Изкачване на Вихрен – как да се подготвим?

Всеки, който поне веднъж е имал възможността да види със собствените си очи Пирин, ще ви каже, че там има нещо магическо и красиво. Трудно е да се опише с думи, това чувство трябва да се преживее, категорични са запалените планинари и туристи.

Тук се намират едни от най-впечатляващите природни забележителности в България. Но безспорно, най-голям интерес предизвиква Вихрен – първенецът на Пирин. Със своите 2914 м. върхът е втори по височина след Мусала и се нарежда на трето място на Балканите. Изкачването му определено може да бъде предизвикателство, дори за опитни и подготвени катерачи.

Ако сте решили да покорите най-високия връх на Пирин, непременно трябва да се подготвите добре. В противен случай рискувате това приключение да се увенчае с неуспех. А както вече казахме, гледката от върха е магическа и пленяваща.

За да не пропуснете възможността да ѝ се насладите, в тази статия сме обобщили най-важните неща, които трябва да правдивите, преди да се отправите към вр. Вихрен:

Кога е най-подходящо да изкачите върха?

Най-доброто време да изкачите Вихрен, определено е през летните месеци. Тогава температурите са по-високи и не е чак толкова студено, което улеснява прехода. Ако планирате поход до върха, най-добре го осъществете в месеците между Юни и Септември. Ако нямате опит в катеренето и не разполагате със специализирана екипировка, съветваме ви да не се отправяте на поход през останалата част от година, тъй като може да бъде опасно.

катерачи наблюдаващи планината

 

Проверете прогнозата за времето

Повече от задължително е да проверите прогнозата за времето. Както знаете, метеорологичните условия в планината се променят много бързо и не е изключено времето да ви изненада. Не бива да разчитате на това, че е лято и непременно ще е топло.

Интересен факт е, че старото име на Вихрен е било Елтепе, което в превод означава “върхът на бурите”. Това име никак не е случайно. Затова не рискувайте да попаднете в силна буря, докато се катерите нагоре. Лошото време не само ще провали преживяването и ще прекъсне похода, но може да изложи здравето и живота ви на опасност.

Какво да облечете?

Дори и през летния сезон, не подценявайте планината. Вземете топли дрехи и ветроустойчиво яке, които ще ви предпазят от неблагоприятни метеорологични условия. Добра идея е да структурирате облеклото си на пластове, за да може да събличате или обличате отделни дрехи, когато имате необходимост.

Дъждобранът е още едно полезно допълнение към списъка с неща, които да вземете.
Когато се намирате на висока надморска височина, слънцето пече силно. Затова е добре да се екипирате с шапка. Слънчеви очила също биха могли да са от полза. За да предпазите кожата си, препоръчително е да използвате слънцезащитен лосион върху откритите части на тялото.

Удобните обувки са задължителни

Винаги, когато сте в планината, трябва да носите подходящи обувки. Теренът нагоре към връх Вихрен е изпълнен с неравности и труднопроходими участъци, така че за ваша безопасност е необходимо да носите обувки за катерене. Стандартните маратонки имат по-тънки подметки, с които ще усещате дискомфорт всеки път, щом настъпите камък. Освен това може да се хлъзгат, което да доведе до падане и нараняване. Ако не разполагате със специални обувки и се наложи да си купите, по възможност изпробвайте ги на по-кратък поход, за да сте сигурни, че са ви удобни и няма да наранят краката ви.

udobnite obuvki sa zaduljitelni 2

Провизии

Нагоре няма много места, от които може да си налеете вода, затова непременно се запасете с няколко литра в раницата. Катеренето е изморително, така че ще ви се наложи да спрете на някое хубаво място, за да си починете. В планината апетитът се покачва, така че вземете и хранителни провизии – сандвичи, плодове и т.н. Други полезни неща, които може да вземете за всеки случай – са джобно ножче, кибрит или запалка, фенерче, аптечка.

Изберете маршрут

Последно, но не и по значение, това е изборът на маршрут. Върхът може да бъде покорен по няколко различни маршрута, които имат различна трудност. Съветваме ви да изберете този, който отговаря не само на желанието ви, но и на физическата ви подготовка, опит и умения. За начинаещи и любители, най-лек е т.нар. Царска пътека. Маршрутът започва от хижа Вихрен и много от хората го предпочитат пред останалите.
Подгответе се добре и не забравяйте да вземете телефона или фотоапарата си, за да уловите невероятните гледки от върха.

Picture of Ваня Грънчарова

Ваня Грънчарова

Участвам активно в културния живот на туристическа дестинация Банско. Член съм на родолюбивото сдружение „Дедо Лазко“. Ангажиментите си към туристическия бизнес съчетавам с преподавателска работа по предметите история и философия. Част съм от авторския екип за адаптирането на „История славянобългарска“ за ученици. Фирма „Арт Идея Бг“ за дизайн, интернет порталът за кулинарен туризъм www.culinarytourism.bg и проектът „Вкусът на Банско“ развивам като напълно мои авторски пространства.