Русковец хедър

Какво да посетите в Добринище?

Сгушено в полите на Пирин планина, едва на 5-6 километра от популярната зимна ски дестинация Банско, Добринище е малко, но впечатляващо туристическо бижу в благоевградска област. Китното селище добива изключителна популярност сред посетителите на региона напоследък, а развитието на местната инфраструктура и хотелиерския бранш добава и “спа дестинация“ към неговото описание. 

Да се опише с няколко думи Добринище е трудно, защото градчето е смесица от стари местни култури и обичаи, вкусна кухня, дружелюбни жители, но и все по-осезаемо модерно излъчване на една от най-посещаваните ски и спа дестинация в Югозападна България.

 Добринище става все по-често посещавано през зимата от ски ентусиастите, но истината е, че курортното градче събужда не по-малко интерес и през лятото. Причината е, че неговата  щедра природа и местни забележителности допринасят за една по-пълноценна и приятна почивка, изпълнена с разходки, преходи, забавления и посещения на интересни места.  

Всяко едно от тези места заслужава вашето внимание. Но в случай че сте с ограничено време или част от почивката ви е запълнена със ски или спа процедури, постарайте се да не пропуснете поне следващите прекрасни забележителности в Добринище. 

Безименният град скрития до него водопад

Това е така да се каже двойна забележителност в района на Добринище. Ето защо ви я препоръчваме, ако сте с ограничено време или ако сте едновременно почитатели на историческите находки, и природните забележителности. 

Безименният град е една от най-новите местни атракции. Този град крепост бива открит съвсем случайно по време на реставрацията на близката базилика Свети Никола. След като разгледате руините на древното тракийско селище, от едната ви страна ще видите и малка пътечка, водеща до водопада. Той се намира по протежението на реката. Ще се ориентирате по звука на течащата вода и след като го намерите, ще останете повече от очаровани от панорамната гледка, която предлага. 

Градината с еделвайси на Иван Парин 

Знаете ли, че единствената градина с еделвайси у нас се намира не къде да е, а точно в Добринище? А най-хубавото е, че освен да я разгледате, да й се полюбувате и да си направите прекрасни снимки сред нея, тя ви позволява дори занесете едно стръкче от великолепното планинско цвете. От тук можете да си закупите защитено цвете, а дори и да си го занесете у дома в хербаризиран вариант. 

Историко-географски музей Добринище 

Ще го намерите в центъра на градчето по време на вашата следобедна или вечерна разходка из калдъръмените му улички. Задължително  влезте в музея, за да научите повече за бита, легендите, обичаите и историческите събития, свързани с град Добринище.

 В Историко-географския музей е обособени специално място, проследяващо местната книжовна и просветна дейност, но също така и цяла изложба, посветена на римския период, доказваща древността на градчето. Ще се насладите на прелестна сбирка от типични за района носии, както и бойни оръжия, използвани по време на Руско-турската освободителна война. 

Църквата „Св. Св. Петър и Павел“

Това е една от най-ценните за местните жители забележителности в Добринище. Макар да не е толкова стара, датира от 19 век, религиозната обител впечатлява с прекрасната си архитектура и изографисаните си стени във вътрешността. Църквата е обявена за паметник на културата и все още е действаща. Напоследък от църковното настоятелство споделят, че много млади двойки  запазват Църквата „Св. Св. Петър и Павел“ за мястото, в което да сключат църковен брак. Определено, решението им е основателно, защото местната природа и разположените наоколо луксозни и комфортни хотелски комплекси дават всички необходими условия за провеждането на подобен тип събития. 

Добринище има и прекрасен градски минерален плаж, специално обособено място за младежта със спортни съоръжения, а също така и красиви възрожденски къщи, които да разгледате на разходка след вечеря.  Ако решите да посетите Добринище, Русковец Резорт ви предлага чудесна обстановка, която съчетава домашен уют и модерно излъчване. 

Ruskovets Reservation

Ruskovets Reservation

Русковец Резорт предлага комфортен и разнообразен избор за настаняване, съобразен с желанията на нашите гости и предлагащ възможност за допълнителни екстри. Комплексът разполага с едноспални и двуспални апартаменти в основната хотелска част и самостоятелни фамилни къщи (вили) с една или две спални, отстоящи на 20-30 м. от основната сграда.
лого хоризонтално

Русковец Термал Резорт

Абонирайте се за нашия бюлетин