Указател на хижите в Пирин – част 1

Пирин е един от най-впечатляващите планински масиви в България. Отличава със своите величествени върхове, кристални езера и дива природа. Независимо дали сте запалени алпинисти, любители на дълги пешеходни преходи, или просто търсите спокойствие сред природата, хижите в Пирин предоставят уют и комфорт, необходими за една незабравима планинска приключение. А вие? Готови ли сте да опознаете тези места? Грабвайте раничката и се потопете с нас в това вълнуващо приключение!

Кои са хижите и заслоните в Пирин, които може да посетите?

Да познавате хижите и заслоните в Пирин е ценен ресурс. Затова ние от Русковец Резорт сме подготвили за всеки почитател на планинския туризъм кратък “указател”, с който може да изследвате една от най-красивите планини в България.

В Пирин може да намерите доста места, които предлагат уют, гостоприемство и възможност за незабравими преживявания сред природата. Всяка хижа е уникална по свой собствен начин, като предоставя различни възможности за нощувка, хранене и отдих.

хижа Безбог

Хижа Безбог

Хижа Безбог се намира на брега на Безбожко езеро на височина от 2236 метра. Достъпът до хижата е улеснен благодарение на лифта от Добринище, както и пешеходни маршрути, които започват от същия град. Хижата разполага с 140 места за нощувки, включително общи спални и апартаменти със собствена баня и тоалетна. В хижата има ресторант и кафене, където гостите могат да се насладят на местни ястия. Телефон за информация и резервации: 0888 286 102

хижа Бъндерица

Хижа Бъндерица

Хижа Бъндерица се намира на река Бъндерица на 1810 метра надморска височина. Тя е лесно достъпна от Банско с автомобил или пеша по маркираните пътеки. Хижата предлага около 200 места за нощувка, разпределени в основни сгради и бунгала, и разполага с ресторант и кафене. Телефон за контакт: 0898 868 999.

хижа Вихрен

Хижа Вихрен

Хижа Вихрен се намира на река Бъндерица, на височина от 1950 метра и е точка за начало на множество маршрути към върховете на Пирин. До нея се стига от Банско с автомобил или пеш. Хижата разполага с 196 места за нощувка, ресторант, кухня и барче. Телефон за връзка: 0889 834 277.

Хижа Гоце Делчев

Хижа Гоце Делчев е разположена близо до входа на Национален парк „Пирин“ и предлага уникална комбинация от спокойствие и достъп до множество планински маршрути. Хижата разполага с 50 места за нощувки и кафене, където може да опитате местни специалитети. Достъпът до хижата е възможен от град Гоце Делчев с автомобил. Телефон за резервации: 074 472 120.

Хижа Демяница

Хижа Демяница се намира на водосбора на три реки на височина от 1895 метра. Достъпът е улеснен от Банско, с автомобил или пеша по маркирани пътеки. Хижата предлага 217 места за нощувки в основната сграда и допълнителни бунгала, както и ресторант и кухня. Телефон за информация: 0886 495 970.

Хижа Каменица

Хижа Каменица е разположена на брега на Козя река на 1750 метра височина и предлага 90 места за нощувки. Достъпът до хижата е най-лесен от град Сандански, пеша или с автомобил. В хижата има ресторант и лавка за посетителите. Телефон за контакт: 0889 811 000.

хижа Лагера

Хижа Лагера

Известна още със старото си име “Върбите”, Лагера се намира в сърцето на Пирин на височина от около 2000 метра и е идеална за любителите на високопланински преходи. Хижата предлага ограничен брой места за нощувка и основни удобства за посетителите, като достъпът до нея е предизвикателство, което изисква добра подготовка. Телефон за въпроси: 0889 222 112.

Пирин предлага разнообразие от туристически маршрути и атракции, които могат да задоволят всеки вкус и предпочитания. От изкачването на високи върхове като Вихрен и Кутело, през разходки до кристално чистите езера като Окото и Попово езеро, до посещения на водопади, Пирин е истински рай за туристите и любителите на природата. Хижите в планината предлагат отлична база за стартиране на тези приключения, като осигуряват необходимата информация и насоки за туристите. Следете с нетърпение част 2, където ще ви разкрием още няколко местенца, в които може да отпочинете, да хапнете и да се насладите на гледките, докато превземате все връх.

Picture of Ruskovets Resort

Ruskovets Resort

Комплекс Русковец е разположен в живописната котловина на известния с минералната си вода курорт Добринище. Богатата зимна програма на дестинацията Банско – Добринище, отличните ски писти и модерни съоръжения са чудесна комбинация за заредена с много емоции зимна ваканция. Разстоянието до Банско e 6 км.