Безбожкото езеро – Приказна дестинация в Пирин

Безбожкото езеро, разположено на височина от 2239 метра над морското равнище в сърцето на Пирин, е едно от най-значимите и красиви места в региона. С площ от 19 декара и дълбочина от 7 метра, това езеро привлича почитатели на природата и планинските обожатели от цял свят.

Лесният достъп до Безбожкото езеро е осигурен благодарение на седалковия лифт, който свързва хижите Гоце Делчев и Безбог, предоставяйки възможност за уникално изживяване в планината.

През месец май, посетителите могат да се насладят на уникалната гледка на минзухарския син килим, който украсява поляните около езерото. През началото на юни, цветовете на глухарчето оцветяват околните пространства в жълто, създавайки още една вълнуваща палитра от цветове.

минзухари на Безбог

Времето в планината през края на юни е изключително нестабилно, със студени вечери и чести дъждове. Падащите мъгли са често срещано явление, което се свързва с температурните инверсии, характерни за региона.

Изгревите и залезите на Безбожкото езеро са истинско шоу за всички любители на природата. Те са използвани от векове като ориентир за сезоните от местното население.

Хижа Безбог е отворена през цялата година, предлагайки на посетителите си уют и гостоприемство. Хижарят е добре познат на тези места и винаги е готов да посрещне планинарите с топла храна и напитки.

Популярните маршрути от Безбожкото езеро водят към върховете Полежан и Газей, както и към други природни забележителности като Поповото езеро и връх Джангал.

За тези, които търсят по-необичайни пътеки, източната част към Поповото езеро предлага заобиколен маршрут с неповторими гледки и възможност за откриване на скрити перли като Джунджур чешма и изворите на река Ретиже.

Независимо от сезона, Безбожкото езеро е идеалното място за отдих и връзка с природата в един от най-красивите планински региони в България.

езеро Безбог през пролетта

Picture of Ruskovets Resort

Ruskovets Resort

Комплекс Русковец е разположен в живописната котловина на известния с минералната си вода курорт Добринище. Богатата зимна програма на дестинацията Банско – Добринище, отличните ски писти и модерни съоръжения са чудесна комбинация за заредена с много емоции зимна ваканция. Разстоянието до Банско e 6 км.