Как да изберем ски екипировка?

Карането на ски или сноуборд е чудесен начин да разпуснете от стреса и да се насладите на чистия въздух и красивата природа. В България има немалко курорти, които предлагат чудесни условия за зимни спортове. Перлата на ски курортите у нас е Банско, където любителите на тези дисциплини могат да се насладят на над 75 км трасета, с писти, подходящи за начинаещи, напреднали и експерти. Ако и вие сте решили да се превърнете в майстор на щеките, не забравяйте, че подготовката е изключително важна. Още преди да сте стъпили на пистата, трябва да се избрали подходяща  ски екипировка.

Тя е от изключително значение не само за удобството по време на каране, но за да предпази здравето ви. Независимо колко сте добри, не подценявайте значението на екипировката, защото тя може да спаси живота ви. В случай, че досега не ви се е налагало да избирате екипировка за ски и не знаете от къде да започнете, в тази статия сме обобщили всичко необходимо.

Какво включва ски екипировката?жена в шарен ски костюм кара сноуборд

За да се чувствате комфортно и да бъдете максимално защитени от метеорологичните условия навън и евентуални инциденти, то е препоръчително да разполагате с следната ски екипировка:

  • Термо бельо – то е необходимо, за да поддържа телесната ви температура висока и да ви предпази от студа навън
  • Термо чорапи – те ще предпазят краката ви от измръзване
  • Ски яке – то е повече от необходимост, ще ви предпази от вятъра, снеговалеж и ще ви запази сухи при евентуално падане
  • Ски панталон или гащеризон – осигурява ви комфорт, топлина и свобода на движението, което е много важно при карането на ски
  • Ръкавици – за да пазят ръцете ви от студа
  • Ски обувки – те трябва да са непромокаеми и да ви бъдат по мярка
  • Каска – това е необходим аксесоар, който ще предпази главата ви при евентуален удар
  • Маска – ще предпази очите ви от яркото слънце, при снеговалеж и от външни обекти, а също така ще ви осигури по-добра видимост докато карате;

На какво трябва да обърнете внимание, когато избирате?

Съветваме ви да направите проучване преди да пристъпите към покупка на цялостна ски екипировка или на някои от нейните елементи. Така си гарантирате, че знаете точно от какво имате нужда и как да го изберете. Ето няколко практични насоки, които ще ви бъдат от полза:

Когато избирате ски яке, потърсете модел, който е водоустойчив, а също и снегоустойчив. Така си гарантирате, че ще останете сухи през цялото време и ще ви бъде топло. Добре е якето да има качулка, която може да се отстранява, когато не я използвате. Удобен вариант са и якетата с махаща се подплата, така че да могат да се носят и в по-топло време. Допълнителни екстри, които ще ви дадат повече удобство са вътрешните джобове, където да държите вещите си, а също и непромокаемите ципове.

Термо бельото трябва да прилепва плътно по тялото, за да запази телесната температура. Тук е важно да заложите най-вече на удобството. Хубаво е, че може да откриете разнообразни модели в различни цветове и десени, така че да го съчетаете и с вашия личен стил.

Ски обувките също са важен елемент – те трябва да ви бъдат по мярка и да са удобни. Не бива кракът ви да се размества, когато карате, за да може да маневрирате свободно и безопасно.

Ски маската в никакъв случай не бива да ограничава видимостта ви, защото това е опасно, особено когато сте се засилили по някой склон. Тя трябва добре да прилепва, но без да ви стяга. Когато избирате, имайте предвид, че ще я носите дълго време, така че се уверете, че е удобна. Повече от задължително е да предпазва от UVA и UVB лъчите.

Собствена ски екипировка или под наем – кое да предпочетете?различни видове сноуборд

Това е още един въпрос, който буди любопитство. В много от курортите се предлага опцията да наемете  ски екипировка, вместо да купувате. Това е добър вариант, ако не разполагате със собствена и сте решили да покарате за уикенда, например. В случай, че не сте активни на ски пистата, безсмислено е да инвестирате сериозна сума за неща, които почти няма да използвате.

Ако обаче възнамерявате максимално да се възползвате от ски сезона, тогава по-добре е да инвестирате в собствена ски екипировка. Това е инвестиция, когато ще ви позволи да се насладите на удоволствието от карането и да си осигурите комфорт и защита.

Това бяха няколко полезни съвети, с помощта на които да изберете подходящата ски екипировка, за да бъде подготвени всеки път, когато стъпвате на пистата.