Why spend your family vacation in the mountains?

Защо да прекараме семейната си почивка в планината?

Ако семейството е важно за теб, ако желаете да прекарате пълноценно и отдадено почивката си с най-любимите си хора- изберете планината. Не е задължително да си поставите най-високи цели още от първия  път, а просто поемете от някое китно подпланинско местенце, слейте се с местните хора, за да почувствате топлината и задушевността на една общност, в която ще бъдете забелязани.

Планината може да Ви даде необходимото уединение, така че напълно да се отдадете на семейството си. Околната среда ще бъде Ваш приятел, а природата- изключителен учител.

Ходенето в планината е здраве и младост

Чистият горски въздух насища кръвта с кислород и има важна роля за червените кръвни клетки /еритроцитите/, които са основен трансмитер на кислорода и въглеродния двуокис в човешкото тяло. Горската разходка подобрява дейността на дихателната система на човека, а когато това е съпроводено с движение по пътека край река е истинска озонова терапия. Озонът е кислород с три молекули, който е отлично средство за борба срещу вируси и бактерии,  спомагащ за преодоляване на болката при болестни състояния. Да отидат на почивка с деца в планината е истински рай за родителите. Алергиите и астмата са сред често срещаните състояния при децата, особено при живущите в големите градове. Отново гората тук идва на помощ с нула процента прахови частици и ниски нива на алергени.

Планините в България са зонирани спрямо надморската височина.

  • От 900 до 1500м.н.в е района на широколистните и смесени гори, и храсти. Забележителни букови насаждения обграждат горския път от Добринище до Обидимското манастирче, към тях се добавят красиви брези по пътя за хижа Гоце Делчев. Невероятна е и пътеката от местността Бетеловото в посока хижа Яворов. Буковата гора създава усещане за спокойствие и благородство.
  • От 1300 до 2200м.н.в. е поясът на иглолистните гори от бор, мура, ела, смърч. Специално внимание тук обръщаме на фитонцидите- летливи съставки на етеричните масла, способни да убиват микробите или да спрат тяхното развитие. Не случайно японците, които се славят с божественото си преклонение към природата, разработват своя здравословна система с разходки в гора /“шинрин-йоку“/, като обръщат внимание на вековните гори и дървета като проводници на мощна сила от недрата на земята, небесната синева и слънцето. Недалеч от Русковец СПА комплекс с научни изследвания в миналото е установена такава климатотерапевтична зона. Това е местността Логовете край хижа Гоце Делчев. Тя е богата на води, с високи борови гори, обграждащи широки поляни. Пътеките към местността Мочарата, към хижа Безбог, към Широката поляна и др. са с лека и средна трудност. Разходката по тях освен дихателна терапия, съдейства за укрепване на сърдечната дейност и стимулира обмяната на веществата.
  • От 2200 до 2500м.н.в. е зоната на субалпийските храстови съобщества /клек, хвойна, боровинка, елша, лапландска върба/. Както става ясно, от тук започват пътеките за добре подготвените физически планинари. Ако сте в „Русковец“ емблематичната хижа Безбог /2224м.н.в./ е подходящия базов лагер. Разположена край бреговете на красиво езеро хижата е красива през всички сезони. Макар и да функционира седалков лифт- ветеран, който изкачва от хижа Гоце Делчев до хижа Безбог за 35-40 минути, верните планинари имат алтернатива: изкачване по широкия горски път: по-бавно, по-смислено, по-отговорно, по-свързващо с околния свят. От хижа Безбог е популярен маршрута до Попово езеро- най-голямото в Пирин и до усамотените Самодивски езера. Забележителен маршрут в тази зона е този, започващ от хижа Гоце Делчев до Широката поляна и Изворите в землището на село Места.
  • От 2500м.н.в. до 2900м.н.в. е зоната на алпийската растителност. Планината става сурова, а изпитанията големи – за хора със силен дух и кураж да се справят с предизвикателствата. Величествените върховете в парков район Безбог над Добринище: Безбог, Полежан, Газей, Джангал, Джано, Сиврия, възнаграждават с удивителни гледки всеки страстен планинар!

Горска хижа

Как планината сплотява семейството

По горските пътеки без телефони, слушалки и суета е мисия за разбирателство и сплотяване на семейството. Положителното отношение на децата към планината и емоционалното им свързване с нея трябва да започне от най-ранна възраст. Клишето за първите седем години важи и в този случай. Планината носи физическо здраве. Укрепването на мускулите, тренирането на издръжливостта, каляването на характера и постигане на целите са важни в съвремието, където всичко е лесно достъпно и е като скачен съд с леността и посредствеността.

Русковец Резорт е един от най-удобните спа хотели с минерална вода в планината, идеалната изходна точка за вашите приключения сред природата на Пирин.

Как да си прекарате времето в планината със семейството?

  • Подгответе се за пикник. Късметлии са гостите на Добринище. По пътя от градчето до хижа Гоце Делчев са изградени многобройни места за пикник с беседки, чешми и място за игри. Снабдете се с дърва за получаване на жар за печене, кибрит и разпалки. Местният фермерски пазар е в сряда сутрин. Типичната шарения с продажба на какво ли не, е доста забавна, а дружелюбните съвети на продавачите не са за пропускане. Но най-важното са пресните зеленчуци и плодове, които можете да си купите. Емблематичният фермерски пазар в Банско е в неделя, в Разлог в понеделник, а екзотиката на Якоруда в събота.  Прясна пъстърва за скара пък се предлага от стария рибарник на Иван Козарев, не далеч от Добринище или от ресторантчето при хижа Гоце Делчев. Още за пикника: непромокаемо одеяло, препарат срещу насекоми, дъски и прибори без излишества.
  • Наберете си билки за чай: до средата на юни- връхчета от бял бор в слънчевите крайпътни поляни и от клек високо около хижите; цветове от бъс край влажните долини за сироп за лимонада, цветове от глухарче за отвара; през юли: звоници /горски ягоди/, ароматна мащерка, риган и жълт кантарион, през август- боровинки.
  • Съберете горски цветя и листа за хербарий.
  • Рисувайте!
  • Опънете хамак между дървета и се люлейте до насита.
  • Фотографирайте това, което Ви е интересно. Направете си тематични фотоколекции от пеперуди, растения, дървета и пейзажи. Със сигурност Гугъл машината ще Ви припомня този ден винаги J

Планината дава знание

Пикник в планината

Стимулирайте любопитство на сетивата! Природата е разнолика. Зад мощния силует на планината се крие удивителен по своята същност и разнообразие свят. Възприятията на възрастните и децата са различни и когато те са заедно, преживяванията са много интересни. Възрастните могат да научат децата как да се ориентират по природни знаци, как да предугадят капризите на времето, кои са полезните растения и кои не трябва да се докосват.

Природата може да даде нов начин за общуване и да разкрие неподозирани възможности за развитие. Тя е спасение и удивление. Ходенето в планината изморява, но успокоява тревожните мисли и балансира. Планината дава много поводи за разкази и ни връща към истинската българска същност на хора, влюбени в земята си.

Семейна почивка на планина – очакваме ви

Планината зарежда дългосрочно със здраве и положителна енергия всеки, който пристъпи в нейното царство. Срещата с  природата стимулира четенето и изследователския дух на децата, развива тяхната интелигентност. Това може да се превърне в траен интерес и бъдеща професия.

Vanya Grancharova

Vanya Grancharova

I actively participate in the cultural life of the tourist destination Bansko and I’m a member of the patriotic association "Dedo Lazko". I combine my commitments to the tourism business with teaching at the high school in Bansko. I am part of the author's team for the adaptation of „Slavic Bulgarian History“ for students. My favorite projects that I develop with passion and enthusiasm are: "Art Idea Bg" company for design, the internet portal for culinary tourism www.culinarytourism.bg and the "Taste of Bansko" project as entirely my author's spaces.

лого хоризонтално

Русковец Термал Резорт

Абонирайте се за нашия бюлетин