Къде да отидем в Рила?

Безспорно за своята неголяма територия, България е успяла да побере изключително много красиви места, които радват както нас, така и посетители от далечни краища на света. Едно от райските кътчета на природата, това е Рила планина. Именно там величествено се издига Мусала – най-високият връх не само у нас, но и на целия Балкански полуостров.

Ако решите да си организирате планинска разходка до Рила, в района има още множество природни, исторически и културни забележителности, които Ви съветваме да включите в списъка си. В следващите редове ще Ви разкажем за едни от най-интересните, вълнуващи и красиви места в планината, които си заслужава да посетите. Вижте кои са те:

Мусала – “докосващ бога”

Ако сте от хората, които буквално или преносно обичат да изкачват върхове, то Мусала е чудесна дестинация за Вас. Най-високият връх у нас е с внушителната височина от 2925 м. и покоряването му е цел както на опитни планинари, така и на начинаещи. Теренът не е прекалено сложен за изкачване, но изисква подготовка, преди да се отправите на експедиция. Сред най-важните неща е да проверите прогнозата за времето, да изберете удобни обувки и топли дрехи. Също така, не забравяйте слънцезащитния лосион и дъждобран. За да бъде изкачването максимално приятно, запасете се с вкусна храна и достатъчно вода. И не на последно място, вземете фотоапарат, за да запечатате удивителните природни пейзажи, а също и удовлетворението Ви, когато стигнете до върха.

Седемте Рилските езера  2 от рилските езера

Седемте Рилски езера са една от емблематичните забележителности, които всеки любител на природата трябва да посети. Мястото ще Ви зареди с енергия и е чудесна възможност за еднодневна екскурзия, далеч от големия град, мръсния въздух и шума. Обикновено началната точка е лифтът Паничище, който ще Ви отведе до хижата, от където започва прехода. Тук отново важи правилото, че трябва да отидете подготвени. В случай, че не сте опитен планинар, най-доброто време за посещение на Рилските езера е през лятото – месеците юни, юли и август. Ще имате възможността да се насладите на спиращи дъха гледки към една от най-красивите езерни групи у нас.

Рилският манастир

Рилският манастир е най-големият в страната и се намира на около 95 км. от Банско. Той е създаден преди повече от хилядолетие и оттогава е пазител на българската история, култура, традиции, а също и на християнската релия, обреди и ценности. Манастирът е под егидата на ЮНЕСКО и е включен в списъка на Стоте национални туристически обекта. Ако Ви се отдаде възможност, непременно го посетете. Така ще може да научите повече за историята на това свято място, да разгледате архитектурата му. В непосредствена близост до Рилския манастир се намира и лобното място на най-почитания български светец – Св. Иван Рилски, което също може да посетите. Докато сте там, може да хапнете вкусни мекици и да опитате домашно приготвено кисело мляко.

Стобски пирамиди

В западната част на планината, над село Стоб се намират едни от най-известните скални образувания т.нар. Стобски пирамиди. Едно от популярните местни предания разказва, че двама млади влюбени решили да вдигнат сватба. Майката на булката обаче не харесвала избраника ѝ и по всякакъв начин се опитвала да предотврати сватбата. Любовта на младите обаче надделяла над неодобрението и те били твърдо решени да свържат съдбите си. Отчаяна и ядосана, майката ги проклела и в деня на ритуала те, заедно с всички гости, се превърнали в каменни фигури. Гледката към пирамидите е особено впечатляваща рано сутрин при изгрев или точно преди залез слънце, тъй като светлината ги прави да изглеждат изключително ярки.

Сапарева баня

Сапарева баня е още една дестинация, която си струва да включите във Вашия списък с пътешествия. Планинският град е известен с чистия въздух, красивата природа и лековитата минерална вода. По тази причина много хора от страната и чужбина ежегодно пристигат тук, за да се възползват от полезните свойства на горещите минерални извори. Според направените изследвания, водата е богата на различни елементи, които помагат за облекчаване и лекуване на  множество заболявания. В центъра на града се намира и най-горещият гейзер в континентална Европа, чиято температура е цели 103 градуса.

Мальовица  снежен планински връх обвит в облаци

Мальовица е един от предизвикателните върхове за покоряване, който се намира в северозападната част на Рила планина. Той се издигна на 2731 м. надморска височина. Изкачването на върха по стандартния маршрут продължава около 4 часа. Теренът е неравен, а пътят ронлив, така че задължително е да бъдете екипирани с подходящи обувки. Мальовица се е превърнала в емблематично място за българския алпинизъм. Върхът може да се изкачи и от северната страна, носеща името Черния триъгълник, която обаче е изпитание на духа и уменията за множество опитни алпинисти. За пръв път този опасен маршрут е преодолян от Константин Саваджиев и Георги Стоименов през 1938 г., след повече от 30 часа катерене.

Това са само една малка част от живописните места, които ще откриете в необятната и непокорна Рила планина. Ако все още не сте имали възможността да посетите тези емблематични забележителности, може би  вече е време да организирате следващата си ваканция в планината.

Picture of Ваня Грънчарова

Ваня Грънчарова

Участвам активно в културния живот на туристическа дестинация Банско. Член съм на родолюбивото сдружение „Дедо Лазко“. Ангажиментите си към туристическия бизнес съчетавам с преподавателска работа по предметите история и философия. Част съм от авторския екип за адаптирането на „История славянобългарска“ за ученици. Фирма „Арт Идея Бг“ за дизайн, интернет порталът за кулинарен туризъм www.culinarytourism.bg и проектът „Вкусът на Банско“ развивам като напълно мои авторски пространства.