Традиционни български ястия – какво да опитаме от банската кухня?

В нашия блог вече сме ви давали множество основателни причини защо да посетите Банско – от интересните исторически и природни забележителности в района, до множеството активности, с които може да се забавлявате. В днешната статия обаче ще се фокусираме върху вкусните кулинарните изкушения, с които Банско печели сърцата на своите гости от близо и далеч.

Какво е специфично за банската кухня?

няколко вида месаМалко са местата в България, които могат да се похвалят с толкова богата традиционна кухня. Повече от рецептите, които банскалии приготвят и до днес, се предават през поколенията и са запазили автентичния вкус на миналото. Ще откриете тези ястия с причудливи имена в менюто на редица  механи, кръчми и ресторанти в района на Банско.

Специфично за банската кухня е, че повечето от ястията са много засищащи и голяма част от специалитетите се приготвят с един или няколко вида месо. Различни видове зеленчуци, които традиционно се отглеждат в района, също допълват чудесния вкус – цвекло, картофи, зеле и др. Още един интересен факт е, че повечето основни ястия се правят на бавен огън и могат да отнемат 5-10 часа, докато се приготвят. Това обаче гарантира неповторимия им вкус и сочността на месото.

Какво да опитате от банската кухня?

Ако досега не сте имали възможността да вкусите традиционните бански ястия, препоръчваме ви да поправите този пропуск. Банско е чудесна дестинация за кулинарен туризъм, а ето едни от най-вкусните специалитети, които непременно трябва да опитате поне веднъж:

Банска капама

Спорно е кой е най-известният специалитет от този край – дали банската капама или банският старец. Все пак решихме да започнем с капамата – едно изключително засищащо ястие, което банскалии приготвят предимно през зимата. Интересното в рецептата е, че банската капама традиционно се приготвя с няколко вида месо. Обикновено това са свинско, телешко, пилешко, а понякога и заешко. Към тях се добавят също сланина и кървавица. Останалите съставки включват цвекло, нарязано на кръгчета, кисело зеле и ориз. Това е едно много вкусно ястие, което е още по-хубаво, когато е поднесено и с чаша  пивко червено вино.

Чомлек

Още едно от вкусните месни ястия, които си струва да опитате – това е т.нар. чомлек. Той се приготвя от телешки или свински джолан в компанията на апетитни картофи, моркови, домати и лук. Банските баби използват специални комбинации от подправки, които придават още по-приятен вкус и аромат на ястието. То се пече на бавен огън в специален глинен съд, обикновено цяла нощ. Така месото става много сочно и крехко и попива вкуса на подправките.

Костурета с чекане и сланина

Ако не сте от пиринския край, сигурно ще имате нужда от превод. Костурета с чекане и сланина е всъщност боб с цвекло (от туршия) и сланина. За рецептата се използва зрял боб, който обикновено се приготвя в гърне. Към него се добавя цвеклото и сланината и така се създава едно чудесно ястие.

Баркада

костуретаВероятно и името на това ястие звучи непознато, но вкусът вероятно ще ви напомни, че

сте опитвали нещо подобно. Баркада всъщност е банският вариант на полента или както още е позната – качамак. Основно се приготвят от царевично брашно, като разбира се, типично в стила на банскалии ястието не е постно. Към него се добавят още кървавица, черен дроб и сланина.

Кукурини

На фона на толкова много месо и основния ястия, нека ви представим и един вкусен десерт. Бански кукурини. Това е тестен десерт, който се приготвя лесно. Необходими са само яйца и брашно. Когато се изпържат се навиват и от там идва името им “кукурини”, което означава къдрици. Още по-вкусни са, когато обилно се поръсят с пудра захар.

Това са няколко традиционни ястия, които си струва да опитате, ако посетите Банско. Гарантираме ви, че ще ви очароват с приятния и автентичен вкус, запазен през поколенията.