Какви са лечебните свойства на минералната вода?

две жени стоят на ръба на басейн

Процедурите с минерална вода са изключително популярни, а благодарение на естествените минерални извори, намиращи се на територията на страната ни, в България има цели 47 балнеоложки центрове. Град Добринище, където е разположен Ruskovets Resort, е една от популярните дестинации за балнеолечение, която редовно привлича множество посетители, благодарение на намиращите се в района 17 минерални извора.

Лечебните свойства на минералната вода отдавна не са само мит, а полезните и действия са потвърдени от редица научни изследвания.

В тази статия ще Ви запознаем с ползите, които ще добиете при редовно потапяне на тялото си в минерална вода и правенето на терапии и процедури, но преди това какво точно е минералната вода?

Какво представлява минералната вода?

Минералната вода е водата, която  извира от  минерални  извори от  определена дълбочина и  е наситена на минерални вещества, йони, соли и други. Произходът  на думата идва от  латинската дума “minero”, която  означава “копая руда”.

минерален извор

Думата СПА/SPA (sanitas per aquas)  се превежда буквално като “здраве чрез вода” и е световно наложил се термин за лечение и разкрасяващи процедури чрез използване на вода.

След като обяснихме същността на минералната вода, нека директно “се потопим” в ползите за човешкото тяло, които  носи тя.

  • Влияние на веществата

Докато релаксирате в минерална вода, полезни вещества като  цинк, сяра, магнезий, калций и други, се усвояват от организма Ви през кожата. Друго полезно качество на водата е нейната температура, която най-често е между 35 и 43 градуса. Тя влияе изключително  благотворно при мускулни и ставни болки или  схващания. Още една от доказаните ползи за организма е, че минералната вода помага за пречистване на тялото от  токсини и укрепва имунната система.

  • Капка по капка красота

водни капки върху листо

Минералната вода се отразява много добре на кожата. Тя почиства, обновява и спомага за по-бързото освобождаване от  мъртви клетки. Някои  от  веществата спомагат  за по-бързото регенериране и подмладяване на кожата.

  • Тонизиране на организма и  релакс

мъж и жена релаксират на СПА

Самото стоене в топла, минерална вода е изключително приятно и отпускащо. Това е чудесен начин да се освободите от  стреса и натрупаното напрежение. Забравете за негативните мисли, задачите и провалените планове и просто  усетете топлината и мекотата на чудотворната вода!

  • Минералната вода като лекарство

Изследванията и проучванията за влиянието на тази вода продължават и  до  днес, но вече има и  много подплатени с доказателства факти, че тя влияе благотворно върху някои заболявания. Доказани са ползите при кожни, дихателни и ревматични заболявания, артрит и мускулни болки. Разполагайки с тази информация, добра идея е, ако страдате  от някое от изброените състояния, да се насочите към хотел с басейн с минерална вода за следващата си почивка.

релакс във водата

България е несравнима дестинация, когато  става дума за минерална вода. Тук се намират повече от  600 проучени минерални извора като водата от  повече от половината е с доказани лечебни свойства и привлича туристи от целия свят.

Русковец Термал Резорт разполага със СПА комплекс и басейни с минерална вода. Тук можете да се насладите на множество процедури с лечебна минерална вода или да релаксирате в минералните басейни и джакузита. Хотелът се намира в планината, където чистият въздух допринася за по-качествения сън, по-лекото дишане и по-бързото усвояване на полезните вещества.

Заповядайте при нас и сами  усетете релакса и почивка, докато минералната вода и чистият въздух вършат чудеса за Вашето  здраве!

Picture of Ваня Грънчарова

Ваня Грънчарова

Участвам активно в културния живот на туристическа дестинация Банско. Член съм на родолюбивото сдружение „Дедо Лазко“. Ангажиментите си към туристическия бизнес съчетавам с преподавателска работа по предметите история и философия. Част съм от авторския екип за адаптирането на „История славянобългарска“ за ученици. Фирма „Арт Идея Бг“ за дизайн, интернет порталът за кулинарен туризъм www.culinarytourism.bg и проектът „Вкусът на Банско“ развивам като напълно мои авторски пространства.