Хижа Гоце Делчев

Представете си да тръгнете на пътешествие, което ви води през сърцето на величествения Пирин, завършвайки в топлата прегръдка на хижа Гоце Делчев. Сред вековните борове и свеж планински въздух – това райско място в България предлага приключение, което остава в сърцата на всеки, който го е посетил. Да откриеш хижа Гоце Делчев е като да намериш скрито съкровище, което разкрива несравнимата красота на родните планини.

Как да стигнем до хижа Гоце Делчев?

На 10 километра на юг от град Добринище, в местността Логовето и на височина от 1412 метра над морското равнище, се издига хижа Гоце Делчев. Тази двуетажна масивна сграда предлага 4 стаи, столова с невероятна българска кухня. 

Пътят към хижата обещава вълнуващи моменти. По него се разкриват красотите на българските планини. Построена в местността Логовете, хижата е леснодостъпна, като предлага различни възможности за транспорт и настаняване. 

  1. С кола от Добринище: най-прекият и удобен начин за достигане. Пътят е асфалтиран и за около 30 мин. може да стигнете от началната точка.
  2. С лифт – хижа Гоце Делчев се намира в близост до долната станция на лифт Безбог. Може да оставите колата си на паркинга и да се насладите на величествените гледки. Между двете хижи е изградена ски писта, която предлага възможности за спускания с различни нива на сложност.
  3. Преход от Безбог до Гоце Делчев: за любителите на планинските преходи, този маршрут предлага възможност да усетите контакта с природата.

Хижа Гоце Делчев в Пирин

От хижа Гоце Делчев до Попово езеро

Пътешествието от хижа Гоце Делчев до Попово езеро е едно от най-живописните и вълнуващи приключения в Пирин. Може да използвате лифта или да се разходите из красивата природа.

Ако сте избрали втория вариант, имайте предвид, че маршрутът е доста лек и е подходящ за семейства с деца. Започва с леко изкачване, преминавайки през пътеки, обгърнати в зеленина и дива природа. Цялото разстояния може да го вземете за 3 часа, 3 часа и половина. 

След като стигнете хижа Безбог по маркираните пътеки, може да спрете да си починете, да се подкрепите с чаша горещ чай и да продължите към езерото. 

Преходът започва от самата хижа, като първоначално се върви покрай Безбожкото езеро. Следвате единствено и само зелената маркировка. На някои места ще преминете през каменисти участъци, но като цяло трасето е равно и приятно.

Малко преди да стигнете до крайната точка, ще се открие пред вас красива поляна с малко изворче. Няколко минути след нея, ще стигнете и до Попово езеро. 

То, със своята тюркоазена вода и спокойствие, е съкровище, скрито сред планинските върхове, като предлага уникално място за почивка и зареждане.

В края на деня, връщайки се в уютната хижа Гоце Делчев, може да се насладите на заслужена почивка и да споделите истории от преживяното приключение.  За тези, които търсят по-продължително настаняване, в близост се намира и нашият хотел Русковец Резорт, който ще ви предложи невероятен комфорт и удобства за цялото семейство.

Picture of Росица Хаджиева

Росица Хаджиева

Малко за мен - Имам над 17 г. опит в сферата на Туризма, като последните над 5 г.съм мениджър Маркетинг и Продажби. Обичам пътуванията по родна земя и отвъд, гастрономическия туризъм, СПА процедурите и разходките в планината. Темите, които ме вълнуват и често описвам в блога са: откритията на нови и вълнуващи места за почивка, както в България, така и извън нея, особено малко познати планински пътеки и екопътеки, които предлагат уникални приключения и спокойствие. Имам силен интерес към кулинарния туризъм и обичам да споделям своите открития от националната и международната кухни, с фокус върху българските и италианските деликатеси. Ще прочетете статии от мен както за спа процедури и техният принос за пълноценния отдих и релакс, така и за семейните ваканции и организацията на събития. Сватбите и кръщенета също заемат важно място в съдържанието, като споделям съвети за планиране и организация, за да се гарантира, че всеки специален момент е незабравим.