Какви активности ни предлага Национален парк Пирин

Национален парк Пирин е защитена територия, на която се разрешени спортни дейности и занимания, които не заплашват уникалността на природата на парка, не смущават дивият живот на птици, животни, насекоми, земноводни и водни обитатели. Национален парк Пирин е за всички уважаващи околния природен свят, за влюбените в природата, за тези които изучават нейните тайни и не спират да се възхищават на красотата и.

В Национален парк Пирин се практикува пешеходен туризъм.

палатки в планината

Паркът е разделен на райони, които покриват цялата му площ с цел по-добро управление и защита. Всеки район има съответен централен офис, а всички те се координират от централното управление в град Банско, намиращо се на ул.“България“4. В Банско е изграден Посетителски център на парка, който е в края на емблематичната улица „Пирин“ 108.

Парковите райони са пет:

 • Вихрен и Демяница, които са с подстъп от град Банско;
 • Байови дупки с начало от местността Бетеловото;
 • Каменица и Трите реки обхваща територията над град Сандански;
 • Синаница е над Кресна;
 • Безбог с вход от Добринище.

Седемнайсет са хижите в Пирин.

От Банско пеш или с кола може да се стигне до хижите Демяница, Бъндерица и Вихрен, от където тръгват няколко ключови маршрута. Най-посещаваните пътеки от хижа Вихрен са към езерата Окото, Рибните езера и Муратово езеро, както и изкачването на първенеца връх Вихрен. Пешеходният маршрут от кариерата покрай река Демяница към едноименната хижа е впечатляващ с прохлада и свежестта на старата борова гора. От хижа Демяница си заслужава изключителната гледка на Василашките езера, а за по-подготвените и езерата Тодорини очи.

Хотел „Русковец“ – хижа Вихрен 23км. по хубав асфалтов път. През лятото има забрана за движение на коли от местността Шилигарника до хижа Вихрен през деня от 8:00ч.

Хотел Русковец – местността Карирерата – 14км.  Хубавият горски път от Кариерата до хижа Демяница е с дължина 5км.

Добринище е пората към Безбог. Хижата е голяма и добре подредена. В края на юни е популярна с посрещането на изгрева на Попово езеро в най-дългия летен ден в годината. За да се насладите на този забележителен момент, от хижата се тръгва час и половина преди зазоряване в 4:30. От Безбог маршрутите не са леки, но доста изненадващи със скритите отвъд върховете високопланински езера. Ако изкачите Полежан, ще видите тайнственото Дисилишко езеро. Ще хвърлите око към Дамата с кока- езерото в подножието на Газей, а от така наречената „премка“ е удивителна панорамата към Попово езеро. За напреднали е връх Джано, от чието било се виждат трите Кременски езера. Това е и пътят към най-фотографираното място в Пирин- Тевно езеро с връх Каменица.

Хотел „Русковец“- хижа Гоце Делчев – 12км. по хубав асфалтов път

Хижа Гоце Делчев-хижа Безбог със седалков лифт- 30мин.

От местността Бетеловото е горският път към Хижа Яворов. Разстоянието е 9км. От хижа Яворов са предизвикателните маршрути по билото на Кончето към Вихрен, към Даутов връх, към скалния масив Стъпалата и др. Това е мраморния дял на планината. Тук няма да съзрете езера, защото водата дълбоко пропада под каменните насипи, за да излезе на повърхността в равните подпланински полета. Забележителни са пропастните долини с отвесни стени и опасни сипеи на Разложки суходол и Бански  суходол, които са се оформили в резултата на действието на ледници преди стотици години.

Хотел Русковец- Бетеловото /в посока град Разлог/- 20км.

Релакс сред природата

Други хижи в Пирин:

Хижите са свързани с добра инфраструктура със селищата, от които тръгват маршрутите към тях.

 • Пирин- изходна точка от град Мелник;
 • Малина- на 18км от изходна точка село Пирин;
 • Лагера на 16км и Загаза на 22км от изходна точка град Кресна;
 • Моравица- изходна точка от село Брежани;
 • Синаница, Беговица на 29км, Яне Сандански на 18км от изходна точка град Сандански до местността Попина лъка;
 • Предел – разклонение преди най-високата точка на прохода Предел;
 • Попови ливади на 16км. от изходна точка град Гоце Делчев, интересна е с изкачването на връх Ореляк;

В подножието на Пирин, извън територията на Национален парк Пирин се предлагат различни активности и спортен тиймбилдинг. Банско като утвърден център на дестинацията, концентрира усилията на всички, които се занимават със спорт.

Какво можете да практикувате:

1.    Пейнтбол

Пейнтболът в България е нов спорт, зародил се през 2005г. С мисията да популяризират пейнтбола се заемат Ивайло и Мариан Икономови от Банско, които се запознават със спорта, докато живеят и работят в Австрия. Като „ИМИ СПОРТ“ те организират в България първите професионални пейнтбол турнири и основават Българска пейнтбол лига. В околностите на Банско оформят две зони за  пейнтол сред гора, като предлагат пълно оборудване и професионални инструктори. Услугите, които предлагат са пейнтбол за деца, за възрастни, арчъритаг и тиймбилдинг. „ИМИ СПОРТ“ организират единствени в България корпоративни тиймбилдинги с пейнтбол с до 100 участника. Заниманията се организират при минимум 10 участника. Децата трябва да са над 10 години. Цената е 30лв. на човек с включено пълно оборудване и инструктор.

2.    Колоездене

Велотуризъм

Банско е утвърдена дестинация за планинско колоездене. Многобройни са колоездачните турове, които свързват в мрежа селищата в котловината: Банско, Добринище, Баня, Пирин голф клуб. Много от тях са със забавни имена като:

 • „Хитра дама“,
 • Калната баня“- дълъг маршрут от Банско към Мочарата, хижа Гоце Делчев и село Обидим,
 • „Пирин голф клуб“ е маршрут в западна посока от Банско към Пирин голф клуб с дължина 20км. Стил: крос-кънтри.
 • „Перфектен ден“- Маршрутът тръгва от Посетителския информационен център на парка в запдна посока. Макар и с дължина само 16км. той е изключително вълнуващ с изкачвания и стремглави спускания, с колоездене сред гора
 • „Умрялото куче“- отново се тръгва от Посетителския център на парка със стръмно изкачване до бившата станция на Министерски съвет и движение в източна посока, в гора към местностите Св. Никола и Бареви блата. Първоначално карането е само в гора, а обратния тур е по полските пътища. Дължина 16км.
 • „Път за никъде“- обиколен тур в стил крос-кънтри с висока трудности дължина 28,5км.
 • „Чалин“ – е маршрут за професионалисти. Носи името на местността Чалин валог, която е известна с първата ски писта в Банско. Трасето е стръмно и трудно за почитатели на ендуро и фрирайда. Дължина 4км. с най-висока точка 1467мнв и най-ниска- 997м.н.в.
 • „Кой се осмелява да победи“ – трасе за спускане в стил даунхил, част от маршрута „Чалин“. Труден маршрут с дължина 75км.
 • „Път за никъде“,
 • „Мечока“- трасе за спускане в стил даунхил
 • „Тегата“- трасе за спускане в стил даунхил
 • „ВиК“- трасе за спускане в стил даунхил
 • „Семейно трасе Добринище“- Започва от Банско с дължина 17км. в стил крос-кънтри по полъските пътища и сред ширнали се нивя. Сутрин е огряно от изгрева, а следобед попада в сянката на пиринския силует, което е доста приятно.

Маршрутите се минават с професионален инструктор, който добре познава терените. Специализираните в тази услуга фирми предлагат колела за планинско колоездене и оборудване. Наем на колело е с цена 30лв. на ден, а туровете- 60лв. на час

3.    Скално катерене

Траверси за скално катерене за любители са изградени на скалите в местността Пещерите край Банско. В Банско има утвърдена школа по скално катерене. Традициите се свързват с екипа на Планинска спасителна служба в Банско. Известни катерачите от Банско от миналото са: Димитър Бърдарев- участник в експедицията за изкачване на Еверест, Никола Проев, в чиято чест в края на зимата всяка година се организира национално състезание по планинско рали.

В близост до хотел „Русковец“ е центъра за приключения „Планински клуб България“. Тук са изградени въжен парк сред борова гора за малки и големи и стена за катерене. Предлагат се още конна езда, АТV, джип сафари и др.

4.    Рафтинг по река Струма

Пирин е вододел на две реки: Места и Струма. Южните склонове на планината опират в долината на река Струма. При Кресненското ханче е центъра за рафтинг по реката. В Банско организаторът на рафтинга „Адвенчър нет“ има собствен офис.

5.    Офроуд джип сафари с водач:

Тур около Банско с продължителност около два- три часа. Трасетата минават в подпланинските територии, около красивите язовири Белизмата и Криниц.

Офроуд джип сафари от Банско до Мелник с посещение на Роженския манастир. Продължителност: 5-6 часа

Офроуд джип сафари от Банско до Белица с посещение на Парка за танцуващи мечки

Офроуд джип сафари около Банско

Продължителност: 2-3 часа

6.    Конна езда

Центърът за конна езда в Разложката котловина е село Бачево. Там са изградени няколко конни бази, а разходките и свободната езда се водят от доказани професионалисти. Макар и в Рила, дестинацията е близо до Банско и Добринище. Желаещите да посетят мястото ще се удивят от панорамата към върховете на Пирин.

В Банско действа конна база „Кошерината“ в едноименната местност над Посетителския информационен център на парк Пирин. Базата е на широка поляна, заобиколена от гора. След ездата може да се разходите в близката околност, да наберете горски ягоди и билки за чай.

Атракционен парк „Не се отказвай“ в Добринище

7.    Рила фън парк на 12км. от Белица

Парк за танцуващи мечки

Забавна зона в близост до Парка за танцуващи мечки в Белица. Атрактивното влакче се спуска по наклонени серпентини и после влиза в рилската гора. Дължината на релсите е 1400м. Най-високата точка е на 1345мнв, а най-ниската- 1200мнв. Работното време на парка е всеки ден от 10:00ч. до 18:00ч. Билетите за деца за едно спускане са 10лв., а за възрастни- 15лв.

8.    Риболов

Няколко са местата, където можете да ловите риба, а после и вкусно да си я хапнете. Това е старият рибарник в Добринище, разположен край пътя за хижа Гоце Делчев, язовирите Кринец и Белизмата край Банско, Рила фиш край Белица.

Хотел „Русковец“ е партньор на местния бизнес. При нас можете да получите подробна информация за всички активности в региона.

Очакваме Ви!

Picture of Ваня Грънчарова

Ваня Грънчарова

Участвам активно в културния живот на туристическа дестинация Банско. Член съм на родолюбивото сдружение „Дедо Лазко“. Ангажиментите си към туристическия бизнес съчетавам с преподавателска работа по предметите история и философия. Част съм от авторския екип за адаптирането на „История славянобългарска“ за ученици. Фирма „Арт Идея Бг“ за дизайн, интернет порталът за кулинарен туризъм www.culinarytourism.bg и проектът „Вкусът на Банско“ развивам като напълно мои авторски пространства.