Идеи къде да отидем на планина през лятото

Лятото е сезонът, в който всички жадуваме за почивка и приключения. А какво по-добро място за това от планината. Времето е топло, но все пак прохладно. Гледките се смайващи и спиращи дъха, Дестинациите, които може да посетите – безкрайно много.

Всичко това превръща лятната ваканция в планината в едни позитивно, приятно и изпълващо с енергия преживяване, което ще ви помогне да презаредите батериите до следващата отпуска или кратък почивен уикенд.Разбира се, когато започнете да планирате подобна почивка, едно от най-важните неща, които трябва да изберете, е дестинацията.

Къде искате да прекарате времето си, какво искате да видите? Падате ли си по екстремни забавления и спортни активности, обичате ли да разглеждате забележителности или предпочитате лежерно да четете книга около басейна?

Към който и тип почиващи да спадате, в тази статия сме събрали няколко интересни места за почивка в планината, които ще задоволят всеки вкус.

Вижте кои са те:

Добринище

ДобринищеМоже да ни наречете пристрастни, но Добринище е едно прекрасна дестинация за почивка, която няма как да пропуснем в този списък. За да ви покажем, че мястото му тук е напълно заслужено, ще ви разкажем малко повече за града и на какви развлечения може да се отдадете.

Добринище е един от най-известните балнеоложки курорти, където може да се

Хижа Безбог и Безбожкото езеро

възползвате от силата на лековитата минерална вода. Около града извират цели 17 топли извора, които още древните римляни са използвали. Любителите на релакса могат да се насладят на спа процедури и плуване в басейн.

Тези, които обичат разходките и забележителностите, има много какво да видят в района. Хижа Безбог и красивото Безбожко езеро се намират в близост и ако ги посетите, ще бъдете изумени от творенията на природата. Te ще ви смаят и очароват.

Банско

стара къща в Банско

Банско е град на контрасти, които умело успява да съчетае модерността с възрожденския дух. През лятото курортният град е значително по-спокоен и може да се насладите да заслужен отдих, далеч от големите туристически тълпи. В града често се организират летни музикални и фолклорни фестивали, които също привличат интереса на гостите на града. Ако сте почитатели на Възрожденската история, традиции и архитектура, в Банско са запазени много сгради, които носят духа на онова време. Банскалии все още приготвят едни от най- вкусните ястия в целия Пирински край, които са чудесно угощение за любителите на кулинарни туризъм. Може да хапнете вкусни мезета, като прословутия Бански старец, който не случайно има такава легендарна слава. Банско е и отправна точка за изкачване на връх Вихрен, а също и за посещение на едни от най-красивите Пирински езера.

Мелник

Най-малкият град в България. Така е известен Мелник. Но градът има с какво друго да се похвали и да привлече желаещите почивка в планината. Едно от тях е известното мелнишко вино. Там се приготвят едни от най-пивките и вкусни вина, които си струва да опитате, ако сте ценители на тази напитка. Що се отнася до природни забележителности, със сигурност сте чували за Мелнишките пирамиди. Един много интересен и красив скален феномен. Ако посетите града, не пропускайте да се отбиете и до Роженския манастир – един от най-значимите и най-старите в България.

Мелник

Гоце Делчев

Накрая, още едно предложение за почивка в планината – Гоце Делчев. Градът и околностите му привличат много туристи всяка година. Най-вече такива, които искат спокойна почивка, спа и релакс. В района също може да се насладите на интересни забележителности и да добавите нови фото спомени към личната си колекция. Това са няколко чудесни идеи за почивка в планината. Не ви трябва много, грабвайте раниците, резервирайте хотел и сте готови за заслужена почивка в едни от най-красивите места в България.