РОЖЕНСКИ МАНАСТИР

Маршрут: Добринище- автомагистрала Струма- Мелник- с. Рожен(Роженски манастир)- с. Златолист

Дистанция: 100км., на 6км. от Мелник и от село Златолист, на 15км. от град Сандански

Богородица е особено почитана в християнския пантеон на българите. Те виждат в нея образът на майката, уповават се на нея и `и се покланят с най-скъпите дарове, злато и сребро. Тя е наричана Вратарица- отваряща вратата към сърцето на Бога, Омиляющая- милееща, Пътеводителница- показваща истинския път, Ширшая небес или По-широка от небесата. Богородица е Животворен извор и символ на чистота и добродетелност.

8 септември- Рождество Богородично

Не са малко празниците на Богородица през календарната година. В чест на един от тях- Рождеството, е изграден манастирът Рождество Богородично, в покрайнините на село Рожен, Мелнишко.

Светите места имат една неотлъчна отлика- изградени са на места, отличаващи се с божествена красота и природна хармония. Места, където молитвата и съзерцанието носят възвисяване, смирение, надежда и душевна радост.

Роженският манастир е изграден на южен склон на Пирин, на невисок и огрявано през целия ден от слънцето хълм. Ако сте подготвени за планина, можете да се изкачите до манастира от село Рожен по хубава горска пътека.  Добре е да знаете, че асфалтовият път често се затваря от пясъчните наноси при дъжд и е забранен за автобуси.

Манастирът е добре укрепен с високи бели зидове. Над входа е изображението на Рождеството Богородично. Желязната порта пази следи от куршуми и набези. През Османското владичество манастирът е не само духовно средище, но и гнездо на комити.

Точната дата на основаването на Роженския манастир не е известна. Има поддатки за съществуването на църква на това място още през 9 век.  Основаването на манастира е вероятно през 13 век, по времето на Деспот Слав, владетелят на Мелник и племенник на българския цар Калоян (1197-1207). От 16 век датира главната църква, манастирската трапезария и някои жилищни сгради. Във времето манастирът е претърпявал нашествия и опожарявания, но винаги е бил възстановяван.

Забележителен е с красивата вътрешна украса на църквата, дърворезбата не дебърските майстори и светинята- икона „Св. Богородица Вратарица“.

Манастирът е действащ. Отваря врати всяка сутрин в 8 часа за литургия. Предоставят се стаи за поклонници. Притежава музейна сбирка от ценни икони, религиозни  предмети, дарения на поклонници и етнографска колекция от носии и шевици от Югозападна България.

„Молитвата е надежда и надеждата е молитва“

Включете във Вашата програма посещението на църквата „Св. Георги“ в село Златолист /на разстояние 6км./. Мястото носи светостта на Преподобна Стойна, нейната вяра и молитва. Преподобна Стойна е родена през 1883г. в Серско и има съдба подобна на пророчицата Ванга. Тя лекувала с искрена и дълбока молитва, прекланяйки се пред Св. Георги, пред Богородица и Христос. Хората разказват и вярват в истории за възвисяване на нейния дух над тялото.

В двора на църквата има чинар на 13 века.

Пешеходен  маршрут Мелник-Роженски манастир

Приятен пешеходен маршрут за разходка в планината, с продължителност около един час и половина. Пътеката минава през красиви местности, изпълнени с природни феномени и исторически обекти. Започва от Мелник като постепенно набира височина, прекосява мелнишки пирамиди и пясъчници и навлиза в млади дъбови гори, които по-високо се сменят с букови и иглолистни.

Пътеката не е добре маркирана. Тя криволичи, като минава през корито на така нареченото Роженско дере. В някои части все още се вижда калдъръма на стария винарски път, свързвал Банско с Мелник.  Препоръчваме Ви местен гид, който ще Ви разкаже много за региона.

Винена дегустация

Мелнишкият край предлага много възможности за дегустации на вина. Регионалните изби са обединени и заедно осъществяват различни инициативи. Създадена е картата на Винените маршрути, която се разпространява безплатно из целия регион.

Вижте още идеи за активности и разходки, които да направите в околностите на Банско!

Picture of Ваня Грънчарова

Ваня Грънчарова

Участвам активно в културния живот на туристическа дестинация Банско. Член съм на родолюбивото сдружение „Дедо Лазко“. Ангажиментите си към туристическия бизнес съчетавам с преподавателска работа по предметите история и философия. Част съм от авторския екип за адаптирането на „История славянобългарска“ за ученици. Фирма „Арт Идея Бг“ за дизайн, интернет порталът за кулинарен туризъм www.culinarytourism.bg и проектът „Вкусът на Банско“ развивам като напълно мои авторски пространства.