Изживейте приключението към Връх Газей

За всички търсачи на приключения и любители на планината, Пирин предлага едно от най-вълнуващите изживявания в България – изкачването на връх Газей. Този маршрут обещава не само физическо предизвикателство, но и духовно удовлетворение, като съчетава красиви пейзажи с възможността за истинско съзерцание. Готови ли сте за това приключение?

От хижа Безбог до връх Газей

Започвайки от хижа Безбог, разположена в сърцето на Пирин планина, този маршрут е един от най-популярните маршрути към връх Газей и предлага едно наистина вълнуващо приключение. Преходът е около 11 км (около 5 часа) и е изпълнен с живописни пейзажи, предлагащи незабравими гледки към околните езера и склонове:

  • пътеката започва с леко изкачване през борови гори от хижа Безбог, последвано от по-стръмно изкачване към самия връх Безбог;
  • след като достигнете, трябва да се насочите към връх Полежан и от там да се спуснете към Горното Газейско езеро. Съветваме ви да си починете малко на поляните, да хапнете, да поемете глътка въздух и да продължите;
  • около 3-4 часа ходене, преходът става по-изискващ.

Това приключение не само тества физическата ви издръжливост, но и ви позволява да се насладите на някои от най-красивите гледки, които Пирин може да предложи.

Връх Газей

Маршрут от хижа Демяница до връх Газей

Сърцето на Пирин крие маршрути, които са истинско предизвикателство дори за опитните планинари. От хижа Демяница до връх Газей маршрутът е по-дълъг и изисква сериозна подготовка и внимание, защото маркировка няма. За улеснение на туристите, летният сезон предлага възможност за използване на лифт от Банско до началото на пътеката.

Пътеката преминава през диви и рядко посещавани циркуси, където природата показва своето съвършенство и красота. Началото започва от хижа Демяница, на около 10 км от Банско. Поемате по пътя към Тевното езеро. След стръмно изкачване пътеката минава през Газейските езера, връх Ушаците, връх Безименна Стража. Следва катерене към Голяма Стража, което не се препоръчва за хора без опит, защото път няма. Стигнете ли го, следва спускане и след това отново изкачване към връх Газей.

Обиколка Безбог – Газей – Демяница

За тези, които търсят пълноценно приключение в Пирин, обиколката между Безбог, Газей и Демяница предлага единствена по рода си маршрутна комбинация, изпълнена с природни чудеса и тест за издръжливост. Маршрутът започва от Безбожкото езеро, преминава се през Душевадката и се тръгва към Полежан. Следва спускане до Горното Газейско езеро и след това отново изкачване към връх Газей. Починете си добре, защото следва спускане към хижа Демяница, а маршрутът може да видите малко по-горе в текста.

Може да си починете в хижата или пък да поемете обратно и да се настаните при нас, в Русковец Резорт, където да се насладите на великолепна кухня, чист въздух и невероятно СПА изживяване.

 

Picture of Ruskovets Resort

Ruskovets Resort

Комплекс Русковец е разположен в живописната котловина на известния с минералната си вода курорт Добринище. Богатата зимна програма на дестинацията Банско – Добринище, отличните ски писти и модерни съоръжения са чудесна комбинация за заредена с много емоции зимна ваканция. Разстоянието до Банско e 6 км.