Екопътеки около Добринище

Безименният град край ДобринищеДобринище е малко курортно градче, заобиколено от 3 планини – Пирин, Рила и Родопите. Планинската локация и наличието на безценен природен ресурс – минералната вода, го правят притегателен център за туризъм. Избирайки хотел в Добринище, можете да съчетаете удоволствието от СПА релакс с минерална вода и  планински активности.
През зимата можете да се възползвате от ски пистите в Банско, който е само на 6 км. от Добринище. Отлична възможност за зимни спортове и най-вече биатлон предоставят и ски пистите в Добринище.
Пролетта, лятото и есента са изключително красиви и атрактивни в това китно планинско градче. Добринище става изходна точка на много планински маршрути по добре поддържани планински екопътеки в Пирин планина.
Ето и няколко идеи за интересни местности и екопътеки, с които да дадете ново измерение на пълноценната си почивка в Добринище.

Манастир „Св. Панталеймон“

Духовно пречистване, емоционална наслада и тонизираща разходка- така може да се определи еко пътеката до гальовно нареченото „Обидимско манастирче“- манастирът „Св. Панталеймон“ край Добринище. Святото място е на 4 км. разстояние от последните къщи в посока хижа Гоце Делчев. Пресечката в ляво на пътя е изненадващо стръмна. Можете да отидете с автомобил. Горският път е добър. Но ако наистина обичате природата, подгответе се за пикник и цял ден сред пиринските гори. Манастирчето е затворено през зимата и преходните сезони: пролетта и есента, но през лятото е приказно място.

Манастир Св. Панталеймон

Манастирът е почитан от двете селища: Добринище и Обидим, които си разделят селските курбани тук: жителите на Обидим празнуват на летния Атанасовден /5 юли/ и Успение Богородично /15 август/, а добринищени на Рождество Богородично / 8 септември/. Храмовият празник Св. Панталеймон е на 27 юли.

Манастирът е изграден на път, на естествено укрепено от три страни място, извисено и със стръмни склонове над река Ретиже. Това е старият предпланински път, водещ към Беломорието, трасиран още от древните римляни. Той води към Обидим- много старо поселение, изградено на платовидно възвишение в Пирин. Коренът на думата е старобългарски „обвидя“ и означава обглеждам, обвиждам. В изключително живите местни диалекти глаголът „обидя“  се разбира като да посетя, видя. Самата дума „ретиже“ също е интересна. Тя представлява турцизирана форма на старобългарската дума „ратица“, с корен „рат“- бой, битка, разрушение и още усърден, бърз, пъргав, буен. Думата абсолютно подхождащо на планинска река, провираща се между скали, стремглаво спускаща се надолу към водите на река Места.

Преди манастира има аязмо с бистра планинска вода под дебелата сянка на буките. Голяма дървена порта открива широк двор, в който са разположени къща и триетажна сграда  за отсядане на поклонници, пейки и маси за сядане, малка църква.

Светинята на манастира е иконата Св. Богородица „Достойно ест – Омиление“.

Ikona Тя сама намира пътя към новостроящия се манастир „Св. Атанасий Александрийски“, въпреки че била предназначена като дарение за друг храм. В мразовитата зима на 1909г. атонски монах, носещ иконата, намира последен пристан в манастира. Така „по благоволението на Небесната царица и чудесният и образ“ светата икона остава като „безвъзмезден дар“ от изпратилите я руски светогорски пустинножители.

„Достойно ест“ е възхваляващ Богородичен химн, ангелска песен, чудодейно изпратена чрез Архангел Гаврил на атонските монаси. Оригиналната икона на Богородица Достойно ест, чието свято копие е в храма на Обидимското манастирче, днес се намира в олтара на храма „Протаст“  в Карея, Атон. Църковният празник „Достойно ест“ се чества на 11 юни.

В Добринище можете да посетите храмовете: „Св. Св. Петър и Павел“, „Успение на Св. Богородица“, „Св.Св. Козма и Дамян“, „Св. Марина“.

Местните хора са христолюбиви, което намира през последните години отражение в позлатяване на куполите на централната църква и възстановяването на старата църква „Св. Богородица“. В църквата „Св. Св. Петър и Павел“ има още една светиня: иконата „Света Богородица Вратарица“, отварящата вратите към Бога, пътеводителница и закрилница.

Село Обидим

От манастира Св. Панталеймон може да се отиде до село Обидим през гората. Разстоянието е 11км. А от там по асфалтов път да се слезе да село Места и главният път към Добринище. В този случай може би наистина ще Ви е необходима кола, но за черен път. Селото е живописно извисено над околните баири. Слави се с непоколебим и борчески дух, за което в миналото плащало тежък данък. Светинята е църквата „Св. Николай Чудотворец“. Обидим има все още местни жители. Поради трудния поминък, много тях живеят в Банско, където са познати като хора с изключително трудолюбие. Като генотип са доста различни от околните села, с което будят голям интерес. Те са едри и набити, със светлоруси до рижавочервени коси, светли очи.

Разходка в Добринище покрай речното корито на река Дисилица

Река ДистилицаМалцина гости на Добринище знаят за река Дисилица. Тя тръгва от невероятно красиво място – езерото Дисилица, скътано високо в Пирин между върховете Безбог, Полежан и Дисилица. Бистрите води на реката се провират в устремен бяг към котловината между скали и клекове, между брегове обрасли с най-вкусните пирински боровинки и през борови гори. Запалените рибари обожават тази река, богата на планинска пъстърва. Река Дисилица пресича в източната част градчето.

Ако желаете да усетите живота покрай реката, препоръчваме разходка по дългата улица зад основното училище „Кирил и Методий“ в Добринище. Тя върви покрай зиданото с камък корито на Дисилица. Усеща се свежест, а малките градинки с цветя и зеленчуци на местните хора привличат любопитни погледи. Преди да излезете от градчето, на реката е изградена голяма дървена валевица за пране на тъкани черги, ресначи и одеяла. Старите орехови дървета правят дебела сянка, а почитателите на домашната лимонада, могат да си наберат от най-ароматните и големи цветове на бъза в началото на юни. Пешеходната разходка може да продължи след моста над реката по асфалтовия път до Рибарника / за около един час пеша/. Рибарникът съществува от 1939г. и се свързва с историята на Иван Козарев, известен като първия партизанин в България. Днес представлява хубав рибен ресторант с басейни за планинска пъстърва, през които преминават водите на река Дисилица. Предлага се риболов и риба за вкъщи.

Място за най-хубавият пикник

Място за пикник край Добринище

След като се подсигурите със свежа пъстърва или пък с популярните месни суджуци, кървавица, сменка, пържолки и кюфтета, не Ви остава нищо друго освен да си организирате перфектния пикник. Мястото е забележително, изградено от кметството в Добринище. Намира се в дясно от асфалтовия път преди хижа Гоце Делчев. На широка поляна, отворена на изток и сенчеста по обяд, са изградени 4 красиви беседки, чешма и голяма скара. Има място за паркиране на автомобили и за игра на децата. В близост тече планински поток. Пикникът се ползва безплатно, но с големия ангажимент да се почиства от всеки и да не се оставят боклуци.

През месец юли наоколо е едно от най-големите находища на планински билки /ригън и жълт кантарион/ и звоници /горски ягоди/.

Маршрут Добринище – хижа Гоце Делчев

С удобството на автомобилите съвременния човек просто забравя какво е да се придвижва с двата си крака в дадена посока. Ходенето пеш е възможност за по-голяма свързаност с природата, с околната среда и с хората, с които споделяме пътя си. В същото време това е и психотерапия, превенция срещу напрежението и урок по лични взаимоотношения. Явно много гости на Добринище нямат това търпение, затова и старата пешеходна пътека от градчето до местността Логовете вече се е изгубила. Но все пак, за убедените планински туристи даваме информация, че маршрутът е с продължителност около два часа и половина.

Безименният град край Добринище

Безименният град край ДобринищеБезименният град е едно от забележителностите на Добринище, които си струва да посетим.

Намира се на 4 км. югоизточно от Добринище в посока Банско, в местността „Св. Никола“.

Случайни разкопки при възстановяването на параклиса „Св. Никола“ разкриват удивителни факти – на това място, на площ от 25 дка се е простирало богато и многолюдно селище, съществувало повече от 3500 години.

Откритите скелети с впечатляващи за времето си размери – около 2 м., навеждат на мисълта, че именно там е живяло тракийското племе Даи, описано от Омир като смели и величествени войни, привличани като съюзници в гръцките полиси по време на войните.

Откритите монети от периода II – XVII в. и стъклени съдове свидетелстват за материален просперитет, а множеството артефакти, накити, оръдия на труда и оръжия – за активен социален живот.

За съществуването на града няма легенди, предания или историография, затова остава известен като „Безименният град“ – място без име, но пълно с история.

Пешеходни маршрути от хижа Гоце Делчев

Препоръчваме ангажирането на местен гид, тъй като не са маркирани, макар и намиращи се на лесно място и покрай горски път.

  • До Мочарата
  • До чешмата на Иван Козарев
  • До Харами бунар
  • До Широката поляна и местността изворите
  • До джунджур чешма- най-студения извор в Пирин
  • До хижа Безбог по серпентините на ски пътя

За повече информация, последвайте линка:

https://ruskovets.com/marshruti-ot-dobrinishte-do-hizha-gotse-delchev/

Не пропускайте да се насладите на свежестта на природата край Добринище. Екопътеки и зелена красота, чист планински въздух и лечебна минерална вода са основателна причина да изберете Добринище за вашата мечтана почивка.

Picture of Ваня Грънчарова

Ваня Грънчарова

Участвам активно в културния живот на туристическа дестинация Банско. Член съм на родолюбивото сдружение „Дедо Лазко“. Ангажиментите си към туристическия бизнес съчетавам с преподавателска работа по предметите история и философия. Част съм от авторския екип за адаптирането на „История славянобългарска“ за ученици. Фирма „Арт Идея Бг“ за дизайн, интернет порталът за кулинарен туризъм www.culinarytourism.bg и проектът „Вкусът на Банско“ развивам като напълно мои авторски пространства.