Какво да посетите в Добринище?

Сгушено в полите на Пирин планина, едва на 5-6 километра от популярната зимна ски дестинация Банско, Добринище е малко, но впечатляващо туристическо бижу в благоевградска област. Китното селище добива изключителна популярност сред посетителите на региона напоследък, а развитието на местната инфраструктура и хотелиерския бранш добава и “спа дестинация“ към неговото описание. 

Да се опише с няколко думи Добринище е трудно, защото градчето е смесица от стари местни култури и обичаи, вкусна кухня, дружелюбни жители, но и все по-осезаемо модерно излъчване на една от най-посещаваните ски и спа дестинация в Югозападна България.

 Добринище става все по-често посещавано през зимата от ски ентусиастите, но истината е, че курортното градче събужда не по-малко интерес и през лятото. Причината е, че неговата  щедра природа и местни забележителности допринасят за една по-пълноценна и приятна почивка, изпълнена с разходки, преходи, забавления и посещения на интересни места.  

Всяко едно от тези места заслужава вашето внимание. Но в случай че сте с ограничено време или част от почивката ви е запълнена със ски или спа процедури, постарайте се да не пропуснете поне следващите прекрасни забележителности в Добринище. 

Градината с еделвайси на Иван Парин 

Знаете ли, че единствената градина с еделвайси у нас се е намирала не къде да е, а точно в Добринище?

А най-хубавото е, че освен да я разгледате, да й се полюбувате и да си направите прекрасни снимки сред нея, тя ви е позволявала дори занесете едно стръкче от великолепното планинско цвете. От тук е можело да си закупите защитено цвете, а дори и да си го занесете у дома в хербаризиран вариант. 

За съжаление, собственикът на градината е починал и към днешно време тя вече не се поддържа.

Историко-географски музей Добринище 

Ще го намерите в центъра на градчето по време на вашата следобедна или вечерна разходка из калдъръмените му улички. Задължително  влезте в музея, за да научите повече за бита, легендите, обичаите и историческите събития, свързани с град Добринище.

 В Историко-географския музей е обособени специално място, проследяващо местната книжовна и просветна дейност, но също така и цяла изложба, посветена на римския период, доказваща древността на градчето. Ще се насладите на прелестна сбирка от типични за района носии, както и бойни оръжия, използвани по време на Руско-турската освободителна война. 

Църквата „Св. Св. Петър и Павел“

Църква Св. Петър и ПавелТова е една от най-ценните за местните жители забележителности в Добринище. Макар да не е толкова стара, датира от 19 век, религиозната обител впечатлява с прекрасната си архитектура и изографисаните си стени във вътрешността. Църквата е обявена за паметник на културата и все още е действаща. Напоследък от църковното настоятелство споделят, че много млади двойки  запазват Църквата „Св. Св. Петър и Павел“ за мястото, в което да сключат църковен брак. Определено, решението им е основателно, защото местната природа и разположените наоколо луксозни и комфортни хотелски комплекси дават всички необходими условия за провеждането на подобен тип събития. 

Добринище има и прекрасен градски минерален плаж, специално обособено място за младежта със спортни съоръжения, а също така и красиви възрожденски къщи, които да разгледате на разходка след вечеря.  Ако решите да посетите Добринище, Русковец Резорт ви предлага чудесна обстановка, която съчетава домашен уют и модерно излъчване. 

Picture of Ваня Грънчарова

Ваня Грънчарова

Участвам активно в културния живот на туристическа дестинация Банско. Член съм на родолюбивото сдружение „Дедо Лазко“. Ангажиментите си към туристическия бизнес съчетавам с преподавателска работа по предметите история и философия. Част съм от авторския екип за адаптирането на „История славянобългарска“ за ученици. Фирма „Арт Идея Бг“ за дизайн, интернет порталът за кулинарен туризъм www.culinarytourism.bg и проектът „Вкусът на Банско“ развивам като напълно мои авторски пространства.