5 съвета за успешен и щастлив семеен планински преход

Вече времето е много подходящо за събиране на информация за различни места и градове, до които може да стигнете лесно и да направите страхотен семеен планински преход. Пирин планина е известна с невероятни гледки, приказни маршрути и езера, до които се стига сравнително лесно и са подходящи дори за семейства с малки деца. Ето затова в тази статия искаме да ви запознаем с 5 от най-важните правила, които е добре да спазвате за успешен и щастлив преход. 

1. Започнете плавно и намерете добра пътека, която отговаря на вашата активност

Намерете местен, кратък, но умерено предизвикателен поход и се запознайте с него. Направете онлайн проучване за най-доброто време за пътуване, надморска височина, колко разстояние ще изминете и какво казват хората за пътеката. Не бързайте, не сте на състезание. Отделете време, за да се насладите на пейзажа и околностите. Не всеки ден излизате от офиса или дома си, за да видите гледки като тези. 

Отсядайки в хотел Русковец, ще се убедите в красотата на Пирин планина и зашеметяващите гледки от апартаментите, именно затова ви съветваме да разгледате добре местността и да обиколите забележителностите по време на престоя ви в Добринище. 

2. Проверете времето

Времето може да бъде непредсказуемо, поради което е важно винаги да проверявате прогнозата няколко дни преди похода, както и няколко часа преди него. Тази информация ще ви позволи да опаковате багажа си и да се облечете подходящо, а и да промените плановете си, ако е необходимо. Може да се наложи да пренасрочите планинската разходка, ако се предвиждат гръмотевични бури.

Това обаче, не бива да ви спира да се насладите на страхотната СПА зона в хотела, където ще успеете да прекарате следобеда си, докато децата ви играят в детския кът. Поръчайте си чаша ароматно кафе или чай и се насладете на заслужена почивка, любезен и професионален персонал, както вкусна храна и голямо пространство за разходка и игра навън. 

3. Кажете на някого за пътуването

Кажете на някого точното място, където планирате да отидете, както и кога очаквате да се върнете. Така ще сте сигурни, че каквото и да се случи винаги има на кого да разчитате. Също така може да съобщите на рецепция, че планирате да направите подобна разходка, а нашите служители ще ви разкажат повече за местността и ще ви дадат съвети, ако имате нужда. 

4. Опаковайте десетте основни неща

Тези 10 неща е важно да опаковате, за да сте в безопасност на открито. Можете да ги променяте в зависимост от сезона. Те ще станат най-добрите ви приятели по пътеката, така че ги опознайте наистина добре.

  • Вода
  • Храна
  • Мини аптечка
  • Преносимо зарядно
  • Шапка
  • Дъждобран
  • Няколко протеинови барчета за енергия
  • Карта (в случай, че загубите обхват)
  • Фотоапарат
  • Спрей против насекоми

5. Удобство, удобство, удобство

 

Ще бъдете много нещастни по време на похода си, ако носите неудобни обувки или такива, с които ходите за първи път. Оставете дънките и модните обувки у дома. Заложете на влагоотвеждащо облекло и пропуснете памука, а относно обувките се насочете към специализираните. 

В хотел Русковец може да се насладите на голямо спокойствие, много възможности за разходка, както по пътеки, така и да направите преход в планината. След това ви очакваме да се насладите на СПА зоната, вкусна храна специално подбрана за всеки вкус, както и голямо пространство за разходка в зоната на комплекса. Кога са свободните ви дати?

Picture of Ваня Грънчарова

Ваня Грънчарова

Участвам активно в културния живот на туристическа дестинация Банско. Член съм на родолюбивото сдружение „Дедо Лазко“. Ангажиментите си към туристическия бизнес съчетавам с преподавателска работа по предметите история и философия. Част съм от авторския екип за адаптирането на „История славянобългарска“ за ученици. Фирма „Арт Идея Бг“ за дизайн, интернет порталът за кулинарен туризъм www.culinarytourism.bg и проектът „Вкусът на Банско“ развивам като напълно мои авторски пространства.