Активности в Национален парк Рила

Рила е безценно природно съкровище и свещена обител. Най-високата планина на Балканите с първенец връх Мусала пази тайни от древни времена,  закриля най-голямата християнска обител на българите: Рилският манастир и вдъхновява духовни учители като Петър Дънов.

Самият Национален парк Рила е създаден през 1994г. От 1996г. центърът на управлението е в град Благоевград. Площта на защитената зона е 10792,7ха, като в нея се включват четири забележителни резервата: Ибър, Централен рилски резерват, Парангалица и Скакавица. Територията на парка е разделена на две зони: северна част и южна част. Проходът Предел е границата на планинския масив с Пирин, а Юндола с Родопите.

Национален парк Рила

Какво да правим в Рила?

До село Бачево на 17 км от Добринище в посока Разлог

Село Бачево

Разположено е на хълм с височина 840м с панорамен поглед към билото на Пирин. Местните хора са работливи земеделци и коневъди, пазещи ревниво своята бащина земя.

Малко хора знаят за безценния минерален извор Ръждавец преди Бачево. В цялата котловина известно, че хладката му вода е магически лек за отворени рани и ожулвания. Банята представлява открито топло с проточна вода сред дърветата. Свободна е за ползване и е изцяло оставена на отговорното поведение на ползващите я!

Конна езда в Рила

Конна езда в Рила

Конният спорт е с дълбоки традиции. Най-тачените празници за бачевци са кушиите на Тодоровден, общата селска трапеза на Гергьовден при старото светилище и впоследствие християнски параклис при Джерджевата скала и  Димитровден, който се почита с голям курбан в едноименната църква. Тук може да се практикува любителски и професионално конна езда в изградените няколко конни бази. В съвремие, където дигиталния бизнес ангажира все повече хора далеч от природата, Конна база Периволас в Бачево има важна мисия- хипотерапия или лечебна езда. Конете са благородни животни. Те усещат инстинктивно своите ездачи и с плавния си хода, който изисква определена стойка, подпомагат профилактиката на гръбначни изкривявания.

Риболов на пъстърва в бистрите води на Бачевската река

Пъргавата рилска река в местността Перивол е скрита под сянката на стари курии /елша/. Перивол е недалеч от Бачево, а до местността се стига по горски път. Широките цветни поляни се редуват със зеленчуковите градини, а неприкосновените рилски гори даряват спокойствие и пълна наслада в прегръдката на природата.

АТV в село Годлево на 20км. от Русковец

Скрито от случайни погледи, Годлево през Възраждането е будно чисто българско село, с търговско съсловие и образовани люде. За котловината то дава най-подготвени даскали във времена на тъмнина и безпросветност. Те оставят своята светла диря в историята на образованието както в Банско, така и в Мехомия, Белица, Якоруда и от другата страна на Пирин планина. Наред с това Годлево е известно със своето животновъдство. Мандрите за сирене, кашкавал и масло се отличават с екологично производство и истински български вкус. Сред  запазените рецепти на годлевци е мътеницата, прясно битото пухкаво масло и шуплата със сирене на няколко ката.

В Годлево се развива екотуризъм. Големите празници са вторият ден на Великден, Св. Илия и Голяма Богородица.

От спортните активности можете да се възползвате от разходка с АТV по старите селски пътища свързващи в едно Бачево, Годлево и Добърско. И в тази сфера времето доведе до обединяване на усилията, като услугата се осъществява от няколко спортни фирми в Банско. 

Паркът за танцуващи мечки в Белица на 25км от Добринище

Хуманният проект на френската актриса Бриджит Бърдо е сред емблемите в туризма на Югозапада. Той се осъществява в отдалечена на 12км местност край Белица, в близка до естествената среда зона. Обхваща площ от 120 000 m² на надморска височина между 1200 и 1345m. Лятно работно време: 12:00 – 18:00 (април-юни); 10:00 – 12:00 и от 13:00 до 18:00 ч. (юли-август). До преди няколко години посещението на  парка бе безплатно и въпрос на дарения на посетителите, но днес то е платено. Цената е 10лв. за възрастен и 3лв. за деца. Груповите посещения изискват предварителна резервация и се ползват с преференциални билети: деца от 7 до 18г. – 2лв., а възрастни- 6лв.

В близост е атрактивното планинско влакче с дължина 1400м.  и зона за пикник с маси и пейки.

Дестинацията е известна и със своя риболов. Може да бъде посетен водоема за риболов и рибен ресторант край Белица по пътя за Семково. Неговата ценност е във факта, че той е край реката и водата е напълно проточна, което е от изключително важно за чистотата и вкусна на рибата.

Семействата с деца чудесно могат да се забавляват в изградения зоокът с всякакви домашни животни и птици, люлки и пързалки.

Туристически маршрути в Рила

В летните жеги планината дава прохлада и свежест. Добринище, с благоприятното си местоположение между три планини: Пирин, Рила и Родопите, се очертава като подходящ базов лагер за опознаване не само на Пирин, към чиито върхове е обърнал взор, но и на Рила. Южните склонове на Рила местните хора наричат Припеците, заради щедрата слънчева светлина, която ги обгръща през цялата година.

7-те Рилски езера

Подходите към тази част на планината са малките градчета Белица с курортната зона Семково /18км. по асфалтиран път/, Якоруда с хижа Трещеник, до която се стига по асфалтов път с дължина 20км. /последните 4км от който са с чакъл/ и Белмекен- високопланинската спортна база на 25км. от Юндола. Национален парк Рила има административен офис в град Разлог, разположен в емблематичната от историческа гледна точка Кипрева къща, където Левски през 1869г. създава таен революционен комитет.

Ако сте почитател на спорта и планинските маршрути от „Русковец“ можете да планирате преходи в Рила в няколко посоки, като разстоянията до входовете на рилския парк не са по-отдалечени от аналогичните портали в Пирин.

По-леките маршрути са:

  • От Белица до хижа Семково с автомобил и от там пеш до връх Вапа /2638мнв/ и хижа Рибни езера /2230мнв/.

    Цялото трасе е с продължителност 4,3ч. В близост е Смрадливото езеро /на разстояние – 0,45ч./ – най-голямото по площ високопланинско езеро на Балканския полуостров, 240 дка.

  • От село Добърско до хижа Добърско /1750мнв /. Маршрутът може да се съчетае с посещение на уникалната църква „Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ в Добърско. На площада може да се оставят колите и да се поеме пеш до хижа Добърско. Пътят минава през стара гора с много богатства: гъби, горски плодове и билки. Изградени са две еко пътеки: пътеката на рилската иглика и пътеката на глухаря. Продължителността на изкачването е час и половина. Съседни обекти са връх Езерник на 2 часа, хижа Македония на 3 часа, хижа Семково на 4.30 часа, хижа Чакалица на 4 часа
  • От Якоруда до хижа Трещеник /1695мнв/. Може да се достигне с кола, а после да се поемат пътеки към планинските висини. Хубава новина е, че в близост до хижата е изграден планински хотел със същото име, подходящ за отмора и вкусна храна. Околните маршрути са до:  местността Нехтеница за 1 час; до Якорудските езера (Синьото, Рибното и Мъртвото) за 2 часа. Сериозна подготовка изисква изкачването до хижа Грънчар /3 часа/, до върховете  Суха Вапа (2640мнв) и Ковач /2634 мнв/ за добре подготвени и физически издръжливи туристи.

От така посочените маршрути се стига до емблематичната хижа Македония. Денивелацията до там е сериозна, а по-практичните туристи достигат до нея от друга посока- от Благоевград и местността Картала и хижа Бодрост. Връщането от тази точка в Разложката котловина до прохода Предел е предизвикателно, но възнаграждаващо с красиви гледки начинание.

  • х. Македония – връх Капатник – м. Предела. Дължината на трасето е 24,5км и отнема 7,30ч.
  • х. Македония – Радовичка река – Рилски манастир.
Picture of Ваня Грънчарова

Ваня Грънчарова

Участвам активно в културния живот на туристическа дестинация Банско. Член съм на родолюбивото сдружение „Дедо Лазко“. Ангажиментите си към туристическия бизнес съчетавам с преподавателска работа по предметите история и философия. Част съм от авторския екип за адаптирането на „История славянобългарска“ за ученици. Фирма „Арт Идея Бг“ за дизайн, интернет порталът за кулинарен туризъм www.culinarytourism.bg и проектът „Вкусът на Банско“ развивам като напълно мои авторски пространства.