Кончето в Пирин – любимецът на авантюристите

Ако сте любителите на високоадреналиновите преживявания, по всяка вероятност не само знаете за Кончето, но и вече сте го покорили поне веднъж. За останалите, в следващите редове ще ви разкажем интересни факти и истории за едно от най-екстремните места не само в Пирин, но и в българските планини като цяло. Този остър ръб заслужено си е спечелил славата на опасно място, което го превръща в любимо предизвикателство за всички катерачи, планинари и авантюристи по душа.

Малко повече за Кончето

Кончето, Пирин

Кончето е може би най-известната седловина в България и едно от местата в Пирин, което не спира да привлича туристите. Тя се издигна на повече от 2800 м. надморска височина и е разположена между два от пиринските върхове – връх Кутело и връх Бански Суходол.
Това, което кара всеки, дръзнал да го покори 150-те метра по гърба на пиринския кон, да потрепва, е не само височината. Пътеката по ръба е стръмна и тясна, като на моменти се стеснява до по-малко от 50 см., а от двете й страни зеят дълбоки пропасти, от които често се стелят гъсти облаци.
Приключенците, успешно справили се с това предизвикателство, споделят, че когато застане на ръба и погледне тясната и стъмна пътека пред себе си, човек се чувства малък и уплашен, но едновременно с това осъзнава величието, силата и красотата на природата.

Интересни факти за историята на пиринския кон

Замисляли ли сте се откъде идва името на седловината? Според запознатите, преди да бъда бъде доставено обезопасителното стоманено въже, ентусиастите преминавали ръба, като го “яздели” подобно на кон. Днес туристите могат да вървят изправени по трасето, но името си остава запазено.

Още един интересен факт е, че за пръв път Кончето е било успешно преминато в зимни условия през далечната 1934 г. А успехът е дело на проф. Любен Телчаров, който освен страстта си към медицината, е бил и запален планинар и основател на първия в Пловдив Студентски алпийски клуб. По време на това смело начинание професорът е придружен от неговия приятел и фотограф Никола Миронски, който запечатва момента.
За съжаление, през годините не липсват и трагични инциденти, завършили с летален край за хората, опитали се да покорят Кончето. Затова опитните планинари винаги напомнят, че в планината човек винаги трябва да отива добре екипиран и подготвен, а не да разчита на благосклонността на природата или късмета си.

Съвети за преминаване на Кончето – какво трябва да знаете?съвети за преминаване на Кончето, Пирин

Вероятно авантюристът във вас вече е започнал с проучването на маршрута и няма търпение скоро да се изправи лице в лице с Кончето. Все пак трябва да имате предвид, че цялостният маршрут е дълъг и уморителен. В случай, че не сте физически подготвени и нямате опит в катеренето, добра идея е първо да натрупате умения с по-леки и по-безопасни преходи, а когато му дойде времето – да поемете и на това предизвикателство.
Изключително важно е да сте добре екипирани с удобни обувки, подходящи дрехи и дъждобран. Също така, носете достатъчно храна за прехода, а също и вода, тъй като снабдяването с нея горе е трудно.

За допълнителна безопасност по трасето е поставен парапет и стоманено въже, което помага на туристите да преминат по-лесно. Ако се страхувате от височини обаче, със сигурност това не е най-подходящото място за вас и по-добре да изберете друг маршрут за планински разходки.
Най-добре е да се отправите на това приключение през лятото и то преди това задължително да проверите прогнозата за времето, тъй като метеорологичните условия в планината се променят бързо и могат да са опасни.

Picture of Ваня Грънчарова

Ваня Грънчарова

Участвам активно в културния живот на туристическа дестинация Банско. Член съм на родолюбивото сдружение „Дедо Лазко“. Ангажиментите си към туристическия бизнес съчетавам с преподавателска работа по предметите история и философия. Част съм от авторския екип за адаптирането на „История славянобългарска“ за ученици. Фирма „Арт Идея Бг“ за дизайн, интернет порталът за кулинарен туризъм www.culinarytourism.bg и проектът „Вкусът на Банско“ развивам като напълно мои авторски пространства.