Планинско колоездене – маршрути в Пирин

Планинското колоездене – в последните години се е превърнало в любим спорт на мнозина по света. То предлага да се насладите на спиращи дъха планински гледки, красива природа и свеж въздух, докато карате вашия байк. Ентусиасти не липсват и у нас, тъй като разнообразния релеф и красивите български планини предлагат богат избор от различни по трудност маршрути – част от тях подходящи за начинаещи, а друга запазени за единствено за опитни професионалисти и любители на високоекстремните преживявания.

За най-интересните и най-вълнуващите маршрути за планинско колоездене Ще ви разкажем в следващите редове.

маршрути за колоездене

Многообразие от маршрути в Пирин

Пирин е една от планините, която предлага над 20 различни маршрута, подходящи за планинско колоездене, а някои от най-популярните се намират в района на Банско. Това не е случайно, тъй като в последните 11 години, Организацията за планинско колоездене се е заела с амбициозната задача да развие условията за маунтин байкинг в района и постига значителен напредък в тази посока.

Към настоящия момент за изградени 7 маршрута за планинско колоездене, а общата дължина на маркираните трасета е около 200 км. Те са в различна степен на трудност, така че дори да сте начинаещи в планинското колоездене и не търсите висок адреналин, а искате да се насладите на красивите гледки, отново може да го направите.

А ето и малко информация за различните маршрути:

  • Маршрут Пондероса

Пондероса е маршрутът с най-висока степен на трудност – 5 звезди. Затова той е подходящ за добре екипирани колоездачи с опит. Трасето е с дължина 42 км. и започва от местността Предел. Има две възможни разклонения, едното от тях към местността Св. Екатерина, а другото преминава през го стари горски пътища към село Бачево.

  •  Маршрут Перфектен ден

Маршрутът Перфектен ден е с трудност 4 звезди и обща дължина 18 км. Започва от Банско, като като минава през местността Пещерите, Овиначе – стария римски път в подножието на Пирин – Манастирчето Палигоден – язовир Белизмата – Стойчов кладенец – местност Бетеловото.

  • Маршрут Хитра Дама

Маршрутът Хитрата дама е с трудност 3 звезди  и съвсем тематично е отбелязан с розова маркировка. Маршрутът е със стартова точка Банско е крайната цел е с. Баня, а по пътя ви ще се открият пленителни планински гледки.

  • Маршрут Dead Dog

Нека името да не ви плаши, това не е най-трудният маршрут. “Умряло куче” е с 3 от 5 звезди по степен на трудност.  Това е един от най-популярните маршрути за планинско колоездене в района. Той се разгръща в подножието на Пирин над Банско и в посока Добринище: Банско – ДКП- Св. Никола – Добринище – Банско като дължината на цялото трасе е 23 км.

  • Маршрут Път за никъде

Път за никъде е живописен маршрут, който започва от Хижа Безбог, преминава през Добринище и стига до Банско. Трябва да знаете, че маршрутът е  само слизане. Дължината на трасето е 20 км., а трудността – 2 звезди.

  • Маршрут Кална баня

Този маршрут е с дължина 15 км и трудност 2 звезди. Представлява слизане от хижа Гоце Делчев – през горски път в Пирин – с. Обидим – Добринище.

  • Маршрут Летящият шотландец

Освен с името си, Летящият шотландец впечатлява и с живописния район, през който минава. Маршрутът представлява слизане от х. Безбог до местността Мочарата по стария горски път със завършек Добринище или с продължение до Трионска поляна и слизане в Банско. Дължината е 22 км, а трудността 3 звезди.

колоездене в Пирин

Както сами може да се убедите, Банско предлага разнообразие от възможности за планинско колоездене. Препоръчително е, ако сте решили да покорите някой от тези маршрути, да го направите със специализиран водач, който добре познава района и самите трасета.