Колко ски писти има в Банско и коя да изберем?   

През последните няколко години Банско безапелационно се нарежда на челно място в класацията за най-добрите зимни курорти в България. Причините планинското градче да привлича вниманието не само на родните туристи, но и на множество чуждестранни посетители, са много. Трябва да споменем красивата природа, автентичната българска кухня, историческите забележителности, а също културните и музикални събития, които често се организират в града. Последно, но не и по значение, това са чудесните условия за ски, които Банско предлага, и заради които печели слава и отвъд границите на България. В тази статия ще Ви разкажем малко повече за възможностите за ски в зимен курорт номер 1 и как да откриете подходящата писта, на която да покажете уменията си с щеките.

Колко ски писти има в Банско?хора със ски оборудване в кабинков лифт

Курортът предлага отлични условия за каране на ски и сноуборд, които по нищо не отстъпват на други популярни зимни дестинации в Европа. В Банско има общо 17 ски писти, чиято обща дължина надхвърля 70 км. По традиция официалното откриване на ски сезона е през декември. Високата надморска височина на курорта, гарантира на любителите на зимните дисциплини, че ще могат да се насладят на трасетата до Април.

/Вижте повече за ски център Банско/

Пистите са добре поддържани и маркирани. Показателно за високото ниво на курорта е, че в последните няколко години, Банско неколкократно е домакин на едни от престижните спортни състезания като Световното по сноуборд и Световната ски-купа.

Коя писта да изберем?

Един от най-важните критерии, които трябва да вземете предвид при избора на писта, разбира се, е собственото Ви ниво на подготовка – дали сте начинаещи, напреднали или експерти. Добрата новина е, че Банско може да предложи за всекиго по нещо, така че никой няма да остане разочарован.

 Ски писти за начинаещи

Вероятно най-големи колебания и трудности за избор биха имали начинаещите скиори, които тепърва са започнали да откриват тънкостите на този прекрасен спорт. Затова ще започнем с подходящите опции за начинаещи. В Банско това са  30 % от всички писти. Те са достатъчно широки и ще Ви дадат възможността да се упражнявате достатъчно, преди да се изправите пред по-сложните трасета. В списъка с писти с ниско ниво на трудност са Банско, Плато-1, Шилигарника-1 и 2.

Ако това е първият Ви ски сезон, в който ще карате, не забравяйте да отидете подготвени с необходимата екипировка. Курортът разполага още с обучителни центрове за ски и сноуборд, откъдето пък може да получите първите си уроци от тренирани преподаватели.

Ски писти за напреднали

Ако вече сте по-уверени в уменията си и може спокойно да се наречете напреднал скиор, тогава пред Вас стоят много възможности, тъй като може да използвате почти всички писти – включително и тези за начинаещи. Това Ви гарантира едно динамично и разнообразно преживяване, на което да се наслаждавате с часове. Сред пистите, които може да покорите са Балканиада, Тодорка, Юлен, Плато 2, Стражите, Чалин валог 1 и 2.

Ски писти за експертимъж кара ски

Ако сте изкусен майстор на ските, тогава най-голямото предизвикателство да Вас е писта Томба. Пистата носи името на известния италиански състезател Алберто Томба.  Тя е най-трудната писта в курорта и на нея се провеждат световните състезания, за които по-рано Ви споделихме. Пистата е в състояние да затрудни дори професионални спортисти, които прекарват часове наред в подготовка. Спускането е вълнуващо и изпълнено с много адреналин, но Ви съветваме да приемете това предизвикателство единствено, ако разполагате с необходимото ниво на подготовка. В противен случай може да изложите себе си и останалите скиори около Вас на опасност.

Както сами може да прецените, Банско ще осигури подходящи условия за всеки, независимо от експертизата, с която разполага. Ако искате да се насладите на снежната покривка, чистия въздух и вълнуващите усещания, тогава непременно освободете уикенда и натоварете ските в багажника. Не забравяйте да проверите актуалните метеорологични условия и състоянията на пистите, за да си осигурите едно приятно и незабравимо преживяване.

Picture of Ваня Грънчарова

Ваня Грънчарова

Участвам активно в културния живот на туристическа дестинация Банско. Член съм на родолюбивото сдружение „Дедо Лазко“. Ангажиментите си към туристическия бизнес съчетавам с преподавателска работа по предметите история и философия. Част съм от авторския екип за адаптирането на „История славянобългарска“ за ученици. Фирма „Арт Идея Бг“ за дизайн, интернет порталът за кулинарен туризъм www.culinarytourism.bg и проектът „Вкусът на Банско“ развивам като напълно мои авторски пространства.