Мусала – най-високият връх на Балканския полуостров

За своята не дотам обширна територия, България е успяла да събере в себе си безброй природни красоти и чудни особености на релефа, които впечатляват както нас, така и множеството чуждестранни туристи, които посещават страната ни всяка година.Някои от тях могат да се похвалят не само с красота, но и със заслужена титла. Като Мусала – най-високият връх на Балканския полуостров. Повече любопитна информация за този причудлив планински връх, разположен в прекрасната Рила планина, ще ви разкажем в следващите редове. Пригответе се да научите интересни факти и да разбием някои популярни митове:

Колко е висок най-високият връх на Балканите? мусала

Това е един класически въпрос от часовете по география, на който почти всеки ученик е трябвало да отговаря неведнъж. И без да сте застанали пред черната дъска, ще се сетите, че правилния отговор на въпроса: „колко метра е връх Мусала“ е 2925,4 м. Това го прави едновременно най-високият връх в Рила, в България и на целия Балкански полуостров, а също и седми по височина на Стария континент. Факт, с който всички се гордеем, макар и да нямаме особени заслуги.

Мусала е само с няколко метра по-висок от най-високия връх в северната на съседка Гърция. Връх Митикас в планината Олимп е висок 2917 м. и съвсем малко не му достига да бъде балкански първенец. По всяка вероятност сте чували хумористични истории, че когато гърците изкачват Митикас, носят камъни в опит да натрупат тези недостигащи метри и един ден Олимп да се превърне в най-високата планина на Балканите.

Откъде идва името Мусала и какво е неговото значение?

Има различни хипотези какъв точно е произходът на името Мусала. Легендата за връх Мусала разказва, че името Мусала произлиза от арабското “мусалла”, което означава “молитвено място”, място близо до Бога, „връх за молитва“ или “място за молитва”. Други теории пък приемат за първоизточник думата “мусалат”, която отново има арабски произход и означава “господстващ” или “доминиращ. При всички случаи това име се е наложило по време на вековете османско владичество по нашите земи. Не е известно какво е било предишното име на върха.

През 1949 г. името на Мусала е заменено от Сталин. Върхът носи името на съветския вожд Йосиф Сталин до 1962 г. в чест на българо-съветската дружба. Името Мусала често е ставало предмет на оспорвани дискусии и настоявания за смяна през годините, но остава запазено и до днес.

Трудно ли е да покориш Мусала?

Добрата новина за всички покорители на върхове е, че Мусала далеч не е от най-трудните за изкачване върхове. Преходът е дълъг – около 4 часа, като има и участъци от терена, които са малко по-стръмни и каменисти. Но с достатъчно почивки, всеки подготвен турист, независимо от това дали е начинаещ, може да достигне до най-високата точка на Балканите. Началната точка обикновено е курортът Боровец.

Много важно е да отбележим, че както винаги, туристите трябва да са добре екипирани с удобни обувки, подходящи за изкачване. Също така, средната годишна температура на върха е минус 2,9 градуса, така че е добре да сте подготвени с връхни дрехи. Достатъчно вода и храна също са задължителни. Най-добре е да го изпачите в летните месеци – между юни и септември.

връх мусала

Да разбием митовете за Мусала

Когато достигнете върха след дълъг и уморителен преход, гледката е наистина зашеметяваща, а чувството на удовлетвореност – неизмеримо. На където и да погледнете ще видите необятната красота на природата. Според един разпространен мит, ако времето е слънчево и безоблачно, може да се види дори и Бяло море. Това обаче се оказва, че е туристическа измислица, а не факт. Кръглата форма на Земята всъщност не позволява да наблюдавате толков далечни обекти.  Така че не бъдете разочаровани, ако сте покорили Мусала без да видите Бяло море.

Това са няколко интересни факта за най-високият връх на Балканите. Ако все още не сте го добавили в списъка с покорени върхове, време е да планирате ново приключение.

Picture of Ваня Грънчарова

Ваня Грънчарова

Участвам активно в културния живот на туристическа дестинация Банско. Член съм на родолюбивото сдружение „Дедо Лазко“. Ангажиментите си към туристическия бизнес съчетавам с преподавателска работа по предметите история и философия. Част съм от авторския екип за адаптирането на „История славянобългарска“ за ученици. Фирма „Арт Идея Бг“ за дизайн, интернет порталът за кулинарен туризъм www.culinarytourism.bg и проектът „Вкусът на Банско“ развивам като напълно мои авторски пространства.