Духовно пътуване до Рилския манастир

Свято място за българите и всички православни народи

Възникнал през 9 век с могъщата духовна сила на Св. Иван Рилски, преживял превратностите на историята, Рилският манастир е пазител на християнството и българщината.

Св. Иван Рилски е духовен покровител на българския народ и на България. През вековете неговите мощи пътуват из българската земя, давайки закрила и надежда. На 30 юни 1469г. те се завръщат в манастира, благодарение на Мария Бранкович, жената на султан Мурад II. В годините на турското робство, когато българската държава е унищожена, Рилският манастир се издига като „държава на духа“.

В днешния си вид Рилският манастир започва да се изгражда през 1816г. След стихиен пожар от 1833г. той е наново преизграден.

Какво задължително да посетите:

  • Метохът „Орлица“ от 15в. – на 3км. от гр. Рила и на 18км. от манастира. Църквата „Св.Св. Петър и Павел“ със стенописите на Никола Образописов е от 19в. Обърнете внимание на сцената на пренасянето на мощите на Св. Иван Рилски в предверието – светецът е с една ръка. Много изследователи днес търсят пътя на ръката на светеца и къде е нейната свята закрила.
  • Метохът „Пчелино“ с църквата „Св. Лука“ и църквата „Покров Богородичен“ – на 3км. от манастира. Вероятно тук първоначално се оформя манастирското братство още в края на 9 и нач. на 10 век. Легенда разказва, че църквата „Св. Лука“ е издигната в памет на Лука- племенник на Иван Рилски и монах. През Възраждането мястото се свързва с преподавателската и книжовна дейност на първия български светски учител Неофит Рилски, както и с Тома Вишанов- Молера- основателят на Банската художествена школа.
  • Старата постница, църквата „Успение на Св. Иван Рилски“ и пещерата на Св. Иван Рилски са отдалечени на 3км и половина от манастира. До тях се стига за 30 мин. пеша през вековна букова гора. Църквата „Успение на Св. Иван Рилски“ е изградена върху основите на по-стар храм, в който първоначално е бил погребан Св. Иван Рилски, преди мощите му да бъдат пренесени в Средец /София/. В сегашния си вид е от 1820г. Не пропускайте да пийнете глътка вода от лечебния извор, който е на 50 метра от мястото.

В манастира:

  • Църквата „Рождество Богородично“- строена е в периода от 1833г. до 1836г. Тя е блестящ образец на българската възрожденска архитектура, строителна традиция и изкуство. Тук си дават среща най-големите майстори за времето си. Тя се превръща в поле за съревнование между двата художествени центрове Банско и Самоков. Могат да се видят творбите на Захари Зограф и Димитър Молеров. При олтара под иконата на Христос Вседържител се намират мощите на Св. Иван Рилски
  • Старата магерница е забележителна и дава представа за многобройността на монашеското братство и поклонниците
  • Хрельовата кула и параклиса „Вси светии“
  • Църковният музей: реликви от старата църква, дарствените грамоти на българските царе, султански фермани, мощехранителницата с лика на „Св. Богородица Осеновица“, дарствената икона на Богородица от Мария Бранкович от 15в., Рилската Св. Богородица от 18в.
  • Копривщенската стая
  • Манастирската хлебарница, от където можете да си вземете невероятни мекици
  • В манастира е бил погребан българският цар Борис III. Днес на мястото му е положена само стъкленицата с неговото сърце
  • Тук е и гробът на английския журналист Джеймс Баучър- защитник на българите и радетел на справедливостта по отношение на България след Балканските войни от 1912-13г.

 

 

 

Ваня Грънчарова

Ваня Грънчарова

Участвам активно в културния живот на туристическа дестинация Банско. Член съм на родолюбивото сдружение „Дедо Лазко“. Ангажиментите си към туристическия бизнес съчетавам с преподавателска работа по предметите история и философия. Част съм от авторския екип за адаптирането на „История славянобългарска“ за ученици. Фирма „Арт Идея Бг“ за дизайн, интернет порталът за кулинарен туризъм www.culinarytourism.bg и проектът „Вкусът на Банско“ развивам като напълно мои авторски пространства.