.

Екопътека река Демяница разказва

Пътят до водопада Юленски скок

Пътят до водопада е истинско приключение, като разкрива красотата на българската планинска природа в пълния ѝ блясък.

Пътеката до водопада е добре поддържана и маркирана, като предлага лесен достъп до него. Пътят е сравнително равен и следва поречието на река Дамяница. Ако ходите нормално за около 20-30 минути ще стигнете до Юленски скок. 

Водопадът Юленски скок е впечатляващо творение на природата в района на Демяница. Височината му е 9 метра и въпреки че е по-малкият водопад в района, се отличава с невероятна красота и кристално чисти води.

Ако решите да продължите по екопътеката, след около километър, следвайки маркировката, ще стигнете и до вторият водопад, който е доста по-внушителен – Дамянишки скок. Висок е 11 метра и макар, че не е сред първенците, е изключително красив особено когато е пълноводен. За съжаление, няма как “да го пипнете”, но пък може да му се любувате на красотата отдалеч. 

Водопад Юленски скок

След като сте си отпочинали, може да продължите още малко и да завършите своето приключение в хижа Дамяница. От водопада до нея ще ви отнеме около 20-30 минути. 

По време на прехода ще се насладите на на уникалната флора и фауна на региона, както и на незабравими гледки. Водопадът е идеално място за фотографи и любители на природата, които искат да уловят красотата на българските планини. 

Завършвайки един незабравим ден в района на Демяница и Юленски скок, може да се отправите към нашият хотел. В Русковец Резорт може да се отдадете на заслужена почивка, където комфортът и уютът се съчетават с вълшебството на планината. 

Пътят до тези две природни чудеса не е просто пътуване, а пътуване към сърцето на природата, където всяка стъпка разкрива нови тайни и красоти.

Ruskovets Resort

Ruskovets Resort

Комплекс Русковец е разположен в живописната котловина на известния с минералната си вода курорт Добринище. Богатата зимна програма на дестинацията Банско – Добринище, отличните ски писти и модерни съоръжения са чудесна комбинация за заредена с много емоции зимна ваканция. Разстоянието до Банско e 6 км.