КУЛТУРЕН И СПОРТЕН КАЛЕНДАР БАНСКО ЛЯТО 2023 г.

Банско месене на хляб
Банско регионална кухня

Банско е най-известният ни зимен курорт, но за меломани, радетели на българското културно наследство и просто желаещи да комбинират почивката си с нещо интересно, забавно и дори екстремно, сезонът за почивка в красивия ни планински град е лятото.

През лятото Банско се превръща в огромна сцена за изява на музикални таланти – рок, джаз и опера фестивали се провеждат на площада, под изпъстреното със звезди небе. Да не забравяме, че входът е свободен и всеки е добре-дошъл.

Ако сте фен на ретро автомобили, ако обичате скоростните гонки с мотоциклети или надбягване с велосипеди, не пропускайте парада на ретро автомобилите, Банско Номад феста и Хард Ендуро Банско.

Не по-малко атрактивнен е панаирът на занаятите – предене на хурка, тъчене на стан, ваяне на керамични изделия, плетене на кука са заняти,  които по-младото поколение може да види на живо само тук.

Културните вечери с изложби, демонстрации и фолклорни изпълнения на самодейните състави на Община Банско, докосват душата и ни правят горди, че сме наследници на толкова богати традиции.

Самобитните традиции и наричания предизвикват огромен интерес у всеки гост, който късметлийски е избрал да гостува в града през юни, юли или август. Цяло Банско е в традиционните носии, а банскалии пеят и пресъздават поверия и обичаи от миналото.

Дните на българското кино и Банско Филм фест ни приобщават към вълнуващите творения на българското филмово изкуство.

За най-младите и екстермно настроени гости е най-дългата водна пързалка на Бъндеришка поляна. Летните активности в Банско вече са факт – водна пързалка, улей за тюбинг, мини голф, мини футбол, кула за катерене, надуваем замък, велосипеди, пешеходни турове, лятно разписание на лифта.

Но най-вкусното от всички събития е кулинарният празник „Уникално Банско“.

Всеки ресторант, механа и хотел в градчето подготвя най-вкусните си специалитети и ги поднася на огромна трапеза, а гостите похапват с апетит от прословутите бански гозби и тестени десерти.

Това е Банско – тръпка, емоция, място, където можеш да се насладиш на природата, да се откъснеш от ежедневието, да почувстваш българския дух и радостта от живота!

13 май

Парад на ретро автомобили

25 юни –2 юли

Банско Номад Фест

24 25 юни

Три планини Хард Ендуро Банско – мотоциклетно състезание

28 юни – 2 юли

Панаир на занаятите

30 юни – 3 октомври

Културни вечери „Традиции и изкуство”

изложби, демонстрации и фолклорни изпълнения

1 юли

Концерт спектакъл на самодейните състави на Община Банско

1 юни – 2 септември

 

Летни наричания и обичаи от Банско

/всяка събота в къща на занаятите/

8 юли

Лятна оперна вечер на открито
„Царицата на чардаша”

14 – 15 юли

Пирински Рок вечери
с участието на Джони Джоели

21– 22 юли

 Фолклорен фестивал

         27 – 29 юли

Лятна филмомания под звездите

5 – 12 август

Банско Джаз Фестивал

18 – 19  август

Дни на българското кино
„В сърцето на машината” и „Жълт олеандър”

25 – 26 август

Банско Опера Фест

„Селския бръснар” и „Бодигард”

1-3 септември

Кулинарен празник „Уникално Банско”

8-10  септември

Пирин Ултра – планински маратон

22 – 26 ноември

Банско Филм Фест – Международен фестивал

на планинарското и екстремно кино

Picture of Ваня Грънчарова

Ваня Грънчарова

Участвам активно в културния живот на туристическа дестинация Банско. Член съм на родолюбивото сдружение „Дедо Лазко“. Ангажиментите си към туристическия бизнес съчетавам с преподавателска работа по предметите история и философия. Част съм от авторския екип за адаптирането на „История славянобългарска“ за ученици. Фирма „Арт Идея Бг“ за дизайн, интернет порталът за кулинарен туризъм www.culinarytourism.bg и проектът „Вкусът на Банско“ развивам като напълно мои авторски пространства.