Романтиката на стария град в Банско

Банско е люлка на българщината и духовен център от времето на Българското възраждане. Отглас от миналите времена е старинният квартал на града. Към него насочва паметникът на Паисий Хилендарски и емблематичната църква „Св. Троица“ . В страни от неоновия блясък на модерния ски курорт, тук ще попаднете сред романтичната атмосфера  на тесни калдъръмени улици и вековни къщи- крепости.

  Всичко, което може да се каже за Банско и банскалии се съсредоточава в историята на църквата „Св. Троица“. Тя е завършена през 1835г. и е най-големия новопостроен  православен храм на Балканите по време на Османската империя.  Идеята за нейното издигане е на банските търговци от Будапеща и Виена,  които се оказват и добри дипломати по отношение на Високата порта. Затова на южния църковен вход стои издялан в камъка наред с кръста и османски полумесец.  Градежът, украсата, иконите, кулата, часовникът и камбаните са дело на банските майстори.  Мащабната инициатива се финансира от дарителска кампания, в която участва цялото местно население. Забележителен документ от  това време е запазения списък на дарителите от 1834г., в който са записани всички бански фамилии.

  Църквата е действащ храм с литургии сутрин и вечер.  Незабравим е звъна на сребърните камбани на Братя Велеганови, които са  поставени през 1894г. Песента на камбаните събира многобройни гости край часовниковата кула, които възнаграждават с неспирни аплодисменти талантливите местни звънари. Гордост за Русковец е, че часовникът с камбаните на комплекса са дело на наследниците на „Братя Велеганови“, като така традицията продължава в бъдещето.

  Дейността на банските търговци в Западна Европа е важна за културното издигане на българите през 18 и 19 век.  Техни имена се свързват с построяването на православната  църква „Св. Богородица“ в Будапеща и на „Св. Троица“ във Виена. Пътят на известния иконописец Тома Вишанов- Молера започва именно там, продължава в Сремски Карловци и оставя силна следа в българската възрожденска иконопис.  Изложба с оригинални творби на Молерите, може да се разгледа в стария Метох.

  Непосредствено до църквата е музеят на Неофит Рилски- първият български светски учител. Експозицията включва килийно училище, колекция от архивни документи и портретът на Неофит Рилски, създаден от неговия ученик Захарий Зограф.

  Традиционният бит и живот на голямо семейство показва музеят „Велянова къща“.  На фасадата и са изрисувани жерави, символи на дълголетие, вярност и щастие. Стълбите водят към широк чардак с прохладен ъгъл с ръчно тъкани черги. Къщата е с удобно разпределение на стаите, цветни стени и долапи.

  Гостите на Банско могат да се запознаят с богатото историческо и културно наследство на града като посетят още: Етнографски музей в Радоновата къща, Духовно-исторически комплекс Паисий Хилендарски и къщата-музей на Никола Вапцаров.

  Цената на музейния билет е 1лв. за деца и 3лв. за възрастни. Работното време е всеки ден от 9:00ч. до 17:00ч. с почивка между 12:00ч. и 14:00ч.

  Музеят предлага квалифицирани екскурзоводски услуги на български, английски и руски език. Обиколните турове стартират от къщата- музей на Никола Вапцаров, където се намира и ръководството на комплекса.

Не пропускайте да направите своята разходка в Банско и района и да се докоснете до всички места, които силно ще ви свържат с българските корени и дух.

ГР. БАНСКО, ПЛ. “НИКОЛА ВАПЦАРОВ” 3

ТЕЛЕФОНИ

+359 749 83 132

+359 749 88 304

Picture of Ваня Грънчарова

Ваня Грънчарова

Участвам активно в културния живот на туристическа дестинация Банско. Член съм на родолюбивото сдружение „Дедо Лазко“. Ангажиментите си към туристическия бизнес съчетавам с преподавателска работа по предметите история и философия. Част съм от авторския екип за адаптирането на „История славянобългарска“ за ученици. Фирма „Арт Идея Бг“ за дизайн, интернет порталът за кулинарен туризъм www.culinarytourism.bg и проектът „Вкусът на Банско“ развивам като напълно мои авторски пространства.