Водопад Юленски скок и река Демяница

Банско, онова китно, малко градче, сгушено в Пирин, очарова не само с красивата си природа, но и с калдъръмените си улички, невероятната банска кухня и различните възможности за СПА почивка. Обичате да го посещавате през всички сезони? Искате да разнообразите своята следваща почивка там? Ние ви предлагаме да се отправите към екопътека “Демянишка река” и водопад Юленски скок. 

Как да стигнем до екопътеката на река Демяница?

Екопътеката на река Демяница, чието пълно име е “Демянишка река разказва”, ни кани в свят на пленителна природа, където всяка стъпка разкрива нови забележителности. Намира се в местността Градището и е известна със своята недокосната природа и кристално чисти води, които създават усещането за истинско свързване с природата. Екопътеката се намира с Национален парк Пирин и е с обща дължина от 14 км отиване и връщане. Нивото и е със средна трудност и може да изминете целия маршрут за около 4 часа. 

Пътеката започва на няколко километра от Банско, което значи, че може да тръгнете с кола към хижа Вихрен, като следвате указателните табели по пътя. След около 3 км след Банско ще видите табела хижа Дамяница и след това ще стигнете до обособен паркинг, на който да оставите колата си и да започнете своята разходка по екопътеката.

Екопътека река Демяница разказва

Пътят до водопада Юленски скок

Пътят до водопада е истинско приключение, като разкрива красотата на българската планинска природа в пълния ѝ блясък.

Пътеката до водопада е добре поддържана и маркирана, като предлага лесен достъп до него. Пътят е сравнително равен и следва поречието на река Дамяница. Ако ходите нормално за около 20-30 минути ще стигнете до Юленски скок. 

Водопадът Юленски скок е впечатляващо творение на природата в района на Демяница. Височината му е 9 метра и въпреки че е по-малкият водопад в района, се отличава с невероятна красота и кристално чисти води.

Ако решите да продължите по екопътеката, след около километър, следвайки маркировката, ще стигнете и до вторият водопад, който е доста по-внушителен – Дамянишки скок. Висок е 11 метра и макар, че не е сред първенците, е изключително красив особено когато е пълноводен. За съжаление, няма как “да го пипнете”, но пък може да му се любувате на красотата отдалеч. 

Водопад Юленски скок

След като сте си отпочинали, може да продължите още малко и да завършите своето приключение в хижа Дамяница. От водопада до нея ще ви отнеме около 20-30 минути. 

По време на прехода ще се насладите на на уникалната флора и фауна на региона, както и на незабравими гледки. Водопадът е идеално място за фотографи и любители на природата, които искат да уловят красотата на българските планини. 

Завършвайки един незабравим ден в района на Демяница и Юленски скок, може да се отправите към нашият хотел. В Русковец Резорт може да се отдадете на заслужена почивка, където комфортът и уютът се съчетават с вълшебството на планината. 

Пътят до тези две природни чудеса не е просто пътуване, а пътуване към сърцето на природата, където всяка стъпка разкрива нови тайни и красоти.

Picture of Росица Хаджиева

Росица Хаджиева

Малко за мен - Имам над 17 г. опит в сферата на Туризма, като последните над 5 г.съм мениджър Маркетинг и Продажби. Обичам пътуванията по родна земя и отвъд, гастрономическия туризъм, СПА процедурите и разходките в планината. Темите, които ме вълнуват и често описвам в блога са: откритията на нови и вълнуващи места за почивка, както в България, така и извън нея, особено малко познати планински пътеки и екопътеки, които предлагат уникални приключения и спокойствие. Имам силен интерес към кулинарния туризъм и обичам да споделям своите открития от националната и международната кухни, с фокус върху българските и италианските деликатеси. Ще прочетете статии от мен както за спа процедури и техният принос за пълноценния отдих и релакс, така и за семейните ваканции и организацията на събития. Сватбите и кръщенета също заемат важно място в съдържанието, като споделям съвети за планиране и организация, за да се гарантира, че всеки специален момент е незабравим.