Маршрут на теснолинейката Септември – Добринище

Обичате ли тръпката от адреналин? Искате ли да пробвате нещо уникално и различно? Ако отговорът ви е „да“, то продължете да четете, защото ви предстои едно нестандартно пътешествие. Но няма да посетите обичайна дестинация, а ще я изживеете отвътре. Подарете си незабравими емоции и спиращи дъха гледки с теснолинейката Септември – Добринище.

Родопската теснолинейка

Историята на теснолинейката

Теснолинейката е едно от най-големите инженерни постижения в България от началото на 20-ти век. Тя е резултат на стремежа на българите да свържат различните части на страната, особено тези, които са труднодостъпни поради географските и топографските особености на Родопите. Целта на теснолинейката е не само да стимулира икономическия растеж в региона, но и да привлича туристи.

Проектът за изграждането на теснолинейката е бил одобрен след дълги обсъждания и анализи на региона при долините на реките Яденица, Ели дере (сега Чепинска) и Въча. Година по-късно решението е взето и през 1920 година започва нейното строителство. Трудностите на маршрута отказват двама инженери тогава, но завърналият се Германия инженер Стоян Митов се залавя с тази нелека задача.

Строителството на линията е било предизвикателство поради трудния релеф на местността. Без наличието на съвременна техника в процеса са пробити много тунели, построени са мостове и виадукти, за да се преодолеят естествените препятствия. Всеки километър от линията на теснолинейката разказва историята на упоритостта, иновациите и визионерството на българите, участвали в нейното изграждане.

На 2 август 1926 г., в 11 часа, първият влак по теснолинейката тръгва на път. След Саранбей (Септември), влакът спира на редица гари и завършва в гара Лъджене-Каменица, като пътуването продължава 3 часа и 22 минути.

На 30 юли 1939 г. се открива отсечката до гара Белица, като общата дължина на линията от Септември вече е 101 км. По този повод, Цар Борис III участва в празничното пътуване с влака, което остава в историята на местното население.

На 9 декември 1945 г. се открива 6-километровата отсечка от Банско до гара Добринище. Това е последният участък от линията на теснолинейката, който и до днес не е продължен до Гоце Делчев.

Теснолинейката Септември - Добринище

Маршрут на теснолинейката Септември – Добринище

За 125 км, Родопската теснолинейка преминава през разнообразни ландшафти, от низините на река Марица, през скалистите дефилета на Чепинска река, до високите планини на Рила и Пирин и открива живописни гледки, които си заслужава да видите. 

За да стигнете до нея, може да използвате влак, автомобил или автобус, като се качите от всяка спирка на по-големите градове – Септември, Велинград, Якоруда, Разлог, Банско и Добринище. На ден има по 4 влака в посока. 

Самият маршрутът минава през градове като Варвара, Аврамово, завои, тунели, някои от които полуразрушени, кантон „Милеви скали“. По целият път има 35 тунела, а най-дългият е този на границата на Родопи и Рила.  Теснолинейката осигурява неповторимо преживяване, прекосявайки разнообразни ландшафти и свързвайки значими точки като Велинград – известен със своите СПА центрове и природни дадености. Маршрутът предлага дъхавящи гледки, обединявайки културни и природни забележителности.

Разписание и билети

Ако сте решили да се отправите на това пътешествие, е препоръчително да проверите разписанието и да закупите билети предварително. Теснолинейката е изключително популярна сред туристите, затова е добре да планирате по-рано. Може да проверите онлайн на сайта на БДЖ, като изберете начална и крайна дестинация, както и дата. Там ще видите и най-точни цени на билетите. Обикновено за цялата отсечка Септември – Добринище цената е 6.50 лв. в едната посока и двупосочно – 11.70 лв.

Забележителности по пътя на теснолинейката Септември – Добринище

Пътуването е вълнуващо и обогатено с природна красота. Разгледайте и близките забележителности:

 1. Древният римски град Емпорион Пистирос

В района на село Ветрен се разполага древният римски град Емпорион Пистирос. Археологическите разкопки започват през 1989 г., като са разкрити части от стени, кула и бастион. Интересно е откритието на канал за отводняване и вероятни останки от домове.

 1. Археологически музей „Професор Мечислав Домарадски“

В Септември се намира музей, който проследява историята на региона, от древните траки до Емпорион Пистирос. Експозициите включват артефакти от древните траки и други интересни находки. Освен това, музеят има образователна роля, като организира различни кръжоци и занимания за деца.

 1. Музей на теснолинейката

На разстояние от 15 км от Септември, при гара Цепина, се намира музей, посветен на историята на теснолинейката. Отворен през 2017 г., той представя 100-годишната история на железницата чрез снимки, документи и автентично табло с разписание от 1985 г. Непременно го посетете.

”Теснолинейката Септември - Добринище”

 1. Крепостта Цепина

На 23 км от Септември, в Западните Родопи, се издига крепостта Цепина. Тя е била вероятно светилище на траките. През годините е принадлежала на Византия и България, като е била резиденция на деспот Алексий Слав. Заради уникалното си местоположение е известна като „непристъпната крепост“. Не пропускайте да я разгледате.

 1. Връх Милеви скали

Обичате природата? Тогава трябва да посетите връх Милеви скали в Западните Родопи. Въпреки трудния път и изкачването, гледката от 1593,5 метра височина е невероятна. Оттук може да видите Родопите, Дорково и крепост Цепина. Мястото е и исторически значимо поради сражението от 4-ти септември 1944 г.

 1. Плиоценски парк в Дорково

Място, което ще впечатли както децата, така и възрастните. Освен мастодонтите и другите палеонтологични находки, паркът предлага и панорамна гледка. Намира се само на 90 км от Добринище.

 1. Парк Клептуза във Велинград

Сърцето на Спа столицата на България предлага отдих, разходка и възможност за различни активности. Не пропускайте и карстовия извор Клептуза.

 1. Музей Вела Пеева във Велинград

Запознайте се с богатата история на Велинград чрез интересните експозиции в музея.

 1. Крепостта Калята край Якоруда

Докоснете се до историята на тази късноантична и средновековна крепост, която разкрива следите от миналото. В близост до Добринище е само на 30тина километра.

 1. Водопади Казаните

Природно чудо, което предлага уникални гледки и спокойствие. Намира се на около 30 км от Добринище.

 1. Парк за танцуващи мечки близо до Белица

Посетете дома на мечките и научете повече за тяхната естествена среда и начин на живот. Намира се около 25 км от Добринище.

 1. Екопътека Демянишка река

Съвсем близо до Добринище, на около 10 километра, може да откриете красотите на Пирин и се насладете на природата.

 1. Джин Кладенец в Банско

Разгледайте този уникален дървен кладенец, който е световен рекордьор по възраст. Дървото, от което е направено, е на цели 7275 години.

 1. Обидимски манастир Свети Панталеймон

Завършете пътуването си с духовно преживяване в този новопостроен, но значим манастир. Намира се на 6 км от Добринище.

Като заслужена почивка след дългата разходка с теснолинейката, може да завършите сред тиха и спокойна природа, СПА и други развлечения в Добринище. Русковец Резорт предлага 4 звездно изживяване, в което може да се отдадете на истинска почивка, да се насладите на невероятна кухня и да поплувате в минерален басейн с температура на водата от 30-33 градуса. Заповядайте!

 

Picture of Ruskovets Resort

Ruskovets Resort

Комплекс Русковец е разположен в живописната котловина на известния с минералната си вода курорт Добринище. Богатата зимна програма на дестинацията Банско – Добринище, отличните ски писти и модерни съоръжения са чудесна комбинация за заредена с много емоции зимна ваканция. Разстоянието до Банско e 6 км.