Водопадът Св. Никола- идеален за лятна разходка

Водопад Св. Никола

Природната забележителност е по средата на пътя между Банско и Добринище, в подножието на Пирин планина.

Няколко са линиите, по които можете да стигнете до него:

  • От Добринище има полски път, подходящ за автомобил или с планинско колело.
  • От Банско е живописна пътеката през гората от местността ДКП до Бареви блата.
  • Съществува и пресечка от асфалтовия път Банско- Добринище, отбиваща се при църквата „Св. Георги“. Пътят е полски, като не е добре за всякакъв вид автомобил. Спира се до боровата гора и от там се продължава за кратко пеш.

Водопад Св. Никола – информация и история

Водопадът е с височина 100м. Банскалии го наричат „Скоко“. Той е част от естественото укрепление на селище с многовековен живот и важна точка от античния път от Беломорието, през римския град Никополис ад Нестум, по долината на река Места към Скаптопара /Благоевград/ и Сердика.

Археологическите проучвания на добилия популярност „безименен град“ започват в началото на 2003г. до 2017г. от екип на музейния комплекс в Банско, начело с местния археолог Владимир Баряков и ученици доброволци, като продължение на традиция, поставена още през 1986г. от проф. Александър Фол. Насоките за търсенията идват от банскалии, които почитат от край време мястото като „троялишче“ /от трая-мълча/- на бански диалект свято място на което се мълчи и се отдава почит към бога. Откриват се основите на раннохристиянска базилка и некропол, дебелите до 1,20м. крепостните стени на вътрешния град /на площ 6дка/и част от поселението извън стените /с предполагаема площ 25-30дка/.

Намерените монети са важен знак за тогавашния живот. Населението вероятно е било смесено от траки и готи. Селището функционирало като търговски център и стратегически пункт за наблюдение на котловината.

Храм св. никола

Намереният нумизматичен материал обхваща периода IV-VI век и съдържа монети от времето на римските императори  Констанций II, Теодосий II,  Анастасий I. Изключение прави сребърен грош, родопска имитация на венециански матапан от 30-те години на XIV в. Предполага се, че тук е имало непрекъснат живот до XVIIIв. Към днешна дата върху основите на раннохристиянската църква е издигнат нов храм с патрон Св. Никола.

Какво да правите в местността Св. Никола

Крепостта в местността Св. Никола е част от добре развита търговска и защитна мрежа на Разложката котловина. Горските пътища свързват с крепостта Ситан кале в Банско и манастира Свети Пантелеймон в Добринище.

Ако сте почитатели на археологията, може да разгледате детайлно градежа на останките от крепостните стени. Най-вероятно ще забележите два периода в стила на строителството, отделени с пожар и ново издигане. В основата си стените са каменни, споени с хоросан, а след разрушението хоросанът е заменен с глина. Можете да се огледате за градоустройствената линия, ориентирана изток-запад, да се изкачите до най-високата точка на хълма и да се наслаждавате на простора на котловината.

В недалечното минало районът е бил рай за пчеларите. Многобройните пчелни стопанства образували общност и произвеждали мед с изключително цветно богатство и аромат.

Днес можете да си организирате пикник край реката и да се подготвите за планински походи:  до местността ДКП в Банско, до крепостта Ситан кале в местността Пещерите над Банско, до Мочарата над Добринище и междувременно да наберете горски плодове, гъби и билки.

През Свети Никола минава маркирана пътека за планинско колоездене, която е означена в дигиталната карта на Национален парк Пирин. За повече информация по този въпрос Ви препоръчваме да си свалите на телeфона мобилното приложение на Национален парк Пирин, достъпно от платформата на Googleplay.

св. никола 001

Цялостната историческа картина на региона се навързва след посещение на етнографския музей „Радонова къща“ в Банско на улица „Атон“3 /пресечка на улица „Пирин“/. Тук е експониран материал от археологическите експедиции в землището на Банско. Музеят работи с обедна почивка от 9:00 до 17:30ч. без неделя и понеделник.

Местността „Свети Никола“ може да се посети организирано с екскурзовод от музейния комплекс в Банско.

Програмата е от понеделник до петък, като започва от 10:00ч. Цена: 15лв. на човек. Изисква се предварителна резервация.