Какви са лечебните свойства на минералната вода в Добринище?  

Недалеч от Банско се намира малкият курортен град Добринище. Най -големият природен дар на това място са 17 лечебни термални извора, разположени в Добринище и недалеч от него. Температурата на минералната вода е от + 30 ° C до + 43 ° C. Общият дебит е 18 л / сек. Въпреки богатия химичен състав, водата е с ниска минерализация, без мирис и приятен вкус.

Въпреки, че водата съдържа сулфати, натрий, силиций, флуор и други, те са леко минерализирани, без специфична миризма и цвят, което ги прави годни за пиене.

Според класификацията Kluf минералните води в Добринище са класифицирани като „много меки“.

лековита минерална вода в добринище

Тъй като в града и околностите има много естествени извори, балнеологията в курорта се развива успешно в града. В близост до Добринище е Русковец Термал СПА & СКИ Резорт и е едно от прекрасните места за почивка и балнеолечение. СПА зоната на този прекрасен комплекс включва закрити басейни, сауна, парна баня, пейка на Кнайп и фитнес център. Външната панорамна тераса разполага с 2 хидромасажни вани с шезлонги и чадъри. Гостите могат да поръчат уникален японски масаж, както и различни ритуали и терапии.

Минералните извори на Добринище са с много високо качество, така че, пациентите могат както да правят бани, така и да пият от водата. Когато се приема през устата, неконцентрирана местна минерална вода се използва като лек за различни заболявания на черния дроб и жлъчните пътища, стомашно-чревни, урологични, метаболитни ендокринни заболявания. Флуоридните води ще бъдат от голяма полза за предотвратяване на зъбен кариес и остеопороза.

Водата от тези термални извори помага при лечението на много заболявания, многобройни проучвания доказват това. Местните лечебни центрове предлагат различни лечения, използващи: инхалация, вътрешна и външна употреба. Инхалациите помагат при заболявания на белите дробове и горните дихателни пътища. Минералните бани имат благоприятен ефект върху мускулно-скелетната и нервната система. Вътрешната употреба е полезна при заболявания на стомашно-чревния тракт.

„Сребърният извор“ е името на най -известния извор в Добринище. Водата му съдържа голямо количество сребърни йони, които имат антиоксидантно и противовъзпалително действие върху човешкото тяло. Сребърният извор има благоприятен ефект при очни заболявания.

какво е лечебното действие на минералната вода в добринище

Какво е лечебното действие на минералните води в Добринище?

Лечебните процедури с минерални води могат да бъдат по няколко начина: външно, чрез вдишване и вътрешно.

При външно прилагане (бани), минералната вода има благоприятен ефект при хронични заболявания на костите, мускулите, ставите, сухожилията, заболявания на нервната система, като лумбаго, ишиас, плексит, ишиас, заболявания на жените генитални органи, кожни заболявания и др.

Вътрешните процедури ( за пиене), минералните води са отлични за лекуване на хронични заболявания на бъбреците и пикочните пътища, заболявания на жлъчните пътища и черния дроб, стомашно-чревни и чревни разстройства и др.

Инхалаторното лечение с минерални води на Добринище помага и при лечението на заболявания на белите дробове и дихателните пътища.

През всяко време на годината минералната вода, с доказани лечебни свойства е подходяща за балнеотерапии и рехабилитации, поддържа температура в различните басейни в рамките на 30-40 градуса.

Минералната вода от източниците в Добринище влияе благотворно на следните заболявания:

  • бъбречно урологични – камъни в бъбреците, хроничен пиелонефрит, цистит;
  • стомашно чревни – хроничен гастрит, гастродуоденит, гастрит, язва, ентероколит, колит;
  • ендокринно метаболични;
  • хепатобилиарни нарушения – холангит,  жлъчнокаменна болест, холецистит, хепатит, следоперационни състояния;
  • хронична професионална интоксикация – радионуклиди, токсични вещества във фармацевтичната промишленост;
  • зарастване на кожни рани – гнойни, кръвотечение и др.;
  • заболявания на горните дихателни пътища – ларингит, фарингит, ринит, тонзилит

лечебни свойства на минералната вода за пиене

Какво лекува питейната менерална вода:

  • заболявания на храносмилателната система;
  • хроничен гастрит;
  • язва;
  • хроничен колит
  • кариес на зъбите.

 

Добринище разполага и с открит минерален басейн и обществена баня, които са достъпни за всеки желаещ.

Минерален плаж

Едно от най -популярните места, които привличат туристи от всички краища на България е минералният плаж на Добринище с два открити минерални басейна.

Добринище е синоним на алпийска природа, минерални извори и типичната атмосфера на българско село. Тази уникална комбинация превърна богатото на история село в обещаващ и изключителен ски курорт.

Picture of Ваня Грънчарова

Ваня Грънчарова

Участвам активно в културния живот на туристическа дестинация Банско. Член съм на родолюбивото сдружение „Дедо Лазко“. Ангажиментите си към туристическия бизнес съчетавам с преподавателска работа по предметите история и философия. Част съм от авторския екип за адаптирането на „История славянобългарска“ за ученици. Фирма „Арт Идея Бг“ за дизайн, интернет порталът за кулинарен туризъм www.culinarytourism.bg и проектът „Вкусът на Банско“ развивам като напълно мои авторски пространства.