Кои реки извират от Рила?

Рила е най-високата планина не само в България, но и на целия Балкански полуостров. Освен с гордия първенец Мусала, планината може да се похвали с още много очарователни и интересни природни забележителности. Тя е дом на спиращите дъха с красотата си Рилски езера, които всяка година привличат множество желаещи, готови да преминат през дълъг преход, да ги зърнат.

Когато говорим за природните красоти на Рила, някак често забравяме да споменем факта, че именно от там водят началото си едни от най-дългите и пълноводни реки в България, а също и редица по-малки. Освен важни водоизточници, тези реки в продължение на хилядолетия са част от културата и бита на различните народи, живели по нашите земи. А в българския фолклор ще откриете редица интересни легенди, свързани с произхода им. Ако ви е интересно да научете повече, в следващите редове ще ви разкажем за реките, които извират от величествената Рила планина.

Искър – най-дългата река в България

река искърРила определено може да се похвали като майка на първенци, тъй като най-дългата река в България води началото си именно от нейните извори. Тази река е познатата на всички – р. Искър. Нейната дължина е цели 368 км., достатъчно за да бъде най-дългата река, течаща изцяло на територията на страната. Искър протича през четири области – София, Враца, Ловеч и Плевен, докато накрая се влее в р. Дунав. По пътя си тя образува едно от най-красивите и живописни кътчета в България, а именно прочутото Искърско дефиле.  В българските легенди ще откриете различни истории за произхода на реката. В всяка от тях обаче Искър е описан като силен, буен и снежен младеж, който по стечение на злощастни обстоятелства е прокълнат да се превърне в река.

Марица – най-пълноводната река в България

река марица

Марица е още една от големи и известни реки у нас. Тя може да се похвали с титлата най-пълноводна река в България. В минало реката е носила различни имена Еврос, Хеброс,  през Гърция и се влива в Бяло море, вече на територията на европейска Турция.  Хебър. Тя протича през Южна България и преминава през областите София, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора и Хасково. Една интересна легенда разказва, че някога Марица, Арда и Тунджа били сестри. Те обаче не таели сестрински чувства, вместо това постоянно се съревновавали помежду си. Това разстроило родителите им, които ги прокълнали да се превърнат в реки. Но дори това не ги усмирило. За да решат спора веднъж за винаги те решили да направят едно последно състезание. Която от тях първа стигнела до Одрин щяха да е победителка. Вечерта преди голямото състезание се разбрали която от сестрите се пробуди първа да събуди и останалите. Тунджа обаче била хитра, изчакала другите да заспят и тръгнала, за да стигне първа до Одрин. Малко по-късно Арда се пробудила и осъзнала измамата. Казала на Марица и сестрите проклели Тунджа да преминава през гори, храсталаци и реки и никога да не стигне целта си. След това двете се обединили и тръгнали към Одрин.

Места – пенливото чедо на Рила и Пирин

река МестаРека Места също води началото си от Рила и по конкретно от двата своите притока Бяла Места и Черна Места, които се сливат в района на град Якоруда. Влива се в Бяло море на територията на Гърция, където е известна с името Нестос. Водите на реката са пенливи и бурни и затова тя е една от любимите дестинации на любителите на рафтинга. Районът на Места има важно значение за опазването на дивите птици и от 2007 г. е обявен за защитена местност. Легендата за Места гласи, че тя била чудно красива девойка, дъщеря на Рила и Пирин. Тя имала и брат – Искър, с когото били неразделни и винаги вървели заедно. Една сутрин Места станала по-рано от брат си и като не успяла да го събуди, тръгнала сама с надеждата, че той ще я намери. Искър обаче спал дълбоко и когато се събудил сестра му била тъй далеч, че нямало и следа от нея. Той поел в другата посока и вървял бързо, нетърпелив да я открие. И така Искър стигнал до Дунава, а Места до Бяло море и останали разделени завинаги.

Историите за тези реки, извиращи от красивата Рила планина са пленяващи въображението, също като гледките по поречието им. В тази статия ви разказахме само за една малка част от реките, чийто дом е Рила, но се надяваме тя да ви е била интересна и полезна.

Picture of Ваня Грънчарова

Ваня Грънчарова

Участвам активно в културния живот на туристическа дестинация Банско. Член съм на родолюбивото сдружение „Дедо Лазко“. Ангажиментите си към туристическия бизнес съчетавам с преподавателска работа по предметите история и философия. Част съм от авторския екип за адаптирането на „История славянобългарска“ за ученици. Фирма „Арт Идея Бг“ за дизайн, интернет порталът за кулинарен туризъм www.culinarytourism.bg и проектът „Вкусът на Банско“ развивам като напълно мои авторски пространства.