Защо да прекараме семейната си почивка в планината?

Ако семейството е важно за теб, ако желаете да прекарате пълноценно и отдадено почивката си с най-любимите си хора- изберете планината. Не е задължително да си поставите най-високи цели още от първия  път, а просто поемете от някое китно подпланинско местенце, слейте се с местните хора, за да почувствате топлината и задушевността на една общност, в която ще бъдете забелязани.

Планината може да Ви даде необходимото уединение, така че напълно да се отдадете на семейството си. Околната среда ще бъде Ваш приятел, а природата- изключителен учител.

Ходенето в планината е здраве и младост

Чистият горски въздух насища кръвта с кислород и има важна роля за червените кръвни клетки /еритроцитите/, които са основен трансмитер на кислорода и въглеродния двуокис в човешкото тяло. Горската разходка подобрява дейността на дихателната система на човека, а когато това е съпроводено с движение по пътека край река е истинска озонова терапия. Озонът е кислород с три молекули, който е отлично средство за борба срещу вируси и бактерии,  спомагащ за преодоляване на болката при болестни състояния. Да отидат на почивка с деца в планината е истински рай за родителите. Алергиите и астмата са сред често срещаните състояния при децата, особено при живущите в големите градове. Отново гората тук идва на помощ с нула процента прахови частици и ниски нива на алергени.

Планините в България са зонирани спрямо надморската височина.

  • От 900 до 1500м.н.в е района на широколистните и смесени гори, и храсти. Забележителни букови насаждения обграждат горския път от Добринище до Обидимското манастирче, към тях се добавят красиви брези по пътя за хижа Гоце Делчев. Невероятна е и пътеката от местността Бетеловото в посока хижа Яворов. Буковата гора създава усещане за спокойствие и благородство.
  • От 1300 до 2200м.н.в. е поясът на иглолистните гори от бор, мура, ела, смърч. Специално внимание тук обръщаме на фитонцидите- летливи съставки на етеричните масла, способни да убиват микробите или да спрат тяхното развитие. Не случайно японците, които се славят с божественото си преклонение към природата, разработват своя здравословна система с разходки в гора /“шинрин-йоку“/, като обръщат внимание на вековните гори и дървета като проводници на мощна сила от недрата на земята, небесната синева и слънцето. Недалеч от Русковец СПА комплекс с научни изследвания в миналото е установена такава климатотерапевтична зона. Това е местността Логовете край хижа Гоце Делчев. Тя е богата на води, с високи борови гори, обграждащи широки поляни. Пътеките към местността Мочарата, към хижа Безбог, към Широката поляна и др. са с лека и средна трудност. Разходката по тях освен дихателна терапия, съдейства за укрепване на сърдечната дейност и стимулира обмяната на веществата.
  • От 2200 до 2500м.н.в. е зоната на субалпийските храстови съобщества /клек, хвойна, боровинка, елша, лапландска върба/. Както става ясно, от тук започват пътеките за добре подготвените физически планинари. Ако сте в „Русковец“ емблематичната хижа Безбог /2224м.н.в./ е подходящия базов лагер. Разположена край бреговете на красиво езеро хижата е красива през всички сезони. Макар и да функционира седалков лифт- ветеран, който изкачва от хижа Гоце Делчев до хижа Безбог за 35-40 минути, верните планинари имат алтернатива: изкачване по широкия горски път: по-бавно, по-смислено, по-отговорно, по-свързващо с околния свят. От хижа Безбог е популярен маршрута до Попово езеро- най-голямото в Пирин и до усамотените Самодивски езера. Забележителен маршрут в тази зона е този, започващ от хижа Гоце Делчев до Широката поляна и Изворите в землището на село Места.
  • От 2500м.н.в. до 2900м.н.в. е зоната на алпийската растителност. Планината става сурова, а изпитанията големи – за хора със силен дух и кураж да се справят с предизвикателствата. Величествените върховете в парков район Безбог над Добринище: Безбог, Полежан, Газей, Джангал, Джано, Сиврия, възнаграждават с удивителни гледки всеки страстен планинар!

Горска хижа

Как планината сплотява семейството

По горските пътеки без телефони, слушалки и суета е мисия за разбирателство и сплотяване на семейството. Положителното отношение на децата към планината и емоционалното им свързване с нея трябва да започне от най-ранна възраст. Клишето за първите седем години важи и в този случай. Планината носи физическо здраве. Укрепването на мускулите, тренирането на издръжливостта, каляването на характера и постигане на целите са важни в съвремието, където всичко е лесно достъпно и е като скачен съд с леността и посредствеността.

Русковец Резорт е един от най-удобните спа хотели с минерална вода в планината, идеалната изходна точка за вашите приключения сред природата на Пирин.

Как да си прекарате времето в планината със семейството?

  • Подгответе се за пикник. Късметлии са гостите на Добринище. По пътя от градчето до хижа Гоце Делчев са изградени многобройни места за пикник с беседки, чешми и място за игри. Снабдете се с дърва за получаване на жар за печене, кибрит и разпалки. Местният фермерски пазар е в сряда сутрин. Типичната шарения с продажба на какво ли не, е доста забавна, а дружелюбните съвети на продавачите не са за пропускане. Но най-важното са пресните зеленчуци и плодове, които можете да си купите. Емблематичният фермерски пазар в Банско е в неделя, в Разлог в понеделник, а екзотиката на Якоруда в събота.  Прясна пъстърва за скара пък се предлага от стария рибарник на Иван Козарев, не далеч от Добринище или от ресторантчето при хижа Гоце Делчев. Още за пикника: непромокаемо одеяло, препарат срещу насекоми, дъски и прибори без излишества.
  • Наберете си билки за чай: до средата на юни- връхчета от бял бор в слънчевите крайпътни поляни и от клек високо около хижите; цветове от бъс край влажните долини за сироп за лимонада, цветове от глухарче за отвара; през юли: звоници /горски ягоди/, ароматна мащерка, риган и жълт кантарион, през август- боровинки.
  • Съберете горски цветя и листа за хербарий.
  • Рисувайте!
  • Опънете хамак между дървета и се люлейте до насита.
  • Фотографирайте това, което Ви е интересно. Направете си тематични фотоколекции от пеперуди, растения, дървета и пейзажи. Със сигурност Гугъл машината ще Ви припомня този ден винаги J

Планината дава знание

Пикник в планината

Стимулирайте любопитство на сетивата! Природата е разнолика. Зад мощния силует на планината се крие удивителен по своята същност и разнообразие свят. Възприятията на възрастните и децата са различни и когато те са заедно, преживяванията са много интересни. Възрастните могат да научат децата как да се ориентират по природни знаци, как да предугадят капризите на времето, кои са полезните растения и кои не трябва да се докосват.

Природата може да даде нов начин за общуване и да разкрие неподозирани възможности за развитие. Тя е спасение и удивление. Ходенето в планината изморява, но успокоява тревожните мисли и балансира. Планината дава много поводи за разкази и ни връща към истинската българска същност на хора, влюбени в земята си.

Семейна почивка на планина – очакваме ви

Планината зарежда дългосрочно със здраве и положителна енергия всеки, който пристъпи в нейното царство. Срещата с  природата стимулира четенето и изследователския дух на децата, развива тяхната интелигентност. Това може да се превърне в траен интерес и бъдеща професия.

Picture of Ваня Грънчарова

Ваня Грънчарова

Участвам активно в културния живот на туристическа дестинация Банско. Член съм на родолюбивото сдружение „Дедо Лазко“. Ангажиментите си към туристическия бизнес съчетавам с преподавателска работа по предметите история и философия. Част съм от авторския екип за адаптирането на „История славянобългарска“ за ученици. Фирма „Арт Идея Бг“ за дизайн, интернет порталът за кулинарен туризъм www.culinarytourism.bg и проектът „Вкусът на Банско“ развивам като напълно мои авторски пространства.